Ekmeğimi kirletme!

Giriş Tarihi:11.04.2015, 19:02 Güncelleme Tarihi:11.04.2015, 19:03
Manisa'da ahırda hayvan yemiyle yapılan ekmeğin "Salihli Ekmeği" adı altında satılması, ilçedeki fırıncıları çileden çıkardı. Salihli Esnaf Odası Başkanı Murat Makasçı, "Gerekirse yasal yollara başvuracağız" dedi
Manisa'da zabıta ve polis ekiplerinin yaptığı bir baskın sonucu ahırda hayvan yemiyle ekmek yapılması ve "Salihli Ekmeği" adı altında satılması, ilçedeki fırıncıları çileden çıkardı. Salihli'deki fırıncılar, "Salihli Ekmeği'nin adına leke sürdürmeyiz" derken, Salihli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Makasçı, olayı sert sözlerle kınayarak, "Salihli ekmeğine kefilim" dedi. İnsanların hijyenik bir ortamda üretilen ekmeği tüketmelerinin en doğal hakları olduğunu dile getiren Makasçı, özellikle Salihli'de yapılan ekmeklerde bu konuya çok dikkat edildiğini kaydetti.

'Yasal yollara başvuracağız'
Olayın Salihli Ekmeği'ne mal edilmesinin çok yanlış olduğunu ifade eden Makasçı, "Salihli'de gerek belediye, gerekse İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, gerekli her türlü denetimi yapıyor. Şu anda Salihli Ekmeği markalaşmak üzere. Oda olarak yakın bir zamanda Salihli Ekmeği için patent girişimlerine başlayacağız. Salihli'de üretilen ve pazarlanan ev ekmeğine odam olarak kefilim. Manisa'da yapılan denetimde söz konusu ekmeğin Salihli Ekmeği olduğunun söylenmesi ve kamuoyunda Salihli Ekmeği'ne olan bakışın olumsuz etkilenmesi, bizi çok üzdü. Bu konuda oda olarak gerekirse yasal yollara başvuracağız" dedi. EMRE SAÇLI

Fırıncılar dertli
Ali Erol: Manisa'daki işletmeye ait görüntüleri televizyonlarda ve gazetelerde görünce, yıllardır bu işin içinde olan insanlar olarak çok üzüldük, utanç duyduk. Böyle bir işletmenin Salihli'de üretim yapması, yaptırılması mümkün değil. Bizi asıl üzen, söz konusu ekmeğin Salihli Ekmeği adı altında üretilmesi ve pazarlanması. Salihli Ekmeği'ne özellikle dış piyasada resmen leke sürüldü.
Mehmet Bircan: Gıda üretimi yapan hiçbir işletmenin insan sağlığı ile oynamaması gerekir. Özellikle ekmek, Türk toplumunda sofraların vazgeçilmezleri arasında. Salihli Ekmeği, dış pazarda yoğun talep gören bir ekmek türü. Sadece Salihli'de değil, Ege Bölgesi'nin birçok ilinde ve ilçesinde aranan ekmek türü. Ancak Manisa'daki söz konusu işletmeye yapılan denetim sonrası Salihli Ekmeği'nin adı ne yazık ki çok kötü bir olayla lanse edildi. Bu bizleri derinden yaraladı.
Halık Kahya: Salihli, ekşi maya ekmeğinde çok başarılı bir ilçe. Salihli Ekmeği'ni kötülemek amaçlı birçok yayın yapılmaya başlandı. Gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki bugün Salihli, Alaşehir, Kula, Demirci, Turgutlu'daki bütün fırın işletmelerimiz aynı hassasiyetle düzgün bir üretim yapıyor. Salihli Ekmeği hijyenik ortamda tamamen el değmeden üretiliyor.
Mehmet Karaca: Ben ekşi maya ekmek ustasıyım. Hepimiz her türlü hijyen eğitimini almış durumdayız. Salihli'de üretilen Salihli Ekmeği'nde hiç bir sıkıntı yok. Ağızda bir tane çürük diş varsa, hepsini çekmeye gerek yok. Salihli Ekmeği, hijyeni temsil eden yegane gıda ürünü.

Merdivenaltı önlenmeli
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, gıdayla ilgili işletmelere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmesi gerektiğini söyledi. Balcı, Manisa'nın Yunusemre ilçesinde, ahırda kaçak olarak faaliyet gösteren bir fırında üretilen ekmeklerin rengini koyulaştırmak için hayvan yemi kullanılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, olayın son derece üzüntü verici olduğunu söyledi.
Ruhsatı olmadan üretim yapan bir işletmenin ekmek üretirken yemlik buğdayı una ve hamura katmasının halk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Balcı, hijyen olmamasını ve sağlıklı üretim yapılmamasını yanlış bulduklarını kaydetti. Balcı, merdivenaltı üretimlerin fırıncı esnafının üzerinde kara bir leke olduğunu her zaman söylediklerini vurguladı.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.