• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Egeli olarak kanımıza dokundu!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.02.2013, 00:00
"Manyak herif abuk sabuk konuşuyor." CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın'ın, Kurtuluş Savaşı'nı Yunanlılara yapılan soykırım olarak gören Hüseyin Aygün için ettiği laf bu. Biliyorum, çoğunuz 'Az bile söylemiş' diye düşünüyorsunuz. Osman Aydın dün yazılı bir açıklama yaptı. Seçim bölgesinde sarf ettiği sözlerinin bir kısmına açıklık getirdi. Ancak konuşmasının Hüseyin Aygün'le ilgili bölümüne yönelik bir düzeltme yapmadı. Dün telefonda uzun bir görüşme yaptık. Yazılmamak kaydıyla anlattıkları ilginçti. Aygün'ün şahsına değil Kurtuluş Savaşı ile ilgili düşüncelerine tepki gösterdiğini, konuşmasının basın tarafından kayıt altına alındığını sonradan fark ettiğini anlattı. Aygün'e tepki gösteren köylü bir vatandaşla konuşurken çıkmış o sözler ağzından. O köylünün dedesi, akrabaları Kurtuluş Savaşı'nda şehit düşmüş. Aygün'ün "Ege'de soykırım yapıldı" iddiası Aydın'ın köylerinde büyük infial yaratmış. Osman Aydın, "Bir Egeli olarak bu sözler kanımıza dokundu. Kurtuluş Savaşı'na dil uzatılır mı?" diyor. Haksız da değil. Vatanını, namusunu korumak için yedi düvele karşı savaşan bir millete dokunur bu sözler.

ATO'nun takvimi CHP'yi karıştırdı
Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) 2013 yılı için hazırlattığı 3 boyutlu takvimle ilgili tartışmaları medyadan takip etmişsinizdir. Meğer bu takvim CHP'de küçük çaplı bir krize yol açmış. Aslında bunda şaşılacak bir şey yok. Çünkü Ankara'da yaşanan her gelişme bir süre sonra CHP'nin iç meselesi haline geliyor. Takvim işinde de öyle olmuş.
Kulislere yansıyanlara göre, takvimde resmine yer verilen 7 lider arasında Kemal Kılıçdaroğlu'nun olmaması ATO'nun eski başkanı Sinan Aygün'ü kızdırmış. Malum, Aygün CHP'nin Ankara Milletvekili. Yıllarca başkanlığını yaptığı kurumun takviminde genel başkanının resminin olmamasına tepki göstermesi normal. Üstelik o takvimde CHP'nin eski lideri Deniz Baykal'ın da resmi var.
Aygün'ün takvim basılmadan önce bu duruma müdahale etmek istediği ancak bunda başarılı olamadığı gelen bilgiler arasında.
Takvimde Mustafa Kemal Atatürk, Sultan Abdulhamid, Turgut Özal, Adnan Menderes, Alparslan Türkeş ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın resimlerine yer verilmiş. İlginçtir Baykal dışındaki liderlerin resimlerdeki yüz ifadeleri son derece pozitif. Hatta çoğu gülümser vaziyette. Baykal'ın resmine ise endişe ve kaygı hakim. En azından resimden yansıyan ifade o.
ATO, endişeli Baykal resmiyle CHP'ye bir mesaj mı vermek istiyor acaba?

Atatürk'ü Nobel'e kim aday gösterdi?
CHP, Hüseyin Aygün meselesini daha çok tartışır. Adamın çok yakında yeni bir bomba ile kendini hatırlatması yakındır. Bu arada soykırım demişken bir hatırlatmada biz yapalım. Hani Ege'de Türk ordusu Yunanlıları katletmişti ya! İşte o ordunun komutanı Mustafa Kemal, 1934 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmiş. Hem de kim tarafından biliyor musunuz? Katlettiğimiz Yunanlıların Başbakanı Veniselos... Yunan başbakanı, Nobel Ödülü Komitesi'ne yazdığı mektubun son paragrafında bakın ne demiş: "Anadolu faciasının hemen arkadasından kendini yenileyen Türkiye'ye, bir anlaşma fırsatı görerek elimizi uzattık. O, bu uzanan eli samimiyetle kabul etti. Ciddi anlaşmazlıklarla ayrılmış milletlere samimi bir barış örnegi veren bu yaklaşımdan sadece, iki ülke için olduğu kadar Yakın Doğu barışı için de yararlı sonuçlar doğmustur. Barışın borçlu olduğu bu kıymetli katkının sahibi kişi Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'dır. Bu nedenle 1930 yılında Yunan Hükümeti Başkanı sıfatı ile ben Türk-Yunan Paktı'nın imzasi ile Yakın Doğu'da barışa doğru yeni bir devir başlarken Mustafa Kemal Paşa'yı Yüksek Barış Ödülü için aday göstermekle şeref kazanırım. Yüksek ve saygı değer ricamın kabulünü rica ederim Bay Baskan."
E.K. Veniselos

İzmirli göçmenlerden Baydemir'e ziyaret
İzmir'deki Balkan- Anadolu Derneği, Kürt sorununda barış rüzgarlarının estiği bir dönemde Diyarbakır'a anlamlı bir gezi düzenliyor. Öncülüğünü AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait'in yaptığı geziye, İzmir'den 100'ün üzerinde kanaat önderi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, akademisyen ve basın mensubu katılacak. İzmirli göçmenler bu geziyle hem Türkiye'nin doğusu ve batısı arasında bir kardeşlik köprüsü kurmayı hem de hükümetin terörü bitirmek amacıyla başlattığı çözüm sürecine destek olmayı hedefliyor. İzmir heyeti Diyarbakır'da BDP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i de ziyaret edecek. Baydemir, 2009 yılında bugün AK Parti Milletvekili olarak görev yapan ESİAD eski Başkanı İlknur Denizli tarafından İzmir'e davet edilmişti. Ancak kamuoyu baskısı nedeniyle gelmekten son anda vazgeçmişti. 3 yıl sonra İzmir'den giden bir heyetin Baydemir'i makamında ziyaret etmesi önemli bir ayrıntı. Gezinin düzenleneceği tarih Çanakkale savaşlarının yıldönümüne denk geliyor. Balkan- Anadolu Derneği, Diyarbakır'da Çanakkale şehitleri için de bir anma etkinliği gerçekleştirecek. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da gezi boyunca İzmirlilere eşlik edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA