• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Konsantrasyon ve dersler

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.06.2015, 00:00
Tıp fakültesindeki ilk yıllarımda satranç hastalığına yakalanmıştım. İzmir Satranç Derneğini de kurduğumuz bu yıllarda çok sevdiğimiz bir İlhan Abimiz vardı. İlhan Abi müthiş satranç oynardı hatta o sıralarda Türkiye şampiyonuydu. Bizimle simültane körleme maçlar yapardı. Yani İlhan Abi bir divanda gözleri kapalı olarak yatardı. Biz ,o zamanların 5 hızlı genci, her birimiz birer satranç takımının başında dururduk. Bizler bakarak oynarken, İlhan Abi gözleri kapalı olarak beşimiz ile aynı anda ayrı ayrı maç yapardı. Genellikle hepimizi yenerdi. O zamanlar İlhan Abi'nin bu olağanüstü becerisine hayran olmamak elde değildi. Çok zeki olduğu için böyle bir davranışı yapabildiğini düşünürdüm.

İLHAN ABİNİN SIRRI
Aradan seneler geçti, psikiyrist olduktan sonra bu olayı ele alış tarzım ve değerlendirmem değişti. İlhan Abi'nin bu şekilde görmeden satranç oynayabilmesini sağlayan şeyin sadece zeki olmasıyla ilgili olmadığını farkettim. Konsantrasyon da en az zeka kadar önem taşıyordu .İnsanlığın geldiği şu evrim düzeyinde şüphesiz ki bizler beyinlerimizi 10 bin sene önceki insanlara göre daha etkili ve verimli kullanmaktayız. Yine aynı şekilde şüphesiz ki 10 bin sene sonraki insanlara oranla beyinlerimizi daha alt düzeyde kullanmaktayız .Yani seneler geçtikçe evrimsel sürecin doğal bir sonucu olarak insanlar beyinlerini daha yoğun ve verimli kullanmaktadır. Ama günümüzdeki insanların çoğunun beyinlerini kullanma oranları öyle çok da farklı değil. İşte İlhan Abi gibi kişiler istedikleri zaman konsantre olarak beynini üst düzeyde etkili kullanırken diğerleri konsantre olamadıkları için beyinlerini alt düzeyde kullanıyorlar. Her alanda konsantre olarak ortalamanın yani alışılmışın üzerinde başarılar elde edilebilir.
Ortalama sağlıklı insanların akciğerleri üç aşağı beş yukarı birbirine yakındır. Ama sıradan bir insan nefes almadan bir dakika durmakta zorlanırken statik apne dünya şampiyonu Devrim Cenk Ulusoy nefes almadan su altında yaklaşık sekizbuçuk dakika durabilmektedir. Bu olayın püf noktası uzun bir eğitim süreci sonunda akciğerlerini üst düzeyde kullanmaya konsantre olabilmektir.

BAŞARIYI GETİRİR
Aynı kilodaki haltercilerin kuvvetleri birbirlerine hemen hemen aynıdır. Ancak müsabaka sırasında gerçekten konsantre olan sporcu diğer rakiplerine fark atar.
TEOG veya üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan gençlerin çoğunun ders çalışma miktarı ve bilgi düzeyi birbirlerinden çok da farklı değildir. Bu olayın püf noktası da eğer bir genç gerek ders çalışırken gerekse sınavlarda İlhan Abi'nin satranç oynarken olduğu gibi konsantre olabiliyorsa üst düzeyde başarı kaçınılmazdır. Ders çalışırken çok iyi konsantre olabilen birisi tüm dikkatini derse verdiği için öğrenmesi üst düzeydedir. Bir defa öğrendiğini unutması çok zordur. Konsantre olarak ders çalışan birisi ,bir diğerinin 5 saatte öğrendiğini bir saatte öğrenebilir. Sadece ders çalışırken değil sınav anında da yoğunlaşma çok önemlidir. Çok iyi konsantre olan gençler sınav sırasında dikkatsizlik, dalgınlık veya gözden kaçırabilen acemice hatalar yapmaz.
Bir şeyle uğraşırken sadece o şeyle uğraşmak, dikkatinizi toplayıp konsantre olmak zamanla ve uğraşarak elde edilebilen bir özelliktir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA