• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İESOB ile SGK İl Müdürlüğü Türkiye’de ’Bir İlk’i hayata geçiriyor... ZEKERİYA MUTLU

İESOB ile SGK İl Müdürlüğü Türkiye'de 'Bir İlk'i hayata geçiriyor...

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.07.2011, 00:00
Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, esnaf sanatkara ve topluma yönelik üretilen hizmetlerde örnek işbirlikleri sergilemektedirler.
Bunun son örneğini, Bağ-Kur'dan emekli olacak esnaf ve sanatkarın işlemlerini kolaylaştıran ve hızlandıran 'Mektupla Bildirim' çalışması oluşturmaktadır.
SGK İzmir İl Müdürlüğü ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin Türkiye'de ilk defa İzmir'de uygulanacak olan yeni projesine göre, Bağ-Kur statüsündeki sigortalıların ne zaman emekli olacakları kendilerine en az 6 ay önceden mektupla bildirilecektir. Ayrıca emekli olacak sigortalının maaşı hemen bağlanabilecek, maaş almasını engelleyen bir borcu varsa, gelecek mektupla bu handikabı aşması için sigortalıya zaman da kazandırılacaktır.

ÖNEMLİ KOLAYLIKLAR
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ile Birliğimiz tarafından hayata geçirilecek proje, özellikle 4/b olarak tabir edilen, Bağ-Kur sigortalılarına, esnaf sanatkarlarımıza önemli kolaylıklar getirecektir.
Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü, İESOB ve Birliğe bağlı odaların işbirliği ile uygulayacağı yeni proje sayesinde, emekli maaşı bağlama süresini bir kahve içimlik süreye indirmeyi amaçlamaktadır.
Bu Kapsamda 4/b (Bağ-Kur/Esnaf) statüsündeki sigortalıların sigortalılık süreleri tespit edilecek ve gönderilecek mektuplarla ne zaman emekli olacakları bildirilecektir. Bu şekilde ne zaman emekli olacağını bilmeyen ya da tam olarak kestiremeyen sigortalılar, emekli olmadan önce gelecek mektuplarla kesin bilgi sahibi olacaklardır.

NASIL İŞLEYECEK?
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ile İzmir Esnaf ve SanatkOdaları Birliği'nin ortak projesi kapsamında, İESOB tarafından yaş kademeleri baz alınarak tespitleri yapılan ve 2012 yılında emekli olma yaşını dolduran sigortalıların listeleri belirlenecektir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, bu sigortalılara en az 6 ay önceden emekli olacakları tarihi mektupla bildirecektir. Mektupta sigorta sürelerine ve emekli olacakları tarihe ilişkin kesin bilgilerin yanı sıra, emeklilik için tamamlanması gereken diğer şartlar ile çeşitli detaylı bilgiler de yer alacaktır.
Sigortalıları aydınlatacak proje hayata geçirildiğinde, SGK'daki kişisel bilgilerini bilmeyen pek çok esnaf sanatkarın olası mağduriyetleri de önlenmiş olacaktır.

PROJENİN KAZANIMLARI

Bu proje ile;
- 4/b (Bağkur-Esnaf) sigortalıları, İl Müdürlüğü veya Merkez Müdürlüklere hiç gelmeden, herhangi bir talepte bulunmadan ne zaman emekli olacaklarını öğrenebilecek.
- Emekli olacağı bildirilen tarihte, Sosyal Güvenlik Kurumu'na maaş bağlanması için müracaat eden sigortalıların aylıkları bir kahve içimi gibi kısa bir sürede bağlanabilecek.
- Sigortalının mevcut borcu belirlenecek, emekli olacağı tarihe kadar borcunu ödemesi için bildirimde bulunulacak, (Bilindiği gibi borçlu olan kişiye emeklilik maaşı bağlanmamaktadır. Bu şekilde borçlu olan kişiye maaş bağlanamaması engeli de aşılmış olacaktır).
-Sigortalıların emeklilik işlemleri için artık takipçilere başvurmalarına gerek kalmayacak.
- Şimdiye kadar hep devletten borç mektubu alan sigortalıların sosyal güvenlik hakları ile ilgili bilgilendirme mektubu almaları da sağlanmış olacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, son dönemde takdire şayan çalışmalar gerçekleştirmektedir. İzmir'de de, değerli İl Müdürümüz Mustafa Keskin'in gayretleri ile verilen hizmetlerde önemli aşamalar kaydedilmiş, İzmir Esnaf Teşkilatı da her zaman çıtayı biraz daha yukarıya kaldırmak için yapılan özverili çalışmaların destekçisi olmuştur. Bu noktada İl Müdürümüz Mustafa Keskin'e ve şahsında kurumun tüm çalışanlarına İzmir Esnaf Teşkilatı adına teşekkürü borç bilirim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA