• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Akıllara takılan sorular ZEKERİYA MUTLU

Akıllara takılan sorular

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.11.2009, 00:00
Bu köşede daha önce KOSGEB'in (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), 100 bin KOBİ'ye vereceği toplam 2.5 milyar liralık kredi desteğine ilişkin ayrıntılı bilgiler vermiş, esnaf sanatkarlarımızı vakit kaybetmeden KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmaları için uyarmıştım.
KOSGEB'in destek programına esnaf sanatkarlarımız yoğun ilgi göstermektedir. Bu büyük ilgiyi gerek birlik binamızda faaliyet gösteren KOSGEB (Sinerji Odağı) bürosuna gelen müracaatlardan, gerekse KOSGEB veri tabanına kayıt olan işletme sayısının artışından görmek mümkündür.
Yapılan başvuruların yoğunluğu nedeniyle kurumun internet server sisteminin kilitlendiği ve KOSGEB destekleri için şu ana kadar 100 bine yakın işletmenin başvurduğu açıklanmıştır. Bu sayının 200 binlere ulaşacağı da tahmin edilmektedir.

BİLGİ VERİLMELİ
Bu büyük ilgiye rağmen, esnaf sanatkarların KOSGEB destekleriyle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadıklarına inanıyorum. Özellikle son bir haftadır, KOSGEB desteklerine ilişkin çok sayıda mail almakta, aynı şekilde dolaştığım çarşı pazarlarda da esnaf dostlarımın soruları ile karşılaşmaktayım.
Farklı insanlardan benzer soruların gelmesi, zaman kaybetmeden KOSGEB destek programı hakkında kesimi bilgilendiren bir yazı hazırlamamı gerekli kılmıştır.
KOSGEB desteklerinden daha fazla esnaf sanatkarın yararlanabilmesi için bu hafta 'Esnaf Kürsüsü'nde KOSGEB'e ilişkin gelen soruları cevaplamayı uygun görüyorum. Destek programının ayrıntılarını içeren cevapların esnaf sanatkarlarımızın kafasındaki pek çok soru işaretini ortadan kaldıracağına inanıyorum.

SORU-CEVAP
SORU: Sayın Başkanım, ticaretle uğraştığım için geçen yıl verilen cansuyu kredilerini kullanamamıştım. 100 bin işletmeye 2.5 milyar lira kredi desteğinden yararlanabilecek miyim? (Kazım Cevizoğlu-Menderes)
CEVAP: Geçen yıl KOSGEB destekleri sadece imalat yapan işletmelere verildiği için, ticaret yapan veya hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnaf sanatkarlarımız kurumun hizmetlerinden yararlanamıyordu.
Ancak 18 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararı, esnaf kesiminin beklentilerini karşılayacak nitelikte olmuştur.
Yeni düzenleme ile üretim yapan işletmelerin yanı sıra, bakkal, manav, kasap, berber, taksici gibi ticaretle uğraşan ya da hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnaf sanatkarlara da KOSGEB imkanlarından yararlanma hakkı tanınmaktadır.

SORU: Başkanım, KOSGEB'in yeni programına vergi borcu bulunan işletmeler başvurabilecekler mi? (Nilüfer Ateş - Alsancak)
CEVAP: Geçmişteki uygulamaların aksine, yeni destek programından vergi ve sosyal güvenlik prim borcu bulunan işletmeler de yararlanabilecektir. Vergi ve SGK prim borcu bulunan işletmelerimiz, borçları kredi desteğinden mahsup edilmek üzere krediyi kullanabileceklerdir.
Bunun yanı sıra, vergi borcu bulunan ve KOSGEB destekli kredilerden kullanan işletmelere önemli kolaylıklar da sağlanmaktadır. 15 ay vadeli vergi borcu için yüzde 30 oranında faiz ödemesi gereken işletmeler, borçları kredi desteğinden tahsil edildiğinde sadece yüzde 2 faiz ödeyerek borçlarını kapatabileceklerdir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA