İzmir'de geçen yıl Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümünde son sınıfa geçen İzel Ayhan, bitirme tezi üzerine çalışmaya başladı.
Eğitmen Şef Ayşe Arsan'ın tavsiyesi üzerine Osmanlı'dan kalma eski tarifler üzerine yoğunlaştı. Araştırmalarının sonunda 1844 yılında yazılan ilk Türk yemek tarifi kitabı Mehmed Kamil'in Melceü't Tabbahin'i keşfeden Ayhan, bu kitapta yer alan tatlılar üzerine çalışmaya başladı.
56 TATLI KAZANDIRDI
Ayhan, kitabın içerisinde bulunan tariflerin ortalama 100-200 kişilik olması ve yazarının kendisinin anlayabileceği şekilde yazılmasından dolayı yoğun bir çalışmaya girişen Ayhan, bir yıl boyunca tatlıların tarif reçetesini yazmak için çabaladı.
Bazı tatlıları günde 7 kere üst üste yapan Ayhan, yoğun çabasının ardından kitapta bulunan 56 tatlıyı ölçeklendirip, gramajladı. Tatlıları ayrıca 4-6 kişilik olarak revize eden Ayhan, kaybolmuş tatlıları tekrar Türk Mutfağına kazandırmış oldu.
"HİÇBİR DEĞİŞİKLİK YAPMADIM"
"Üzeri tozlu kalan, kaynak olarak aldığım Melceü't Tabbahin adlı kitabın özenle yazılmış olan tatlı tarifi açıklamalarını okuyarak 21. Yüzyıldaki mutfaklara taşımak için kolları sıvadım. Başarısızlıkla sonuçlanan birçok denemeden sonra hayal bile edemediğim, günümüz damak tadına uygun birçok güzel tarif ile tanıştım" diye konuşan Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tarifler kesinlikle orijinaline sadık kalınarak hiç bir değişiklik yapılmadan hazırlandı. Umarım bu geleneksel lezzetler, Osmanlı Mutfağı'nın özgün hazırlanış şekilleri ve tarifleriyle sofralarda yeniden yerini bulur" dedi.
56 LEZZET YENİDEN