• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Prostat tedavisinde yeni dönem: da Vinci robotik cerrahi FİLİZ İÇKE ÖNAL

Prostat tedavisinde yeni dönem: da Vinci robotik cerrahi

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.08.2010, 00:00
Prof. Dr. Tibet Erdoğru: Ameliyat sonrası yaşanan idrar kaçırma problemleri ve cinsel fonksiyon bozuklukları, 'da Vinci Robotik Cerrahi' sonrasında ortadan kalkıyor

Robotik cerrahi sayesinde prostat hastaları işlem sonrası iki gün içinde taburcu oluyor, iki hafta içinde iş hayatlarına geri dönüyor ve cinsel yaşam kaliteleri bozulmuyor. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Tibet Erdoğru, prostat ameliyatlarında kullanılan 'da Vinci Robotik Cerrahi'nin hastaların yaşam kaliteleri üzerindeki olumlu etkileri hakkında bilgi verdi. Robotik teknolojideki ilerleme sonrası birçok teknolojik avantajları ile 'da Vinci robotik cerrahi'nin, 2001 yılından itibaren tüm dünyada çok hızlı bir gelişimle kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Tibet Erdoğru, "ABD'de prostat kanseri ameliyatlarının yüzde 84'ü 'da Vinci robotik teknik' ile yapılıyor" diyor.

HEKİMİN DENEYİMİ ÖNEMLİ

Prostat ameliyatlarında teknikle bütünleşen doktorun deneyiminin ön plana çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Tibet Erdoğru, "Kötü yapılmış bir açık cerrahi ya da başarısız bir lazer işlemi, hastanın yine zorlanarak, yanma hissi ile idrar yapmasının yanı sıra idrar kaçırmasına da neden olmaktadır. Bu nedenle cerrahın en iyi şekilde uyguladığı teknikle ameliyatı gerçekleştirmesi, hastaya büyük avantaj sağlar. Prostat kanserinde ise prostat ameliyatlarında 'da Vinci Robotik Cerrahi' en ileri tekniktir. Bu teknik, tümüyle alete ve robota bağlı bir cerrahi yöntemi değildir. Laparoskopik cerrahiyi, robotun avantajları olmadan da rahatlıkla uygulayabilen deneyimli bir cerrah, da Vinci robotik teknolojik desteği de alarak penisin sinirleri, damarları ve büzük kasları en üst düzeyde koruyarak başarı sağlar" diyor.

PENİSE GİDEN SİNİRLERİ KORUR

Klasik laparoskopik ameliyatlar, iki boyutlu görüntü altında gerçekleştirilir. da Vinci Robot yardımıyla yapılan laparoskopi veya asıl adıyla 'da Vinci Robotik Cerrahi' ise laparoskopinin bazı zorluklarını ortadan kaldırır. Üç boyutlu yüksek çözünürlük özellikli görüntü altında ameliyat yapılır. Ameliyatta kullanılan robotun kolları 7 açılıdır ve 540 derecede hareket edebilmektedir. Çok ince kollara sahip olan bu cihaz ile o bölgedeki sinirler rahatlıkla korunabilmektedir. En önemlisi de robotun, kolların titreme etkisinde olmamasıdır. Bu nitelikteki robot kolları ile 3 boyutlu iyi ve net görüntü altında ameliyatta hata payı en aza iner.

AFRODİT PEÇESİ
Sinirlerin korunması yaşa bağlı olarak değişir. Hastanın ameliyat öncesinde şikayetleri var mı? Sigara içiyor mu? Şeker hastalığı var mı? Ereksiyon durumu nedir? Bu soruların yanıtları çok önemlidir. Robotik cerrahi işlem sırasında özellikle zar kısımlarının hepsini bir ağ şeklinden kurtarılır ki buna 'Afrodit peçesi' denir. Böylece ereksiyon fonksiyonun devam etme olasılığı yüzde 90'lara çıkar. Bu başarının oranı, açık cerrahide çok daha azdır.

Yöntemin ayrıcalıkları:
* 'da Vinci robotik cerrahi' sonrası hastaların yüzde 95'i, 1-2 gün hastanede kaldıktan sonra evlerine gidebiliyor.
* Açık cerrahide yüzde 30-45 oranında hastaya kan verilmesi gerekirken, da Vinci ile ameliyatta hastaların sadece yüzde 1'i kan alma ihtiyacı duyar.
* Hastanın ağrı kesici kullanım ihtiyacı çok azalır, ameliyat sonrası dördüncü ya da yedinci gün arasında sonda ihtiyacı ortadan kalkar, hastalar ameliyattan sonraki en geç 2. hafta içinde rutin iş yaşamlarına geri dönebilirler.
* Prostat kanserinin da Vinci robotla cerrahisi sonrası hastalar yüzde 96-98 oranında normal şekilde idrar tutabilmekte, yüzde 80-90 oranında da ek tedavi almadan cinsel fonksiyonunu gerçekleştirebilmektedir.

Penis rehabilitasyonu ile hastalar cinsel yaşamlarına geri dönebilir
Hastanın işlemden sonra ereksiyonunun başlaması için belli bir sürenin geçesi gerekir. Ameliyat sırasında ne kadar korunsa da o bölgedeki sinirler bir şekilde sağa sola çekilmekten etkilenir. 'da Vinci Robot', bu çekilme etkisini de en aza indirir. Ameliyat sonrası sinirlerin toparlanma ihtiyacı doğar. Sinirlerin ameliyat sırasında ne kadar etkilendiğine bağlı olarak eski durumuna gelmesinin, 2 yıla kadar uzayabildiğini ifade eden Prof. Dr. Tibet Erdoğru, "Minimum 1 hafta 10 gün sonra ereksiyonları başlayan hastalar olduğu gibi, 2 yıl sonra hiçbir sıkıntısı kalmayan, kendini eskiye göre çok daha iyi hisseden hastalarım da var. Bu dönemde hastalara penis rehabilitasyonu yapılarak ereksiyon sağlıklı bir şekilde sağlanabilir. Burada önemli olan, bu aralıkta hastayı iyi tedavi ederek hem cinsel fonksiyonunu sağlamak hem de penise koruyucu olan bu rehabilitasyonu yapmak çok önemlidir" diyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA