Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, Japonların dünyadaki en uzun yaşayan ve belki de en sağlıklı yaşayan insanlar olduğunu söyledi.
SAVAŞÇI
Japonların neden daha uzun süre yaşadıkları kesin olarak bilinmese de büyük olasılıkla diyetlerinin etkiledikleri düşünülmektedir.
Beslenme alışkanlıkları değerlendirildiğinde aynı gün içerisinde hastalıkla savaşan besinlerin çoğunu yeme eğiliminde oldukları görülmüştür" dedi.
Yeşil çay: Japon diyet ve kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Muhtemelen diyetlerindeki uzun ömrü sağlayan birincil faktörlerden biridir.
Yapılan çalışmalar yeşil çay tüketen bireylerin kardiyovasküler hastalıklara, diyabete ve çeşitli kanser türlerine (meme, baş ve boyun, kolorektal ve prostat) karşı korunduğunu göstermiştir.
Balık: Japonlar dünyadaki balık arzının büyük bir bölümünü tüketirler. Yapılan bir çalışma, haftada 1-2 kez 90 g yağlı balık tüketiminin kalp hastalığından ölme riskini yüzde 36 oranında azalttığını göstermiştir.
YOSUN VAR
Deniz Yosunu: Amerikan diyeti ile Japon diyeti arasındaki en büyük farklardan biri Japon diyetinin yosun içermesidir. Yosun yararlı iyot ve hastalıklarla savaşan özel bileşikler içerir.
Fermente Besinler: Japonlar düzenli olarak fermente besinler tüketirler. Baharatlar, sebzeler, soya ve hatta deniz ürünleri bile fermente edilir ve Japon diyetinin bir parçasıdırlar. Fermente besinler yararlı bakteriler, maya ve besin öğeleri içerirler.