• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Çocuklar ve cinsel gelişim

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.07.2015, 00:00
Çocuklarda cinselliğe ilgi 2-4 yaşları arasında başlar. Çocuklar için cinsel bölgelerin diğer organlardan bir farkı yoktur. Sadece çocuk kendi bedenindeki girinti çıkıntıları incelemeye başlar. Sonra da anne- baba veya kardeşinin girinti çıkıntıları izler. Yıkanırken, tuvaletini yaparken vb. yıkanırken çocuğunuzla beraber yıkanmanızda sakınca yoktur. Sizinle yıkandığında çocuk kısa süre sonra girinti çıkıntılara olan merakını kaybeder. Soru sorarsa da bu konuda açıklıkla cevap vermek gerekir. Örnek: sen kızsın ve kızlarda pipi yoktur. Erkeklerde vardır. bu bir sorun değildir gibi basit bir açıklama yapılabilir. Sorulara mümkün olduğu kadar net ve kısa cevaplar vermekte fayda vardır. Aslında işin püf noktası şu; anne-baba cinsellik konusunda ne kadar rahat olursa çocuklarının sorularını da aynı rahatlıkta cevaplayabilir. Ancak kaygılı ise, eyvah dünyanın sonu şeklinde duruma yaklaşıyorlarsa eh o zaman da çocuklarının sorularını ya duymazdan geleceklerdir ya da baştan savma saçma sapan yanıtlar vereceklerdir. Emin olun her iki durum da birbirinden sağlıksızdır.

DOĞRU, KISA VE NET
Çocuklar cinselliği anlamaya çalışırken ilk önce fanteziler kurarlar. Bundan sonraki aşama ise hipotez evresidir. Yani çocuk örneğin bebek oluşumuyla ilgili bir takım hipotezler oluştururlar. Örneğin; anne baba beraber uyurlar ve çocuk olur gibi. 5 yaş civarında bu hipoteze mantık da katılır yani artık çocuk ailesinden daha mantıklı açıklamalar bekler. Çevreden bir takım bilgiler alır ve bunları kendi hipoteziyle birleştirir.
Eğer yetişkin, burada çocuğa uygun ve doğru açıklamalarda bulunursa çocuğun cinsellikle ilgili bilgileri sağlıklı olur. Cinselliğin tabu olduğu ailelerde büyüyen çocuklar bu konuda anne-babalarıyla konuşamazlar. Ve bu tür bilgileri sağdan soldan yalan yanlış öğrenirler. Bu da gelişimlerinde sorun yaratır.
Cinsel bilgiyi anne kız çocuğuna baba da erkek çocuğuna vermesi daha uygundur. Ancak tam tersi de olabilir veya annenin olmadığı durumda baba, babanın olmadığı durumda anne de bu bilgileri verebilir. Önemli olan annenin ya da babanın bu bilgileri en uygun şekilde vermesidir. Kendi değer yargılarından yola çıkarak verdikleri ya da vermedikleri bilgiler çocuğun aklının karışmasına ve ileriki yaşlarda cinsellikle ilgili hatalı tutumlarının ve değer yargılarının oluşmasına sebep olabilir.
Bu soruyu soran çocuk kesinlikle sağlıksız değildir. Aksine oldukça sağlıklıdır. Anne babanın vereceği cevap da yine detaydan ve soyut kavramlardan uzak olmalıdır. Örnek; çocuklar annelerinin karnında özel ve sıcak bir yerde büyürler. Anne yemek yediğinde boğazından geçen yemekle bebek de beslenir. Bebek yeterince beslenip büyüdüğünde annenin içindeki bir delikten dışarıya gülerek çıkar gibi net somut ve çocuğun yaşına uygun anlayabileceği açıklamalar yapılabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA