• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İESOB’den mesleki eğitim seferberliği ZEKERİYA MUTLU

İESOB'den mesleki eğitim seferberliği

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.02.2011, 00:00
Yeni dünya koşulları, gelişen teknoloji, günümüzde toplumsal yaşamda ve iş hayatında önemli değişiklikler yaratmaktadır. Her geçen gün kendini yenileyen teknolojiyi takip edemeyen toplumlar, dünyada önemlerini kaybetmekte, uluslararası platformlarda itibar kaybına uğramakta ve zincirin devamında daha ağır ekonomik zorluklarla mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar.
Çağdaş dünyanın şartlarına uyum sağlamak bir zorunluluktur. Türkiye de, dünyada yaşanan bu hızlı gelişimin ve değişimin dışında kalamayacaktır. Türk toplumu, reel sektörü, işçisi, çiftçisi, köylüsü, memuru ve diğer tüm kesimleriyle ekonomik, sosyal ve kültürel alanda dünyadaki hızlı değişimleri yakından izlemek durumundadır.

KALKINMA ANAHTARI

Bu noktada, ülke ekonomisine azımsanamayacak katkılar veren, üretim gücünün yanında tüketici özelliğiyle de Türk halkının önemli bir parçasını oluşturan esnaf sanatkarların da kendilerini yenilemeleri gerekmektedir. Bu, hem ülke kalkınmasına destek verebilmeleri hem de yabancı ve büyük sermaye karşısında ayakta kalabilmeleri için bir zorunluluktur. Esnaf kesiminin teknolojiye mağlup olmamasının yolu ülkede verilen mesleki eğitim kalitesinin ve verimliliğinin artırılmasından geçmektedir. Türkiye'de meslek odalarının da katkıları alınarak, mesleki eğitim yaygınlaştırılmalıdır.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, meslek eğitimini ülke kalkınmasının anahtarı olarak görmektedir. Teknolojik yenilikler çalışma sistemlerini ve yaşam koşullarını değiştirmekte, esnaf sanatkarlar için bazı zorlukları ancak bunun yanında da bazı fırsatları beraberinde getirmektedir. Esnaf sanatkarlar, gelişmelerden olumsuz yönde etkilenmemek için mesleki eğitime sıkı sıkı sarılmalı ve meslekleriyle ilgili yenilikleri yakından izlemelidirler. Esnaf sanatkarlarımızın teknolojik gelişmeler karşısında, meslek eğitimini önemseyerek eksiklerini telafi etmeleri ve sosyal niteliklerini doğru kullanarak yeni düzende kendilerine üstünlük sağlamaları mümkündür.

KALİTE YÜKSELECEK
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, üyelerine mesleki eğitim alanında doğru rehberlik edebilmek, esnaf sanatkara bu yönde kolaylıklar sağlamak ve yol göstermek için önemli çalışmalar gerçekleştirmektedir. Son olarak İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında, mesleki eğitim alanında verilecek hizmetlerin kalitesini artırmaya yönelik 4 ayrı protokolün imzalanması, mesleki eğitime gönül veren İESOB yöneticilerinin çalışmalarını taçlandırmıştır. Protokollerle turizm, oto motor dallarında verilecek meslek eğitiminin kalitesinin artırılması ve meslek eğitimi gören öğrencilerin üniversite ve yüksekokullara daha iyi hazırlanabilmeleri hedeflenmektedir. Ayrıca hayata hazırlanan gençlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki meslekleri tanıtmak, gençleri sevdikleri ve başarılı olabilecekleri mesleklere yönlendirmek de amaçlanmaktadır. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği yöneticileri, mesleki eğitim alanında üzerine düşenleri eksiksiz yerine getirmeye çaba göstermekte ve toplumun diğer kesimlerine de önemli mesajlar vermektedirler.

Protokoller neleri içeriyor?
İESOB ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında geçtiğimiz hafta imzalanan 4 protokolün ana hatları şöyle:
1- Mesleki ve Teknik Eğitim Gören Öğrencilerin Akademik Becerilerinin Artırılmasına Yönelik İşbirliği Protokolü: İzmir'de mesleki ve teknik eğitime devam eden öğrencileri üniversite ve yüksekokullara hazırlamak için Milli Eğitim Müdürlüğü'nün belirlediği 7 okulda kurslar düzenlenecek. İESOB bu okulların temizlik, aydınlatma, kırtasiye ve benzer giderlerine katkıda bulunacak.
2- İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Bölümü ile İESOB Eğitim Hizmetleri Protokolü: Balçova Özer Türk Turizm Eğitim Merkezi ile İESOB arasındaki işbirliği ile servis-mutfak dallarında işgücü yetiştirme kursu açılacak. İESOB, 12 kişilik mutfak, 20 kişilik servis elemanı kursiyeri için Birlik Otel'de kurs imkanı hazırlayacak, bu yönde otelin eğitim yerlerini ve atölyelerini hizmete açacak.
3- Milli Eğitim Müdürlüğü-İESOB-Bornova Oto Tamircileri ve Sanatkarları Odası İşbirliği Protokolü: İzmir'de mesleki eğitiminin geliştirilmesine katkıda bulunmayı, ulusal ve uluslararası projelerde işbirliği yapılmasını, oto motor dalında meslek lisesi öğrencilerine staj yeri temin etmeyi ve yeterli kaynakların temin edilmesi durumunda, meslek eğitimindeki gelişmelerin ülke çapında yaygınlaştırması hedefleniyor. Bu amaçla diğer illerimizdeki kalfa ve ustalara, ayrıca ülke dışındaki soydaşlarımıza da kurslar düzenlenecek.
Protokole göre İESOB, Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bornova Oto Tamircileri ve Sanatkarları Odası arasında koordinasyonu sağlayacak. Gerektiğinde kapasite ve imkanlar nispetinde ulusal ve uluslararası projelerde işbirliği yapacak. Ar-Ge Uygulamalı Eğitim ve Teknoloji Merkezi çalışmalarını medya yoluyla kamuoyuna duyuracak, eğitim giderlerine katkıda bulunacak ve diğer illerle temasa geçerek eğitim ihtiyacı olan kalfa ve ustaların eğitime alınmasına katkı koyacak.
4- İl Milli Eğitim Müdürlüğü-İESOB Mesleklerin Tanıtılması Protokolü: Hayata hazırlanan gençlere 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki meslekler tanıtılacak. Gençler sevdikleri ve başarılı olabilecekleri mesleklere yönlendirilecek. Protokol İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda eğitim gören tüm öğrencileri ve İESOB'ye bağlı meslek odaları ile odalara bağlı işletmelerde çalışanları kapsayacak.
İESOB okul okul gezilerek yapılacak çalışmalarda koordineyi sağlayacak, meslek tanıtımlarında ihtiyaç duyulacak araç, gereç ve belgelerin teminine katkı koyacak.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA