• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Evliliklerde çatışmalar ARMAĞAN PINAR ADANAR

Evliliklerde çatışmalar

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.12.2016, 00:00

Her insanın evlenme nedeni bir diğerinden farklıdır.
Kimi insan yuva kurmak ve bir aile ortamında yaşayabilmek için evlenir. Kimisi yalnızlığından dolayı veya cinsel ihtiyaçları nedeniyle evlenir. Kimisi de maddi ihtiyaçlar yani geleceğini güvenceye almak için evlenir.
Bazı kişiler babasının, abisinin, çevresinin baskısından kurtulmak için, bazıları da adet yerini bulsun diye, laf olsun diye evlenirler.
Şu nedenle veya bu nedenle de olsa şüphesiz ki aslında tüm insanlar mutlu olmak için evlenirler.
Peki buraya kadar her şey güzel. Kadın ve erkek mutlu olmak için evleniyorlar da evliliklerde neden çatışmalar da yaşanıyor?
Evliliklerdeki çoğu çatışma aslında bir oyundur. Her oyununun bir senaryosu ve oyuncuları vardır.
Dr. Eric Berne "Hayat Denen Oyun" kitabında evliliklerdeki oyunları ve bu oyunların bireylere sağladığı faydaları anlatmıştır.
Bireyler faydaların bir kısmına vakıf iken bir kısmına da vakıf değildirler. Yani bir kısmı tamamen bilinçli iken bir kısmı ise derinlerde bir yerlerde gizlidir ve o an bir anda kendiliğinden ortaya çıkmıştır.

DUVAR KAĞIDI VAKASI

Benim en sık gördüğüm oyun kitapta da bahsedilen "duvar kağıdı" vakasıdır. Burada evli bir çiftin öyküsü anlatılmaktadır.
Evin hanımı cinsellikten soğumuş ve kendini ev işlerine adamış bir hanımdır. Evin beyi ise eşine ilgi göstermekten yana hiç hevesi olmayan bir beyfendidir.
Gözü dışarıdadır. Eşiyle ilgilenmektense arkadaşlarıyla birlikte dışarıda olmaya heves eden bir insandır. Bir akşam eve gelir ve eşi sinemaya gitmek istediğini söyler, evin beyi de bu öneriyi kabul eder.
Ancak sinemaya gitmek için hazırlanırlarken evin hanımı evin boyanması ve hatta duvar kağıtlarının değişmesi için eşine söylenmektedir tesadüfe bakın ki evin beyi bir süredir maddi olarak sıkışıktır, işleri iyi gitmemektedir ve bunu eşine bir kaç defa söylemiştir. Oysa ki sevgili okur, hanımefendinin talebi için ne kadar yanlış bir zamanlama olduğunu hepimiz anlıyoruz değil mi?
Ancak evin hanımı bu konuda epey ısrarcı olur.
Ve aralarında tartışma başlar.
İkisi de sinemya gitmeyi unutur ve evin boyası, duvar kağıtları için kavgaya tutuşurlar.
Evin hanımı, bu şekilde sinemaya gidemeyeceğini, moralinin bozulduğunu ve istiyorsa evin beyinin tek başına sinemaya gidebileceğini söyler ve ağlayarak yatak odasına doğru koşar. Evin beyi de eşini öylece bırakır ve evden gider..

KAYNAĞINA BAKMAK GEREK

Sevgili okur, insan pragmatist yani faydacı bir varlık ise davranışlarımızın da bize kar sağlaması yani yarar getirmesi beklenir değil mi? Peki bu evli çifte yaşadıkları bu çatışma ne gibi bir yarar sağlıyor olabilir?
Belki evin beyi maddi zorluk içindeyken evi geçindirebildiği için karısının kendisini takdir etmesini, biraz pohpohlamasını bekliyor olabilir. Ya da bu çatışma sonrasında zaten gözü dışarıda olan evin beyi dışarıya vicdanen rahat gidebilecektir. Veya bu çatışma ile birlikte evin beyinin cüzdanından evin tadilat işleri için para çıkmayacaktır.
Evin hanımına gelirsek zaten cinsellikten soğumuş olduğu için eşinin evden gitmesi ekmeğine yağ sürecek olabilir. Ya da kendisi ilgi ve sevgi, şevkat beklediği için eşine ilgi vermeyi reddetmiş olabilir. Böylece eşinden öfke çıkarmış olabilir.
Gördüğünüz üzere evliliklerdeki kavgalar, çatışmalar sadece birer kavga değildir. Üstünde düşünülmesi ve konuşulması gereken bir durumdur. Sizin evliliğinizdeki çatışmaların kaynağı ne ya da neler olabilir?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA