2012 yılında İzmir Sahilevleri'nde faaliyetine başlayan Mavisu Balık Evi, deniz kenarında çok güzel ve özel bir mekan, işletmeciliğini Fatma Karataş Güngördüm yapıyor. Fatma Güngördüm, evhanımlığından sıkılınca balık restoranı açmaya karar vermiş. Bu yüzden Mavisu Balık Evi tam bir aile işletmesi. Bütün aile burada birlikte çalışıyor. Butik konsepte hizmet veriyor. İnsanlar Mavisu'yu huzurlu keyifli bir akşam geçirmek için tercih ediyorlar.
Güler yüzlü samimi bir aile işletmesi. Mekanın en önemli özelliği ise hijyene çok önem vermesi, mekanda lezzet ve temizlik ön planda.
TAZE ÜRÜN ÇEŞİTLERİ
Mavisu Balık Evi'nin teras katı 80 kişilik, daha çok kışın kullanılıyor. Giriş kat ve bahçe 60 kişilik kapasiteye sahip. Restoranın özel otoparkı mevcut.
Günlük taze ve zengin balık çeşitleri bulunuyor. Mezattan kendilerinin aldığı deriz ürünleri en lezzetli halleriyle servis ediliyor. Ailenin bahçelerinde yetiştirdiği günlük taze doğal ürünler mekanda kullanılıyor. Ekmekleri çok özel, mısır ekmeği... Kendileri yapıyor. Soğuk mezelerde köy börülcesinin tadına mutlaka bakmalısınız. Mekanın meşhur sıcak ot tabağını denemenizi tavsiye ederim.
SALATASI MUHTEŞEM
Ara sıcaklarda ustanın özel spesiyallerinden deniz mahsullü şevketi bostan, ahtapot tandır (aynı zamanda güveçte de servis ediliyor), yerli kalamar ve tereyağında karides, deniz mahsullü erişte tadabildiklerim. Yörenin doğal otlarıyla yapılan salatası muhteşem. Ara sıcaklarda ve balıkta mekana ait spesiyaller ve lezzet kalitesi, süper. Mekana soğuk meze konusunda da ara sıcaklarda olduğu gibi özel lezzetleri ve çeşitliliği artırmasını öneriyorum. Kurumsallaşma ve markalaşma süreçleri doğru yönetilirse markalaşma yolunda emin adımlarla ilerler.
Kuyu kebabının Aydın'daki adresi, Babaşakir Restoran
Lezzet durağımız bugün Efeler diyarı Aydın'da... Batı Anadolu bölgemizde tarihin ve uygarlığın izlerini taşıyan, dünyanın ender yerlerinden biridir Aydın... Evliya Çelebi, seyahatnamesinde tandır kebabının özellikle Güneydoğu kentlerinde çok sevilen bir yemek olduğundan bahsediyor. Tandır kebabı bugün Türkiye'nin Doğu'dan Batı'ya birçok kentinde lokantalarda farklı usul ve adlarda ( tandır kebabı, fırın kebabı, kuyu kebabı) hazırlanarak sunuluyor. Örneğin Aydın'da kuzu tandırın adresi Babaşakir Restoran, işletmecisi ise Şerif Karaman... Şerif bey, mekanın ismini, 32 yıllık bir birlikteliğe atfediyor. Yıllarca yanında çalışıp mesleği öğrendiği, şimdi de restoranında usta olarak hizmet veren Şakir Usta'sına bir vefa burcu karşılığında, restoranına Babaşakir adını vermiş. Tandır Aydın'da Yörük Ali Efe'den günümüze kadar geliyor. Şerif Karaman Aydın'da 1984 yılında garson olarak başladığı restoranlarda, tandıra özel önem vermiş. Bunun sonucunda garsonluktan başladığı mesleğini bugün zirvede kendi mekanını sahibi patron olarak sürdürüyor. Babaşakir Restoran, Aydın'da Form Alışveriş Merkezi'nin karşısında yeşillikler içerisinde, geniş otoparkı ve modern mekanıyla hizmet veriyor. Soğuk mezelerde üstüne yok... Aydın yöresinin semizotu, ısırganotu, zeytinyağlı enginar, şakşuka ve mevsimine göre şevketi bostanıyla 34 çeşit soğuk meze lezzeti, konukların masalarına geliyor. Tabii mekanın amiral gemisi kuzu tandır... Kuyu tandırı Aydın'a özgü bir yemek, adı da kuyu kebabı... Yağ yok, tuz yok hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Tandır 1,5 metre derinlikte taşla örülmüş kuyuda içerisinde çam odunu yakılarak 350-400 derece taşların ısınmasıyla ve etin bir bütün halinde pişmesiyle ortaya çıkıyor. Özenle seçilen kuzular, hazır hale getirilerek, bir bütün olarak kuyuya atılıyor. Kuyunun kapağı çamurla sıvanarak kapatılıyor. Kuyudaki taşın ısısıyla hayvanın vücudundaki su, buhar halinde çekilerek bir saat bekletiliyor, daha sonra açılıyor. Bu sırada hayvanın vücudundaki su dökülüyor. 15 dakika dinlendirildikten sonra da tandır o muhteşem lezzetiyle servise hazır hale geliyor. Mekanda tatlı olarak da Aydın yöresine ait kabak ve peynir tatlısı ile mevsimine göre Aydın'ın meşhur incir tatlısı sunuluyor.
SEZER ALTAN