• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İlk aşk ARMAĞAN PINAR ADANAR

İlk aşk

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.11.2016, 00:00

İlk aşk deneyimimizi annemizle yaşarız. 0-36 ay anne ve bebek arasında yoğun bir bağlanma yaşanır ve bebek eğer annesine karşı sağlıklı bir bağlanma yaşamışsa annesine duyduğu olumlu duyguların etkisiyle annesi dışındaki diğer insanlara karşı da olumlu duygular hissedebilir.
Yani anne, bebeğinin diğerlerine olan hissedebileceği olumlu duygularda bir nevi köprü görevi üstlenir. Zaman geçtikçe kız çocuklarının ilk aşkı babaları olurken erkek çocuklarının ilk aşkı da anneleri olur.
Bu aşk o kadar derin ve büyüktür ki bir dönem hem kız hem de erkek çocukları bu aşkı elde etmek için savaş verirler.
Yaşımız büyüdükçe sevilmeye ve anlaşılmaya dair daha çok beklenti içine gireriz ve anne, babamızın aşkı bize yetmemeye başlar. İstenen sevgiyi, ilgiyi elde edebilmek için arkadaşlıklar kurar, kurduğumuz ilişkilerde tatmin olmaya çalışırız.

ÖZEL HİSSETMEK

Arkadaş ilişkilerinin de yetmediği noktada kendimiz için özel olan bir insandan sevgiyi ve ilgiyi bekler ve flört etmeye başlarız. Flört etmeye başladığımızda karşımızdaki insanı daha özel bir yere koyarız ve sadece ilgilenmek, ilgilenilmek yetmediğinde de cinsellik de bu sürecin bir parçası olmaya başlar. Anne-babanın çocuklarının sosyalleşmesi için karşı cinsle ilişkisini cesaretlendirmesi özgüven duygularının artmasını sağlar. Kendisini daha iyi tanıyarak karşısındaki partnerinden neler bekleyebileceğini daha iyi bilir.

BASAMAKLAR YAVAŞ ÇIKILMALI

Gençlerin "çıkma" diye isimlendirdikleri flört ilişkileri genel olarak kişiliğin gelişimine olumlu etki yapar. Aslında bu beraber çıkmalar adeta bir merdivenin basamaklarını çıkmaya benzer. Her bir basamağa uygun ilişki düzeyi vardır.
Örneğin birinci basamakta sadece yanyana gezilirken ikinci basamakta el ele gezilebilir.
Beşinci basamakta öpüşürken yedinci veya sekizinci basamakta yüzeysel sevişmeler olabilir.
Diyelim ki tam cinsel birleşme de onuncu basamak olsun.
Önemli olan bu basamakları acele etmeden hazmede hazmede çıkmaktır.

PİŞMANLIK YAŞANABİLİR

Genellikle erkek çocuklarında bu basamakları olabildiğince hızlı çıkma eğilimi vardır.
Laf aramızda bu basamakların hızlı çıkılması birçok erkek için pek fazla sorun çıkarmaz. Diğer yandan erkekler dünyasından geri kalmadığını kanıtlamaya hevesli bazı genç kızlarda da benzer davranışları görebiliyoruz.
Karşısındaki erkeği doğru dürüst tanımadan tam cinsel beraberlik gerçekleşebiliyor.
Bu tür davranışların sonrasında çok sıklıkla pişmanlık ve suçluluk duygularına rastlayabiliyoruz.
Genç kızların değerli bulunmak için acele ile cinsel beraberlik yaşamasının olumsuzluğu anlaşılmalıdır

Ergenlikte ruhsal rahatsızlıklara dikkat

Birçok ruhsal rahatsızlık ilk defa ergenlik döneminde ortaya çıkabiliyor. Özellikle şizofreni veya bipolar bozukluk gibi rahatsızlıkların ilk ortaya çıkışı bazen cinsel davranış sorunları şeklinde olabiliyor. Örneğin manik durum gibi bir rahatsızlık döneminde aşırı bir libido artışı ile beraber fren sistemi de olmadığı için genç çok fazla cinsel ilişki isteğine girebiliyor. Aniden ortaya çıkan bu aşırı ve rasgele cinsel istek kötü niyetli yetişkinler tarafından suistimal edilebilir. Ailesi tarafından yetiştirilirken bir dediği iki edilmemiş, aşırı şımartılmış yani almaya koşullanmış ergenlerde eğer dürtü kontrol bozukluğu da varsa haz alıcı aktivitelere daha bir eğilimli olurlar. Cinsellikte de yoğun haz olduğu için böylesi ergenlerin rasgele ilişkilerine de çok sık rastlanabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA