• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Daha büyük ev

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.08.2015, 00:00
Yolda giderken eşim o anda aklına gelmiş gibi bir soru sordu: "İnsanlar, neden böylesi büyük evlerde otururlar?''
Evet bu günkü konumuz, insanlar neden büyük evlerde otururlar? Neden büyük arabaya binerler? Veya neden büyük tekne alırlar? Artık, günümüzde bütün sülale bir evde yaşamıyor. Evlerde anne baba ve çocuklar var. Yani bir evde en fazla 3-5 kişi vardır. Peki o evde 6 tane yatak odası olmasının mantığı nedir? Evde saklambaç oynanmayacağına göre bir evin 6 veya 16 odası olmasının gerekçesi ne olabilir. Neden insanlar olabildiğince büyük evlerde oturmayı arzu ederler.
Bir arkadaşımın 22 metrelik lüks yatı vardı. Artık buna motor yat değil de gemi veya gemicik demek lazım. Teknede 5 adet yatak odası var. Peki seyire gittiklerinde hiçbir zaman odalarda misafir olmuş mu? Elbette hayır. Seyir sırasında kaptan 2 personel ve karı koca oluyorlar. Yani 4 adet lüks yatak odası boş. Arkadaşıma aynı soruyu sordum. "Neden böylesine büyük bir tekne aldın?" Arkadaşım da gülerek, "Hırs yaptım, eh salaklık da denebilir" dedi. Daha önce 12 metrelik bir motor yatı varmış. Karıkoca Mikonos'a gitmişler. Limanda demirliyken çevrelerindeki bütün tekneler onun motor yatından büyükmüş. Yani diğer teknelerin yanında kendi teknesi gözüne çok küçük görünmüş. Hırslanmış ve daha büyüğünü almış.
İşin püf noktası bu,"HIRSLANMAK". Peki hırslanmak nedir ve nasıl oluyor.
Aslında her insanda aşağılık ve üstünlük duyguları diyalektikteki zıtların birliği ilkesine uygun olarak birarada beraberce vardır. Dolayısıyla bir kişi, bazen aşağılık duygularının daha güçlü olması nedeniyle kendisini değersiz, beceriksiz, önemsiz ve güçsüz hissedebilir. Aynı kişi bazen de üstünlük duygularının etkisi ile kendisini değerli, becerikli, önemli ve güçlü hissedebilir. Bu duyguların her insanda bazen birinin bazen de diğerinin daha ağırlıklı olması normaldir. Örneğin üstünlük duyguları çok güçlü olduğunda o kişinin "burnu büyük" davranması, herkese yukardan bakması söz konusudur. Çevresindeki insanlara yukardan bakar. "Amma da kendini beğenmiş" denilir. Peki, eğer bir kişİde o an aşağılık duyguları çok daha güçlü ise kendisini olduğundan küçük hissediyorsa ne olur? İşte konunun başında bahsedilen hırslanmak böylesi durumlarda ortaya çıkar. Kişi hissettiği olumsuz duygulardan kurtulmak için bir şeyler yapar. Yani o hırsla daha büyük bir tekne alabilir, daha büyük bir araba veya daha da büyük bir ev alabilir. Kendisini olduğundan daha küçük ve değersiz hisseden bir kişi daha büyük büyük bir ev, malikane veya saray aldığında kendisini daha büyük ve güçlü hisseder. O büyük evdeki veya teknedeki odaların çoğunu kullanamayacaklardır. Kullanılmasa da olur, bu bir sorun değil. Önemli olan o büyük ev veya tekne onundur. Çünkü o da büyük bir insandır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA