• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Krize Kılıçdaroğlu el koydu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.07.2013, 00:00
İzmir'de toplu sözleşme görüşmelerindeki anlaşmazlık nedeniyle greve çıkma kararı alan Genel-İş Sendikası ile Büyükşehir arasındaki kriz, Ankara'dan da dikkatle izleniyor. Sendikanın taleplerini karşılamaya yanaşmayan Büyükşehir'in kendine göre haklı sebepleri olabilir ama sosyal demokrat bir partinin işçilerle bu kadar açıktan karşı karşıya gelmesi CHP Genel Merkezi'ni rahatsız ediyor.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta Parti İçi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı'yı, İzmir'e gönderdi.
Sarı'nın parti içi aday adaylarının eğitim çalışmaları için İzmir'e geldiği açıklansa da, ziyaretin asıl nedeni işçilerle Büyükşehir arasında giderek derinleşen krize el koymaktı.
MYK Üyesi Sarı, siyasete girmeden önce DİSK Genel Sekreter Yardımcısı'ydı.
İzmir'de hayatı durduracak grev kararını alan Genel- İş Sendikası da DİSK'e bağlı.
Kılıçdaroğlu'nun eski sendikacı Sarı'ya verdiği bu görev İzmir'e olan hassasiyetinin bir göstergesi.
Ancak sendika ve Aziz Kocaoğlu'yla ayrı ayrı görüşen Sarı'nın çabaları tarafları ortak bir noktada buluşturmaya yetmedi.
Uzlaşma sağlanamadı ve grev kapıya dayandı.
Kulislere yansıyan söylentilere bakılırsa, bu görüşmelerde Kocaoğlu ile sendika yetkilileri arasında sert tartışmalar yaşanmış.
Kocaoğlu'nun önerilerini kabul etmeyen sendika yetkililerine hayli öfkelendiği, hatta MYK Üyesi Sarı ile aralarında küçük çaplı bir tartışma geçtiği de rivayet ediliyor.
Dün tüm bu söylentilerin aslını öğrenmek için Perihan Sarı'yı aradım.
"Başkan'la aramızda kesinlikle böyle bir tartışma yaşanmadı. Bırakın tartışmayı nezaket kurallarını zorlayan bir durum da söz konusu olmadı. Ancak daha önce başka arkadaşlarla bu konuda bir gerilim yaşanmış olabilir" dedi.
Sarı, toplu sözleşme dönemlerinde bu tip gerginliklerin olabileceğini, ortada büyütülecek bir durumun bulunmadığını söylüyor.
Ankara'ya döndükten sonra Kılıçdaroğlu'na İzmir'le ilgili raporunu sunmuş.
Kılıçdaroğlu'nun sendikayla Büyükşehir arasında yaşanan gelişmeleri an be an takip ettiğini ve genel merkezin uzlaşma sağlanması için arayışların son ana kadar sürdürülmesinden yana olduğunu vurguladı.
Sarı'nın ardından DİSK Genel Başkanı Kani Beko'yu aradım. O da uzlaşma için hala ümitli olduklarını, Kocaoğlu'ndan haber beklediklerini söyledi.
Sendika gece 04'e kadar bekleyecek. Büyükşehir beklenen adımı atarsa grev başlamayacak. Bu yazının kaleme alındığı saatte hem Ankara hem de işçiler Kocaoğlu'nun kararını bekliyorlardı.
Kim bilir belki de siz gazeteyi okurken sorun çözülmüş olacak. Ya da CHP'de etkileri sadece İzmir'de değil Ankara'da da hissedilecek yeni bir kriz daha patlak verecek.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA