• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
AHMET VELİ OLGUNDENİZ

Özgeçmişlerdeki kariyer hedefi nasıl olmalı?

ahmet.olgundeniz@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.01.2011, 00:00
Özgeçmişlerde "Kariyer hedefiniz nedir?" diye sorulmasının bir amacı vardır. İşe alım uzmanı, buradan alacağı yanıtla adayın vizyonu, değerleri iş yapma arzusu ve çalışma hayatına bakışı hakkında bilgi edinir veya edinmeli.
Kariyer hedefi olarak "Genel müdür olmak, gidebileceğim son noktaya kadar gitmek istiyorum, iyi bir gelirim olsun istiyorum, buradan emekli olmak istiyorum, prestijli bir işyerinde etkili bir görevde olmak istiyorum...." gibi cümleler aklınızdan geçiyorsa bunu bir kez daha düşünün derim.
Şirketler siz para kazanın, geleceğinizi garanti altına alın diye kurulmazlar. Genellikle bu sizin dışınızda kimsenin umrunda da değildir.
İyi bir kariyer hedefi cümlesi; kim olduğunuz, ne olmak veya yapmak istediğiniz ve çalışacağınız kuruma ne gibi faydalar sağlayacağınızı anlatmalıdır.

NASIL MI?

İsterseniz bir örnekle devam edelim. Diyelim ki bir bilgisayar teknikerisiniz ve bir pozisyona başvuracaksınız:
(1) Şu ana kadar elde ettiğim teknik bilgilerimi ve deneyimlerini kullanabileceğim, insanlarla iletişim halinde olup onlara yardım edebileceğim ve aynı zamanda kendimi geliştirme imkanlarımın olabileceği bir pozisyonda çalışmak isterim.
(2) Teknik bilgi ve becerilerimi ortaya koyup faydalı olabileceğim ve bunları geliştirebileceğim, çalıştığım kurumun hedeflerine ulaşabilmesi için görev alabileceğim ve problem çözme yeteneğimi kullanabileceğim bir pozisyonda başarılı işler yapmak.
Bu iki cümlede ortak olarak; paylaşmaktan, öğrenmeye açık olmaktan, problem çözmekten, faydalı olmaktan ve yapacağınız işler neticesinde başarılı olmaktan bahsediyorsunuz. Bugünlerde herkesin duymak istediği ifadeler bunlar.
Kariyer hedefiniz özgeçmişinizin diğer kısımlarıyla da uyum içinde olmalıdır. Yani özgeçmiş bir bütün olmalı ve her bir bilgi, bir diğerini desteklemeli. Kişisel gelişime açık olduğunuzu vurgulayıp özgeçmişin geri kalanında da bu fikri destekleyecek, evvelce katılmış olduğunuz kurslar veya eğitim programlarından bahsedemiyorsanız sakil bu durum ortaya çıkacaktır.
Tabi benim burada uzun uzun anlatmama bakmayın, bu değerlendirmeler saniyeler içinde olur ve biter. İşe alım uzmanının masasının üstündeki onlarca özgeçmişten sizinkine ayıracak zamanı çok sınırlıdır.
Özgeçmişin kalanı tarafından kontradikt edilmeyen iyi bir kariyer hedefi sizin short list'e kalmanızı sağlar. Büyük ihtimalle de randevuyu kaparsınız. Sürecin bundan sonrası ayrı ayrı, uzun uzun anlatılması gereken konular.
Bu alanda yazılmış yüzlerce köşe yazım var. Bunlara gazetemizin sitesinden ulaşamıyorsanız www.olgundeniz.com kişisel internet adresimden ulaşabilirsiniz.

İYİ YILLAR
Bu arada yepyeni bir yıla başlıyoruz. Umarım 2011'de tüm dilekleriniz gerçekleşir. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
İyilikle kalın


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA