• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Diş beyazlatmayı doktorunuza bırakın FİLİZ İÇKE ÖNAL

Diş beyazlatmayı doktorunuza bırakın

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.03.2011, 00:00
Herkes bembeyaz dişlere sahip olmak istiyor. Ama bunu diş hekimine giderek değil de tek başına gerçekleştirmek isteyenler uygun olmayan ürünleri bilinçsizçe kullanarak dişlerine zarar veriyor. Diş Hekimi Ufuk Tiyanşan, "Bu şekilde diş minesine verebileceğiniz zarar, dişlerinizin çok daha kolay lekelenmesine yol açabilir" diyor

Kusursuzluğu hedefleyen günümüz estetik anlayışının bir sonucu olarak artan talepler, diş beyazlatmayı diş hekimliğinin en popüler uygulamalarından biri haline getirdi. İnsanın doğasında güzel görünme isteği olduğunu dile getiren Dr. Dt. Ufuk Tiyanşan da, bembeyaz dişlere sahip olmanın güzel görümünün olmazsa olmazlarından biri olduğunu belirterek, "Bembeyaz dişlerle kişi çok daha fark edilir hale geliyor" diyor.

10 YILDIR ÇOK POPÜLER
-Diş beyazlatma işlemi ne kadar süredir diş hekimliğinin gündeminde?

Beyazlatma ile ilgili çalışmalar diş hekimliğinde yoğun olarak yaklaşık 10 yıldır yapılıyor.
Diş beyazlatmada kullanılan ilk ajanlar, klinikte yapılabilen beyazlatmalarda kullanılıyordu.
Buna "ofis tipi beyazlatma" diyoruz. Bir de evde yapılabilen beyazlatma işlemi var. Buna da "ev tipi beyazlatma" diyoruz. Bunlar hala kullanılıyor.
-Bir de piyasada diş beyazlattığı söylenen hemen satın alıp kullanabileceğimiz pek çok ürün var. Bunların hekim kontrolü olmadan kullanılması doğru mu?
Kişiler, "Falanca jeli alıp evde beyazlatma yapacağım" mantığıyla çözüm ararlarsa çok büyük problemler yaşayabilirler. Çünkü her kişinin diş minesi ve bu minenin yapısı farklıdır. Dişin renklenmesinin sebebi de farklıdır ve bunu ancak bir diş hekimi yakalayabilir. Kullanılan ürün mine üzerinde zararlı olabilir. İlk gün renk çok açılmış gibi görünebilir ama ürünün mineye verdiği zarar neticesinde, içtiğiniz bir fincan kahve bile dişin üzerine çok daha kolay yapışıp daha kötü bir görünüme yol açabilir. Onun için bu iş mutlaka bilinçli ellerde, bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır.
-Beyazlatmanın diş hekimi tarafından yapılmasının avantajı nedir?
Diş hekimi hastaya göre hangi ajanı, yüzde kaçlık oranda uygulayacağını, dişin yapısına, hastanın yaşına, cinsiyetine, minenin durumuna ve renklenmenin sebebine göre ayarlayabilir.
-Ev tipi beyazlatma da, ofis tipi beyazlatma da diş hekimi tarafından yapılmalı diyorsunuz. Bu iki yöhtemden birini hasta mı seçer, doktor mu önerir?
Diş hekiminin tavsiyesi ve hastanın dişlerinin durumuna göre iki yöntemden biri şeçilir.
Ev tipi beyazlatma tercih edilirse hastanın dişlerine özel plaklar yaptırılır ve beyazlatıcı jellerle birlikte bu plak hastaya verilir. Tarif edilen kullanım şekline göre uygulamayı hasta evinde yapar.

MİNE TABAKASINI ISITMADAN
-Lazerle diş beyazlatmanın avantajı nedir?

Klasik yöntemlerde morötesi ışınlarla yapılan beyazlatmalarda mine üzerinde bir ısınma sağlıyor ve bu ısınma oradaki jeli aktif hale getirerek beyazlatmayı sağlıyor. Yani mine ısınacak ki jel aktif hale gelsin ve beyazlatma sağlanabilsin. Lazer, bunu çok daha sağlıklı bir şekilde yapılabiliyor. Nd YAG lazer renge duyarlı olduğu için beyaz, jelimsi bir ajan yerine renkli ajanlar kullanılıp lazer o bölgeye uygulanarak, ısı vermeden jel aktif hale getiriliyor. Dolayısıyla ısınma mine üzerinde olmuyor ve sadece jel aktif hale geliyor. Bu durum çok daha kısa bir süreçte, çok daha konforlu bir şekilde hastaya dönüyor.

BİR GÜNDE TAMAMLANIYOR
-Lazerle diş beyazlatma seanslar halinde mi uygulanıyor, yoksa tek seansta sorun çözülüyor mu?

Bir gün içerisinde kısa aralıklarla 3 veya 4 seansta bilazerle beyazlatma işlemi bitirilebilir. İhtiyaç halinde iki gün sonra bir seans daha destek yapılabilir.
-Beyazlatma işlemi sırasında dişteki lekeler de gideriliyor mu?
Lekeler, beyazlatma işlemi öncesinde polisajla gideriliyor. Polisaj dediğimiz renkli hoş kokan özel pastalar ve mikromotorlarla çalışan küçük polisaj fırçaları ile dişin üzerinden geçiliyor. Daha sonra beyazlatma işlemi başlıyor.

MOR ÖTESİ IŞIK FARKLIDIR
-Piyasada ev tipi kullanıma uygun, lazerle beyazlattığı söylenen pek çok ürün var...

Bu tip ürünlerin çoğunun adı lazerli beyazlatma. Ancak "Lazerli diş beyazlatma" denilerek hastalara morötesi ışın satılıyor. Lazer çok kullanılan bir kelime ama aslında bu kadar yaygın değil. Bir de halk arasında lazerin radyasyon yaydığına dair yanlış bir inanış var. lazer ışınının kesinlikle zararı yoktur ve radyasyon yaymaz.
-Diş beyazlatma işlemi ile elde edilen beyazlık ne kadar süre etkisini devam ettiriyor?
Bu süre kullanılan ajana, kişiye, sigara, çay, kahve alışkanlıkları göre değişir. Bu yüzden standart bir süre vermek yanlış olur. Ama her şeyin iyi gittiğini düşünelim; kişi sigara içmiyor, kahve ve çay gibi renk veren maddeleri çok az tüketiyor, yaşı genç, diş rengi de çok koyu değilse yüzde 70'lere kadar korunan kalıcılık 5 yıldır.

YARIN: DİŞLER NASIL FIRÇALANMALI?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA