Anadolu'nun renkliliği içerisinde pideler çeşitlilik gösterirken, bu yerlerden ayrılan bir ilçe var ki; lezzeti, sunumu ve uygulamaları ile pide turizminin başkenti olmayı başardı.
Aydın'ın Yenipazar ilçesi pide turizmi ile markalaşırken, nöbetçi pideci uygulaması ise görenleri şaşkına çeviriyor.
4'Ü NÖBET TUTUYOR
Ufuk Sümer tarafından 13 yıl önce hayata geçirilen 'Nöbetçi Pideci' uygulamasına göre her perşembe günü ilçede bulunan 16 pideciden 12'si kapanıyor dördü açık kalarak nöbet tutuyor. Köyleri ile birlikte 14 bin nüfusu bulunan Yenipazar'da üç kuşak pideci olan Ufuk Sümer, 13 yıl önce bu kararı alarak esnaf odasından onaylattı. Uygulamanın faydalarını anlatan Sümer, "Bu sayede hem esnaf otokontrolünü sağlayıp gelirini artırıyor, hem çalışanlar izin yapıyor, hem de kalitesiz ve yüksek fiyat uygulayanlar dayanamayıp kapanıyor" diye konuştu.
"AHİLİK KÜLTÜRÜ BU"
Gelen turistlerin de hem her pidecinin lezzetini tattığını, hem de fiyat ve kalite kıyaslamasını rahatça yaptığını dile getiren Ufuk Sümer, "Esnafın ve tüketicinin korunması için Avrupa'dan model almaya gerek yok, bizim yüzlerce yıllık ahilik geleneği ile alın size model" açıklamasını yaptı
SIRALI PİDE FAVORİLERİ
Yenipazar'daki pide kalitesinin her zaman yüksek olduğunu belirten pideci Ufuk Sümer, "Sıralı mönümüz favori. Kaşarlı, peynirli, kıymalı, ve tahinli olarak peş peşe sıcak servis ediliyor. Mevsim salatamız, güveçte soğan kızartmamız, kıymalı pide arasına turunç sıkıp tereyağlı yeme yöntemimiz de farkı oluşturuyor. Fiyatları söylemeyeyim çok komik gelir" diye konuştu.
KAHRAMAN DURAK