• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Artık okullu olduk ARMAĞAN PINAR ADANAR

Artık okullu olduk

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.09.2017, 00:00

İlkokula yeni başlayan bir çocuğun kafasından geçen düşüncelerle o çocuğun ebeveynin kafasından geçen düşünceler arasında epey bir fark vardır.
Okula yeni başlayan çocuk yeni bir ortama girmenin heyecanını yaşarken ebeveyn için bu yeni çevresel değişim pek çok sorunu ve soruyu da beraberinde getirmektedir.
Bu soruların içinde de en belirgin olanı nasıl ders çalışacağını çocuğuna öğreteceğiyle ilgili kafasında dolaşıp duran sorudur.
Her ne kadar okula da başlasa bu yaş çocuğu yine de oyun çağı çocuğudur.

PROGRAMLI OLMALI

Anaokulunda 3 ve 4 yaş döneminde sürekli oyun oynayarak zaman geçiren ve bu şekilde öğrenen çocuk 5 ve 6 yaşta bazı şeyleri öğrenmek için oyuna bazı şeyleri ise öğrenmek için oyuna ihtiyaç duymadan yaşının gerektirdiği görev ve sorumlulukları yerine getirebilme başarısını gerek ebeveynlerin gerek ise öğretmenin yönlendirmesiyle sağlayabilmiştir.
Şimdi ise yine nasıl ders çalışacağını öğrenecek, okul çantasının nasıl hazırlanacağını öğrenebilecek, kaç saat tv izleyebileceğini bilecek, bilgisayarda ne kadar oyun oynayabileceğini kararlaştırabilecek, spora ne kadar zaman ayıracağını bilecektir?
Ya da uyku ve yemek düzeni nasıl olmalı gibi zamanı ve yaşamını kendisi için uygun hale nasıl getireceğini bilecektir.

BAŞARININ SIRRI

Aslında yaşamını keyifli hale getirirken akademik olarak da nasıl başarıya ulaşacaktır?
İşte aile çocuğa bu başarıya ulaşması için rehberlik yapmaya çalışmalıdır.
Çocuğun bu yönlendirmeye, ailenin yardımına ihtiyacı vardır çünkü henüz soyut düşünme tamamlanmamıştır dolayısıyla zaman kavramında zorlanır, becerileri sıralamada yardıma ihtiyacı vardır.
Kısaca çocuğun yaşından ve yaşından kaynaklanan dezavantajlardan dolayı çocuğun rehberliğe ihtiyacı vardır.

NASIL DERS ÇALIŞMALI?

Çocuğunuz ile beraber sessiz sakin bir odaya geçin, etrafta çocuğunuzun dikkatinin kolayca dağılmasına sebep olabilecek olan uyaranlar olmamalıdır.
Çocuğun yanında oturup o gün derste öğretmeniyle birlikte ne yaptılarsa aynılarının tekrarını bir 10 dak tekrarlayın.
Unutmayın bu sadece çocuğunuzla paylaştığınız bir aktivite ..10 dakika boyunca çocuğunuza bir şey öğretmiş olmanın keyfini çıkarın.
İlk birkaç hafta 10 dakika -15 dakika tekrar yapın ve her tekrarda çocuğunuza bir şey öğretmiş olmanın keyfini yaşayın.
Siz ona 10-15 dakikalık süre içinde ders çalışmanın çevresel tanımını yapıyorsunuz, sessiz ve sakin bir odada, telefon yok, televizyon yok, sadece dikkatimizi konuya odaklıyoruz, öğrenmeye merak uyandırıyorsunuz ve keyif almasına yardımcı oluyorsunuz.
Her gün bu aktiviteyi aynı saatlerde yaparak ona planlamayı öğretiyorsunuz ve bir işi bitirmeden yani tekrar bitmeden sandalyeden kalkmıyorsunuz.
İşte siz hayatınızın 10-15 dakikalık bölümünde çocuklarınıza bu mesajları vereceksiniz.
Birkaç hafta sonra ise çocuk bu mesajları kaptıktan sonra çalışma süresini 20 dakikaya çıkartın ve orada kalın... 20 dakika boyunca çocuğunuzla beraber okulda yaptıklarını tekrarlayın.
İkinci dönemin sonuna doğru ise çocuğunuz artık nasıl ders çalışması gerektiğiyle ilgili mesajları epey kapmıştır. Bu yüzden çocuğunuzun yine yanında olun ama sadece onu izleyin ve yardıma ihtiyacı olduğunda devreye girin.
Spora başlamak... Çocuklarınızı okulun ilk yılında spora başlatmanızı öneriyorum.
Çünkü spor beden ve ruhsağlığının korunmasına yardımcı olur.
Çocuğun özgüvenin sağlam olmasına yardım olur. Rekabet duygusunu arttırır. İçine kapanık bir çocuğun jimnastiğe başladığını bi düşünün.
Jimnastikte öğrendiği hareketleri beden dersinde öğretmeninin teşvikiyle sınıfta gösterdiğinde arkadaşlarının hayranlığını kazanacaktır.
Ve bu özgüveninin artmasına yardımcı olacaktır.
Daha sosyalleşmesine, kabuğunu kırmasına yardımcı olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA