• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Büyükşehir adayı kadın mı olsun erkek mi?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.05.2013, 00:00
CHP'nin eski lideri Deniz Baykal, yukarıdaki soruyu 2009 yerel seçimleri öncesinde İzmirlilere sormuş, sonra da yola Aziz Kocaoğlu ile devam etmişti.
Aradan 4 yıldan fazla zaman geçti.
Yerel seçim bir kez daha kapıya dayandı.
Kulislere bakılırsa CHP yönetimi İzmir'de yine 'Kadın mı olsun, erkek mi' sorusuna yanıt arıyor.
Erkek olursa aday zaten belli.
Gönlünden büyükşehri geçiren CHP'li hiçbir erkek aday, Aziz Kocaoğlu'ndan daha şanslı olamaz.
Ama parti yönetimi bir kadını aday gösterme kararı alırsa işler değişir.
Böyle bir durumda en şanslı aday kim derseniz, o sorunun yanıtı da belli...
Birgül Ayman Güler...
Bu bir tahmin değil, parti kulislerinde yoğun olarak konuşulan, tartışılan bir vaka...
Ben tahmin hakkımı 2011 yılının Ağustos ayında kullanmış ve "Birgül Ayman Güler, Büyükşehir adayı mı?" başlıklı bir yazı kaleme almıştım.
O dönemde kendisi biraz sitem, çokça da kızgınlıkla yazıma tepki göstermiş ve böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını söylemişti...
Aradan geçen 2 yılın sonunda görüyorum ki, bizim o tahmin adım adım gerçeğe dönüşüyor...
Birgül Hoca, hemen her hafta sonu büyükşehir adayı gibi İzmir'in köylerinde, ilçelerinde saha çalışmaları yapıyor.
Cumartesi yine İzmir'de.
Güler, çözüm süreci sonrası CHP'den koptuğu gözlenen ulusalcı oyları partide tutacak, hatta MHP'den oy getirecek tek isim.
Meclis'teki popülaritesi de çok yüksek.
Salı günleri Türkiye'nin her yerinden Meclis'e akın eden ziyaretçiler onunla fotoğraf çektirmek için sıraya giriyor.
CHP örgütlerinin en çok panele, konferansa davet ettiği milletvekili o.
Kendisinden ve yakın çevresinden aldığım izlenim, büyükşehir adaylığına eskisi kadar soğuk bakmadığı yönünde.
Belli ki, tabandan ve parti içinden gelen destekler onu da etkilemiş.
İzmir'de, Kocaoğlu ile yıldızı barışmayan siyasi aktörler ve bazı belediye başkanlarını da yanına çekerse, işte o zaman epey bir yol almış olur.
Kim ne derse desin, şu an itibariyle CHP'de Kocaoğlu'nun karşısındaki en güçlü aday Birgül Ayman Güler'dir.
Son bir not: CHP ya da AK Parti'den birinin adayı kadın olursa, diğeri de muhtemelen onu takip edecektir...

Açılın vekil geliyor!
Meclis'te bulunan 4 partinin ortaklaşa verdiği kanun teklifi ile milletvekillerine yeni haklar ve ayrıcalıklar getirildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Siz hiç trafik cezası kesilen, kamuya ait sosyal tesislere alınmayan bir milletvekili gördünüz mü? Bir telefonla bütün kapılar zaten ardına kadar açılıyor önlerinde. Bu kanun teklifi ile yapmak istedikleri şey son derece açık. Fiili olarak sonuna kadar kullandıkları ayrıcalıklarına yasal bir kılıf uyduruyorlar. Daha önce de yazdım, milletvekili maaşları yaptıkları işe göre çok az. Gerçekten zor ve çileli bir uğraş siyaset. Ancak kimse kimseyi zorla milletvekili de yapmıyor. Koca koca adamlar kameralar önünde her fırsatta birbirlerinin boğazını sıkıyor. Ama iş ne zaman maaş ve özlük haklarında iyileştirme yapmaya gelse, bir anda bütün uzlaşmaz çelişkilerini bir tarafa bırakıyor ve 'yok aslında bir farkımız' boyutuna geçiveriyorlar. Şu göz yaşartıcı birlik ve dayanışma ruhuna ne demeli bilemedim! Teklif 4 partinin 12 grup başkan vekilinin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulmuş! Kusura bakmasınlar ama millet bu atraksiyonlara hiç iyi gözle bakmıyor. Yanılmıyorsam Türkiye'de eski parlamenterler ve aileleriyle beraber 10 bin kişi bu düzenlemelerden faydalanacak. Hadi mevcut vekiller çalışıyor diyelim. Ya emeklilerine ne oluyor? Eski vekiller her ay 6 bin 500 lira emekli maaşı alıyor. Keşke işi bu maaşla sınırlı tutsalardı. Bizim milletin gönlü boldur ama sigortası da çabuk atar. Trafikte geçiş üstünlüğü, ceza kesilmeme ayrıcalığı, sosyal tesislerde ballı konaklama, ömür boyu diplomatik pasaport vs... Bu resmen 10 bin kişilik ayrıcalıklı bir zümre oluşturma girişimidir. Teklif Meclis'ten geçerse, bir daha kimse vekillerin kürsüden attığı o ateşli nutuklara inanmaz. Bakalım konuşurken mangalda kül bırakmayan kaç vekil bu ballı teklife karşı çıkacak?

Özgüven'in dosyası incelemede
İhaleye fesat karıştırma suçunda indirime gidilmesinin ardından yurda dönen Dikili'nin Belediye eski Başkanı Osman Özgüven, göreve iade edilecek mi? Dün bu soruyu Meclis kulisinde İçişleri Bakanı Muammer Güler'e sordum. Kısa ve net bir cevap verdi: "Belediye başkanlığının devamına engel bir suçu yoksa iade ederiz." Hemen ardından da ekledi: "Başkan'ın dosyasını incelettiriyorum."

Ali Boğa'nın mutlu günü
AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, hafta sonunda kızı Zeynep'i evlendirdi. Makine mühendisi İsmail Mumcuoğlu ile Hazine Müsteşarlığı'nda görev yapan Zeynep Boğa'nın nikah törenine çok sayıda seçkin davetli katıldı. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin kıydığı nikahın şahitliğini TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İçişleri eski Bakanı İdris Naim Şahin yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kızılcahamam Kampı'nda olduğu için törende yoktu ama çiçek ve mesaj göndererek genç çifti kutlamayı ihmal etmedi. Nikah kıyıldıktan sonra mikrofonu eline alan TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in damada verdiği öğütler güne damgasını vurdu. Evliliğin uzun bir yolculuk olduğunu hatırlatan Çiçek, "Ben bu masanın dört tarafında da oturdum. Hem nikahım kıyıldı. Hem belediye başkanı olarak nikah kıydım. Hem kayınpeder olarak bulundum. Hem de nikah şahitliği yaptım. Öğrendiğim tek şey: 'İtaat et rahat et' düsturudur" sözleri, davetlilerden büyük alkış aldı.

SOSYAL ALEM
- Başbakan, bir tas ayranla bütün muhalefeti sarhoş etti. / SavciSayan
- Aşkım seni İzmir metrosu kadar seviyorum... Hiç bitmeyecek... / cologne45
- Hıdırellez "Dünya çiçeğe dururken sevinçle fidanlara kıydılar hınçla! Haramiler öç aldı. Hızır'la İlyas ağladı, gözyaşları 'Deniz' oldu. / Ertuğrul Günay
- TBMM'ye gelecek olan vekillere tanınan imtiyazlar bende derin huzursuzluk yarattı. Halktan bu kadar ayrışmak doğru değil. Oyum ret olacak. / Sabahat Akkiraz


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA