• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Yaşlanma ve cinsellik

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.04.2015, 00:00
Bilgisiz ve dar görüşlü insanlar cinsel yaşamın sadece gençlik çağına özgü bir şey olduğunu düşünürler. Yaşlanınca cinsel ilgi ve isteğin azalacağını sanırlar. Böyleleri yaşlı insanlardaki cinsel isteği normal kabul etmezler. "Yaşı yetmiş işi bitmiş... Kart zampara" gibi sözcükler bu eleştirel bakışın ürünüdür. Elbette yaşlanma ile cinsel ilgi ve istek kaybolmaz. 50- 60 yaşında ve sağlıklı bir insan,cinsel ilgisini ve gücünü kaybettiğini düşünüyorsa aslında kaybedilen bir şey yoktur.

YANLIŞ BİR İNANIŞ
Yani kişi bedensel olarak tamamen sağlıklıdır ama ruhsal sorunlar nedeniyle isteksizlik olabilir. Eğer ağır bedensel rahatsızlık yoksa insanların cinsel yaşantısı çok ileri yaşlarda da devam eder. Cinsel yaşam aktif olarak devam ediyorsa bu durum kişinin beden ve ruh sağlığını olumlu olarak etkiler.
Halk arasında yanlış bir inanış da menapoz konusundadır. Menapozda kadınların yumurtalıkları yumurta üretmeyi durdurur. Ve tabii ki kadınlık hormonları da azalmaya başlar. Menapoz olayı genellikle 35 ile 55 yaşları arasında gerçekleşir. Menapozda birçok kadında çok çeşitli bedensel ve ruhsal sorunlar yaşanabilir. Ortaya çıkan rahatsızlıkların nedeni belli oranda hormonların azalmasından kaynaklansa da birçok zaman yanlış inanışların ve hatalı değer yargılarının etkisi olabilir. Birçok kadın menapoza girince artık yaşlandığını ve yolun sonuna geldiğini düşünerek kendi kendisini depresif bir sürece iteleyebiliyor. Tabii ki bu olumsuzluk tüm kadınlar için geçerli değildir. Yani menapoza girdikten sonra da canlı, neşeli, eğlenceli ve aktif bir cinsel yaşama sahip olan kadınlar hiç de az değildir.
Benim kişisel gözlemime göre menapoz döneminde birçok kadında cinsel istek azalmakta ve pek azında isteksizlik korunabilmekdedir. Bu istek azalmasında belli bir oranda hormonlar sorumluysa da önemli bir oranda da kişinin kendi kendine yaptığı olumsuz telkinlerin payı vardır. Sorumlu ne olursa olsun gerçek olan cinsel isteğin azalmasıdır. Elbette yapılması gereken "isteğim azaldı" diyerek yataktan uzak durmak değildir. Menapoz ve yaşlanmanın olumsuz bedensel etkilerini azaltmak için, az zevk alınsa da sekse devam etmek en doğrusudur. İngilizce olarak "use it or loose it" sözcüğünün karşılığı da "işleyen demir ışıldar" olabilir. Yaşlanma kaçınlmazdır ama çökkünlük engellenebilir. Doğru olanı beynimizin bedenimiz ve cinselliğimizin aktif olmasıdır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA