• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Şok anketin 2. bölümü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.10.2012, 00:00
AK Parti'nin İzmir anketinin birinci bölümünü yayınladığımız salı gününden itibaren İzmir'den çok sayıda mail ve telefon aldım. CHP'liler dahil, arayanların büyük bölümü sonuçların İzmir gerçeğini yansıttığı konusunda hemfikir. Anketin manipülasyon amaçlı olduğunu ve bilinçli olarak sızdırıldığını iddia edenlere Ertan Sayın dünkü köşe yazısında gereken cevabı gayet güzel vermiş. O nedenle bir yorum yapmayacağım. Adına ister gazetecilik becerisi, ister şans, ne derseniz deyin, bir şekilde ele geçirdim ve yazdım. Hepsi bu; kimse bizi kullanmış ya da manipüle etmiş değil. Zaten tanıyanlar bilir, kişiliğimiz sık kullanılanlara eklenmeye müsait değildir. Bu kadar lafın üzerine hala 'Bu anket doğru değil' diyen varsa onlara, "Yok bir şey, kedidir o kedi" deyip geçmekten başka elimizden bir şey gelmez. Ve anketin yayınlamadığımız ikinci bölümü. O da en az ilki kadar çarpıcı. Bu arada haberimizi aynen alıp kullanan ve Yeni Asır'ın adını bile anmayan meslektaşlarımızdan bir ricam var. Madem doğruluğundan şüpheniz var anketi yorumlamayın. Yok 'kayıtsız kalamam' diyorsanız, lütfen kaynak gösterin. İşte sonuçlar:

Narlıdere:(Abdül Batur)
Başarılı: % 34.5 - Başarısız: % 38.6 - Kararsız: % 25.8 - Oy vermem: % 43.1- Oy veririm: % 35.6 - Belli değil: % 19
Menemen (Tahir Şahin)
Başarılı: % 30,6 - Başarısız: % 38.9 - Kararsız: % 26.3 - Oy vermem: % 48.3 - Oy veririm: % 33.4 - Belli değil: % 6.1
Ödemiş (Bekir Keskin)
Başarılı: % 44.5 - Başarısız: % 26,7 - Kararsız: % 28.4 - Oy vermem: % 43.2 - Oy veririm: % 35.6 - Belli değil: % 2.1
Urla (Selçuk Karaosmanoğlu)
Başarılı: % 22.5 - Başarısız: % 54.3 - Kararsız: % 20.5 - Oy vermem: % 63.2 - Oy veririm: % 23.6 - Belli değil: % 2.2
Seferihisar (Tunç Soyer)
Başarılı: % 47.1 - Başarısız: % 25.8 - Kararsız: % 25.6 - Oy vermem: % 40.1 - Oy veririm: % 39.2 - Belli değil: % 6.5
Selçuk (Vefa Ülgür)
Başarılı: % 47.6 - Başarısız: % 32.5 - Kararsız: % 17.5 - Oy vermem: % 42.2 - Oy veririm: % 43.5, - Belli değil: % 3.4
Tire (Tayfur Çiçek)
Başarılı: % 47.0 - Başarısız: % 27 - Kararsız: % 23.9 - Oy vermem: % 40.1 - Oy veririm: % 41.9- Belli değil: % 4.1
Torbalı: ( İsmail Uygur)
Başarılı: % 41.7 - Başarısız: % 35.9 - Kararsız: % 19.7 - Oy vermem: % 42.5 - Oy veririm: % 41.3 - Belli değil: % 5.2

CHP adaylarını 1 Mart 2013'te açıklayacak
Suriye meselesiydi, terördü derken yerel seçim yavaş yavaş gündemin ilk sırasına yerleşti. 27 Ekim 2013 tarihinde yapılacak yerel seçimler, CHP için çok önemli. Kemal Kılıçdaroğlu, partinin başında bir referandum ve bir genel seçim geçirdi. Ancak günahın da sevabın da bütünüyle kendisine ihale edileceği ilk seçim bu olacak. Kemal Bey, yerel seçimin dinamiklerini çok iyi bilen bir siyasetçi. 2009'da CHP'nin İstanbul adayıydı. Deniz Baykal, kendisini aday göstereceğini açıkladığında seçime sadece 44 gün vardı. İstanbul'da hatırı sayılır bir oy aldı ama sandıktan çıkan sonuç belediyeyi kazanmasına yetmedi. Seçim çalışmalarına daha erken başlayabilse belki farklı bir sonuç elde edecekti. Edindiğim bilgilere göre CHP lideri, 2009'da yaşadığı sıkıntıları unutmamış olmalı ki, yerel seçimde aday göstereceği isimleri en geç Mart ayının başına kadar belirleme kararı almış. Yani CHP'nin tüm il, ilçe ve belde belediye başkan adayları 2013'ünde Mart'ında kamuoyuna açıklanacak. CHP Genel Merkezi'nde şu sıralar hummalı bir çalışma yürütülüyor. MYK'da temsil edilmeyen İzmir, Adnan Keskin ve Bihlun Tamaylıgil'e emanet. Aday adaylarına ilişkin ilk değerlendirmeleri bu ikili yapacak. Adaylar daha sonra Yerel Seçim Komisyonu'nun karşısına çıkacak. Bütün bu süreçler devam ederken genel merkezin anlaştığı üç ayrı araştırma şirketi, İzmir'de düzenli aralıklarla anketler yapacak. Olası bir manipülasyona meydan vermemek için bu şirketlerin ismi sır gibi saklanıyor. Anketlerde başarı oranı yüzde 50'nin altında kalan hiçbir başkanla yola devam edilmeyecek. Ocak-Mart arası aday belirleme çalışmalarının zirve yapacağı dönem olacak. Aday adaylarına ilişkin ayrıntılı raporlar Şubat ayının sonunda partinin yönetim organlarında son bir kez daha ele alınacak. 1 Mart itibariyle hangi belediyeye kimin aday gösterileceği kamuoyuna deklare edilecek ve CHP sahaya çıkacak. Aday adaylarına ve yeniden aday olmak isteyen başkanlara duyurulur.

AK Parti'nin Evliya Çelebisi
Hüseyin Tanrıverdi'nin AK Parti'de 11 Ağustos 2007 tarihinde başladığı Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevi geçtiğimiz hafta itibariyle sona erdi. Önceki gün Meclis'teki odasında kendisini ziyaret ettim. Tanrıverdi'yi uzun zamandır bu kadar neşeli ve dinlenmiş görmemiştim. Genel Merkez'de kullandığı makam aracıyla 5 yılda tam 358 bin kilometre yol yaptığını söyledi. Türkiye bir uçtan bir uca 1700 kilometre. Yani Tanrıverdi, tam 210 kez Türkiye'yi bir uçtan bir uca gezmiş. Kaç dünya turu attığını hesap edemedim ama bu 358 bin kilometrenin içinde havayoluyla yaptığı seyahatler yok. AK Parti'nin 1675 belediye başkanının tamamını ve il, ilçe, belde teşkilatlarını teker teker ziyaret etmiş. Bazılarına iki, hatta üçer kez gittiği olmuş. " Yorucu ama keyifli bir tempoydu, neredeyse ailemin yüzünü unuttum" diye özetledi beş yılı. Tüm bu seyahatler aynı zamanda Türkiye'nin 7 bölgesinin kültürünü ve insanlarını tanımasını da sağlamış. "Evliya Çelebi benim kadar dolaşmamıştır Anadolu'yu, hangi ilde ne yenir, nereler gezilir benden sorulur" diyecek kadar iddialı. Hatta karşıdan gelen bir insanın fiziki özelliklerine ve şivesine bakarak nereli olduğunu hemen anlıyormuş artık. "Bu kadar yoğun bir tempodan sonra canınız sıkılmayacak mı?" diye sordum. "AK Parti'de kimsenin boş oturacak vakti olmaz. Elbet bize de bir görev verirler" dedi. Bu cevaptan da anlaşılacağı üzere Tanrıverdi için yeni ve farklı bir süreç işlemeye başlamış. İlerleyen günlerde bakalım kendisini hangi görevlerde takip edeceğiz?

Bakan'dan görevden alınan başkanlar raporu
İçişleri Bakanlığı'nın çeşitli sebeplerle görevden aldığı belediye başkanları konusunda muhalefet partileri çok dertli. İktidarın kendi belediyelerinin kusurlarını görmezden geldiğini ancak muhalefete mensup belediyelerin en küçük bir hatasında gözünün yaşına bakmadığını savunuyorlar. BDP'li Altan Tan, son 3 yılda hangi partiden kaç belediye başkanının görevden alındığını sormuş. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in verdiği cevaba göre 29 Mart 2009-5 Temmuz 2012 tarihleri arasında 30 belediye başkanı görevden uzaklaştırılmış. Bunlardan 18'si BDP, 3'ü AK Parti, 4'ü CHP ve birer tanesi de MHP, BTP, ANAP ve DP'li. Bakanlık ayrıca bu süre içinde bir bağımsız başkanı görevden uzaklaştırmış. Tablo bu, yorum size ait.

İşsizliği çözecek formül
Türkiye'nin en yakıcı sorunlarından biri işsizlik. Vasıfsız elemanlar bir yana, meslek ve diploma sahibi gençler bile iş bulmakta zorlanıyor. Bu durumunu temel sebebi ülkemizin geleceğe dönük iş gücü ve meslek planlamasının olmaması. Sırf bu yüzden atanamayan öğretmenler diye garip bir sorunumuz var. Bu aralar pek sesleri çıkmıyor ama geçmiş yıllarda "İşsiz Ziraat Mühendisleri Derneği" bile kuruldu. MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, dün TBMM'ne tam da bu konuyla ilgili bir araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Son derece yerinde ve doğru tespitler içeren önergede, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda ihtiyaç duyacağı insan gücü ve mesleklerin araştırılması ve planlamasının bu doğrultuda yapılması gerektiği vurgulanıyor. Planlamanın doğru yapılması, genç ve eğitimli insan gücünün istihdama katılmasını sağlayacak. Tanrıkulu'nun önergesi umarım kabul edilir. Edilir de atanamayan öğretmenler gibi bir sorunu konuşmaktan kurtuluruz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA