• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ne demek zeytinyağlı yiyemem aman! BÜLENT GÜRLÜK

Ne demek zeytinyağlı yiyemem aman!

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.11.2016, 00:00

Ayvalık denince; denizi, Cunda'sı, papalinası ve Şeytan Sofrası'yla aynı anda 'zeytini' ve 'zeytinyağı' da aklınıza gelmeli. Eğer gelmiyorsa, Ege olarak büyük bir eksiklik hissetmeliyiz. Oysa ki yeşil ve mavinin kucaklaştığı tarifsiz güzelliğinin yanında Ayvalık'ı dünya coğrafyasında etiketleyen ve kendine has kılan olağanüstü hazinesi, zeytini ve uluslararası kalitedeki zeytinyağıdır...

HASAT ŞENLİĞİ

Ama tarihi, coğrafi, turistik zenginliklerimizi ve ürettiğimiz değerleri doğru düzgün tanıtamadıkça, ne yazık ki yeryüzünde hak ettiğimiz ilgiyi göremiyoruz.
Buna rağmen Ayvalık'ta, zeytin ve zeytinyağını ilgi odağı haline getirme sorumluluğu takınmış bir belediye ve Ticaret Odası var.
Amaçları Ayvalık'ın, tarih boyunca şifa kaynağı olarak bilinen 'zeytin' üzerine inşa edilmiş yaşam değerlerini öne çıkarmak, kentin ekonomisinde ve kültüründe zeytinyağının dünya çapında marka değeri kazanmasını sağlamak.
İşte geçtiğimiz hafta sonu, Ayvalık Belediyesi ile Ayvalık Ticaret Odası'nın birlikte düzenlediği 'Zeytin Hasat Günleri'ne katıldık. Bu iki kurum ile Ayvalık sevdalısı Sezer Altan'ın davetlisi olarak ağırlandığımız organizasyon kapsamında bir dizi etkinliğe katıldık, keyifli saatler yaşadık... Savaşların koridorundan geçtiğimiz dünyaya zeytin dalı uzatarak, 'Her Hasat Bir Barış Buluşmasıdır' sloganıyla düzenlenen hasat şenliğine, sektör temsilcisi, üretici, basın ve vatandaşların geniş çaplı katılımı umut vericiydi.
Zeytinin, yağının ve ağacının yüzyıllardır insan yaşamındaki vazgeçilmez yerini konuşmak, sağlıklı ürün elde etmenin ve tüketmenin yollarını tartışmak amacıyla, Prof. Dr.
Güngör Uras'ın moderatörlüğünde düzenlenen panelin konukları Prof. Dr. Canan Karatay ile İsrailli zeytincilik proje yöneticisi Oded Salmon'du.
Karatay hocanın, günlük zeytin tüketmedeki sansasyonel tavsiyesi ve 'Zeytinyağlı yiyemem aman' türküsüne tepkisi, kalabalık tarafından ilgi ve tebessümle karşılandı.

ÜRETİME TANIKLIK

Küçükköy'deki panelin ardından Altınova'da zeytin topladık.
Aktepe Zeytinyağı Fabrikası'ndaki üretime tanıklık ederek mis gibi zeytinyağlı yemeklerden tattık, ilçe merkezinde kurulan zeytin pazarını gezdik...
Hem Ayvalık'ı 'zeytin üssü' kent kimliğiyle yeniden keşfetme şansı yakaladık hem de tarihi, doğası, mimarisi ve zeytinciliğiyle bütünleşen tanıtım çabalarını takdirle izledik.
Konukseverlikleri ve uğraşları için Belediye Başkanı Rahmi Gençer'e, Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı ve sevgili Sezer Altan'a teşekkürler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA