• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

İzmir'in en beğendiği lider

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.12.2012, 00:00
Belki şaşıranlar olabilir ama CHP'nin kalesi kabul ettiği İzmir'de, vatandaşların en çok beğendiği lider Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çıkmış.
Merkezi Washington'da bulunan ve dünya genelinde 69 şubesiyle araştırmalar gerçekleştiren, Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü'nün (IRI) son kamuoyu yoklamasından çıkan sonuç bu.
IRI'nın, Kasım ayında ağırlığı üç büyük ilde olmak üzere 2004 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre, İzmirlilerin en beğendiği lider yüzde 38'le Recep Tayyip Erdoğan.
Araştırmanın İstanbul bölümünden de en az İzmir kadar sürpriz bir sonuç çıkmış. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da yüzde 1 farkla da olsa Erdoğan'dan daha çok beğeniliyor.
IRI, ilginç bir sivil toplum kuruluşu. Çalışmaları ABD Kongresi tarafından destekleniyor. Türkiye temsilciliklerini 2010 yılında açtılar, o tarihten bu yana da düzenli aralıklarla kamuoyu yoklamaları gerçekleştiriyorlar.
Son çalışmalarında Erdoğan'ın köşke çıkması durumunda, AK Parti'ye oy veren seçmenin kimi partinin başında görmek istediği sorusuna da cevap aramışlar.
Ne tesadüftür ki, onlarla hemen hemen aynı zaman diliminde Konsensus Araştırma Şirketi de bu soruyu sormuş vatandaşa.
IRI'nın deneklerinin yüzde 38'i Abdullah Gül'ü, yüzde 16'sı Numan Kurtulmuş'u, yüzde 14'ü Bülent Arınç'ı, yüzde 10'ı Binali Yıldırım'ı, yüzde 6'sı ise Ali Babacan'ı 'partinin başında görmek isterim' demiş.
Konsensus'un görüştüğü deneklerin birinci tercihi ise yüzde 21.8'le Ali Babacan olmuş. Onu yüzde 21.2 ile Bülent Arınç, yüzde 21 ile Abdullah Gül ve yüzde 15 ile Binali Yıldırım izliyor.
Birbiriyle pek örtüşmeyen anketlerden çıkan ortak iki sonuç var.
Birincisi, Recep Tayyip Erdoğan, uzak ara Türkiye'nin en popüler lideri.
Batı, doğu, kuzey, güney fark etmiyor, seçmen onu beğeniyor.
İkincisi, Binali Yıldırım'ın artık anketlere de yansıyan önlenemez yükselişi.
Bakmayın siz kamuoyunu araştırmalarındaki yüzde 15'lere... Erdoğan'ın köşke çıkması halinde partinin başına geçme ihtimali en yüksek adaylardan biri o.
Son 1 ayda yaptığı konuşmalara, verdiği mesajlara bir göz atın, vites büyüttüğünü çok net bir şekilde göreceksiniz.
İzmir'in bakanı Yıldırım için en kuvvetli senaryo, Erdoğan sonrası dönemin başbakanlığıdır artık.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA