• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

PKK’nın Osman Pamukoğlu planı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.09.2012, 00:00
Gözü dönmüş bir şekilde saldırılarını yoğunlaştıran PKK'nın yeni dönemdeki stratejilerinden biri de kamuoyunun yakından tanıdığı isimleri kaçırarak propagandasına alet etmek. CHP'li Hüseyin Aygün'ün kaçırılması örgütün bu yönde attığı ilk adımdı. Maalesef kendileri açısından başarılı bir propaganda çalışması yaptılar.
Dün tam bu yazıyı yazarken, PKK'nın AK Parti Hakkari İl Başkanı Mecit Tarhan'ı kaçırdığı haberi düştü ajanslara. Terör örgütünün kaçırmayı planladığı isimlerden oluşan liste bir hayli kabarık. İstihbarat birimlerinin ulaştığı bilgilere göre listede adı yazılı olanlar arasında Hak ve Eşitlik Partisi Genel Başkanı Osman Pamukoğlu da var.
Emekli Orgenaral Pamukoğlu, 1993-1995 yılları arasında Hakkari Dağ ve Komanda Tugay Komutanı olarak görev yaptı. Paşanın bölgede geçirdiği iki yılı anlattığı "Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok" adlı kitap bir dönem oldukça ses getirmişti. Adam kaçırma olaylarını şehir yapılanması KCK üzerinden gerçekleştiren PKK'nın bir diğer hedefi ise bölgede görev yapan tugay komutanları ve Hakkari Valisi. Güvenlik kuvvetlerinin tüm bu istihbaratları titizlikle takip edip, gerekli önlemleri aldığından hiç şüphem yok. Ancak örgütün hedefindeki kişilerin de at izinin it izine karıştığı şu dönemde her zamankinden daha dikkatli ve tedbirli olmalarında fayda var. Terörle mücadelede psikolojik üstünlüğü karşı tarafa bırakmamak çok önemli. Böyle ses getirecek bir kaçırma olayı bu hainlere en az 10 yıl yetecek propaganda fırsatı verir.

Umut'u nasıl unuttunuz?

Parkta oyun oynarken nereden geldiği belli olmayan serseri bir kurşunla hayatını kaybeden 6 yaşındaki küçük Umut'u hepiniz tanıyorsunuz. Olayın üzerinden neredeyse 1 hafta geçti. Tetiği çeken hayvan -aslında hayvan demek yanlış, çünkü onların dünyaya bir katkısı var- henüz bulunamadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Pazar günü İstanbul'dan kalkıp İzmir'e gelmiş ve Umut'un ailesini ziyaret etmiş. Acılı anne ve babanın tek isteği ne olmuş biliyor musunuz? Silahsızlanmayla ilgili TBMM'de bir kanun teklifi vermesini istemişler. "Biz yandık başkaları yanmasın" demişler Tekin'e. Çok merak ediyorum bu haberi görünce İzmir milletvekilleri ne düşündü acaba?
Seçim bölgenizde küçücük bir çocuk maganda kurşunuyla öldürülüyor ve hiçbirinizin aklına bu olayı Meclis gündemine taşımak gelmiyor! Çok mu zor o aileyi ziyaret etmek, bir kanun teklifi hazırlamak? Ya da bir önergeyle İçişleri Bakanı'nı sıkıştırmak? Gürsel Tekin, İzmir'deki o kocaman boşluğu görmüş ki, hafta sonu filan dinlememiş soluğu Karabağlar da almış. Hani Kemal Kılıçdaroğlu'na sitem ediyorlar ya; MYK'ya İzmir'den kimseyi almadı diye. Hiç etmesinler, o boşluk o kadar büyük ki, ta Ankara'dan görünüyor.

1.4'lük istikrar!

Araştırmacı-yazar Kılıç Kaya'nın son kitabı "Kamu Yönetiminde Bakan Yardımcıların Rolü"nü okurken bir ayrıntı dikkatimi çekti. Türkiye'de 1923 yılında kurulan 1. hükümetten 2007'de kurulan 60. hükümete kadar işbaşına gelen hükümetlerin ortalama görev süresi 1.4 yıl olmuş. Bu rakam Türkiye'nin yaşadığı tüm yapısal sorunlarının çıkış noktası aslında. 'Yönetimde istikrar, temsilde adalet' sağlansın diye uygulanan yüzde 10'luk seçim barajı bile ortalama hükümet ömrünün 1.5 yıl olmasına yetmemiş güzel ülkemde.
10 yılı bulan Demokrat Parti ve AK Parti hükümetleri de olmasa ortalama hükümet ömrü çok daha düşük çıkacak. 1.4 yıl dediğiniz zaman sürecinde insan evliliğini, işini bile sağlam bir zemine oturtamaz. Nerede kaldı ülke yönetmek! 20'nci yüzyılın ikinci yarısını istikrarsız hükümetlerle boşa geçirmiş bir ülkenin mensupları olarak şu notlara göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim.
- Çok partili sistemin uygulanmadığı 1923-1946 arasındaki 19 tek parti hükümeti ve darbe dönemleri hariç, Türkiye'de 15 koalisyon, 46 tek parti hükümeti kurulmuş.
- Koalisyon hükümetleri toplamda 17 yıl yönetmiş Türkiye'yi. En uzun süren koalisyonun ömrü 3.6 yıl, en kısasının ki 3.5 ay olmuş.
- Tek parti tarafından kurulan hükümetler ise 27 yıl işbaşında kalmış. İçlerinde 25 gün devam edeni de var, 10 yılı geride bırakanı da.
- Üst üste devam en uzun hükümetler Adnan Menderes ve Recep Tayyip Erdoğan'ın kurdukları olmuş.
- Koalisyon hükümetlerinin ortalama görev süreleri 1.2, tek parti hükümetlerinin ki 1.4 yıl.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA