• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Banka borcu yapılandırılmasında esnafa bir ay ek süre tanındı ZEKERİYA MUTLU

Banka borcu yapılandırılmasında esnafa bir ay ek süre tanındı

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.08.2011, 00:00
Mayıs ayında Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), 16 ayrı banka ile protokol imzalamış, esnaf sanatkarlara kredi ve kredi kartı borçlarını yapılandırma imkanını kazandırmıştı.
Esnaf sanatkarlarımızın bankalara olan borçlarının yeniden yapılandırılmasını içeren uygulamaya 27 Mayıs 2011 tarihinden itibaren müracaatlar alınmaya başlamıştı.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de gerek odalara gönderilen genelgelerle, gerekse yazılı ve görsel basın aracılığıyla esnaf sanatkarlara çağrıda bulunmuş, ilgilenen esnaf sanatkarın 27 Temmuz 2011 tarihine kadar yapılandırma başvurusunda bulunmalarını istemişti.

26 AĞUSTOS SON

Bugün gelinen noktada, borçlarını yapılandırmak isteyen esnaf sanatkarlara başvuruları için bir aylık ek süre tanınmıştır. Buna göre, esnaf sanatkarlar protokole imza koymuş bankalara 26 Ağustos 2011 tarihine kadar müracaat edebileceklerdir.
Bu vesile ile TESK'in bankalarla imzaladığı protokolün içeriğini esnaf sanatkarlarımıza tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum.
Protokole göre;
1- Tek başına kredi kartı borcu yapılandırılmamaktadır:
Borç yapılandırmaları genelde ticari kredi borçlarını kapsamaktadır. Üyelerimiz aynı bankaya hem kredi hem de kredi kartı borcu bulunması halinde yapılandırmadan yararlanabileceklerdir. Sadece kredi kartı borcu bulunanlar ise, yapılandırma kapsamına girmemektedirler.
2- Sadece esnaf sanatkarlar yararlanabilecektir:
İmzalanan protokol sadece esnaf ve sanatkarlara yöneliktir. Ticaret veya ziraat odalarına kayıtlı olanlar bu imkandan yararlanamayacaklardır. Bu nedenle yapılandırma müracaatlarında esnaf sicile kayıtlı olduğunu gösterir belge aranacaktır.
3- Yapılandırma 31 Ekim 2010 öncesini kapsamaktadır:
Protokol, 31.10.2010 tarihinden önceki donuk ticari kredileri kapsamaktadır. Bu tarihten sonraki borçlar yapılandırma kapsamı dışında kalmaktadır.
4- 36 aya kadar vade imkanı tanınmaktadır:
Yapılandırmada 36 aya kadar vadelerle taksitlendirme yapılabilecektir. 18 aya kadar olan vadeler için Merkez Bankası avans faiz oranının 3 puan eksiği kadar, 18 aydan uzun vadeler için ise Merkez Bankası avans faiz oranı kadar faiz uygulanacaktır.
5- Başvuru için son tarih 26 Ağustos'tur:
Yapılandırma başvuruları (bir ay ek süre verilmesi ile) 26 Ağustos 2011 tarihinde sona erecektir. Birden fazla bankaya borcu bulunanlar, her bir bankaya ayrı ayrı başvuruda bulunmalıdırlar.
6- İmza koyan bankalar:
www.tesk.org.tr internet adresinden tam metnine ulaşılabilecek olan protokole; Akbank, Alternatif Bank, Anadolu Bank, Denizbank, Eurobank Tefken, Finansbank, HSBC Bank, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Tekstil Bankası imza koymuştur.
Bankalara borçlu esnaf sanatkarlarımızın bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerekmektedir. Ekonomide yaşanın sıkıntıları en fazla hisseden kesimi oluşturan esnaf sanatkarlarımızın, kendilerine ciddi kolaylıklar sağlayan protokolden yararlanmaları menfaatleri icabı olacaktır.

HATIRLATMA
55. Zabıta Haftası kutlanıyor

Zabıta Teşkilatı'nın 55. kuruluş yıldönümü nedeniyle 1-8 Ağustos tarihleri arasında Zabıta Haftası kutlanmaktadır.
Belediye zabıtaları kentin sessiz neferleridir. Mesleklerini severek yapan zabıtalar, seyyar satıcılardan kaçak yapılara kadar çok geniş sınırları olan bir görevi yerine getirmektedirler. Zor şartlar altında görev yapan zabıta kuvvetleri ile esnaf sanatkarlarımızın İzmir'de iyi bir diyaloğu ve özellikle kalabalık çarşılarda önemli işbirlikleri bulunmaktadır.
İzmirli esnaf sanatkarlar zabıta dostudur. Öte yandan, her geçen gün kendini yenileyen zabıta teşkilatına toplumu oluşturan her kesim destek vermelidir. Kentin güvenliği ve güzelliği için elinden geleni yapan zabıtaların, daha rahat koşullarda daha verimli çalışabilmesi toplumsal huzur açısından önemlidir.
Bu vesileyle zabıta teşkilatının 55. kuruluş yıldönümünü kutluyor, özveriyle çalışan zabıta dostlarımıza esnaf teşkilatı adına sevgilerimi sunuyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA