• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Uyuşturucu maddeler

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.02.2016, 00:00

Seneler önce Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde çalışmaktaydım. Orada yatanların çoğunluğu bipolar bozukluk, paranoid veya şizofrenik hastalardı. Genellikle kendisinin rahatsızlığını kabul etmeyen ve bu nedenle dışarda tedavisini aksatan hastalardı. Sabahları tüm servis ile günaydın- sohbet toplantısı yapılırdı. O zamanlar benim kontrolümdeki serviste yaklaşık 100 civarındaki hasta ile her sabah salonda sohbet ederdik. Birgün bu günaydın toplantısında hastalara bir soru sordum. "Beyler aranızda kaç kişi esrar kullandı?" Bir baktım herkes el kaldırdı, kaldırmayan yok. İlkönce herhalde bir yanlış anlama oldu diye düşündüm ve soruyu tersten sordum. "Yani aranızda esrar kullanmayan var mı?" İşte o an çok şaşırdım. Hiç el kalkmadı. Yani soruyu doğru anlamışlar. Yani o gün o koğuşta bulunan hastaların hepsi bir şekilde bir zaman esrar kullanmış. Evet, bir psikiyatrist olarak esrarın ruhsal rahatsızlıklara neden olabileceğini biliyordum ama böylesine bir skor da tahmin etmemiştim.

BİR ZARARI YOK!

Acı bir gerçek de esrar, extacy, kokain ve tüm uyuşturucuların biz psikiyatristlerin ekmeğine yağ sürmesidir. Bu tür maddeler az veya çok hemen veya bir süre sonra mutlaka ruhsal durumu bozar. Bu konuda kimi esrar kullananlarda çok aptalca inanışlara rastlanabiliyor. "Ben kimyasal almıyorum esrar tabiatta bulunan doğal bir ot, hiçbir zararı yok" diye bir savunuya herzaman çok gülerim. Ve seneler önce Manisa'da yaptığım anketvari sorgulamayı anımsarım. Yine böylesine savunum içinde olanlarda "Ben şu kadar senedir kullanıyorum ama gayet iyiyim" diyebiliyor.

Tabii ki birinci itirazım insanların kendi kendine, kendisi hakkında iyiyim demesi bir anlam ifade etmez. Önemli olan biz psikiyatristlerin o kişiye iyisin demesidir. Kişi kendisinin iyi olduğuna inanabilir. Bütün gücüyle iyi olduğunu savunabilir. Ama Manisa'da veya psikiyatri kliniklerinde yatırılanların çoğunluğu da iyi olduğunu savunurlar. İkinci itirazım da zaman ile ilgilidir. Bir kişi, diyelim ki 3 veya 5 senedir esrar veya extacy kullanıyor ve henüz herhangi bir hastalığa tutulmamış olabilir.

ZAMAN MESELESİ

Ama henüz tutulmamıştır yani ruhsal durumu henüz bozulmamıştır. Ancak eninde sonunda ruhsal durumu bozulacaktır. Birçok kullananda başlangıçta hafif oranda bir anksiyete, panik veya depresyon olabilir. Eh bu arada, esrar veya extacy alınca kendisini çok keyifli hisseder. O anda yaşam ona çok zevkli gelir. Diğer zamanlarda, yani bir şey kullanmadığı zamanlarda da sözde eğlenir ve sözde güzel şeyler yapabilir. Ama yaşam çok da renkli değildir. Ot gibi yaşamamak için ota başvurmak zorundadır. Ancak ruhsal durumun zamanla mutlaka bozulacağını kesinlikle iddia edebiliriz. Bu zaman konusu herkese göre değişiktir. Bazen bir iki defa esrar veya extacy alan bir kişiyi ertesi gün hastaneye yatırmak zorunda kalabiliriz. Ailesinde, yakınlarında ruhsal rahatsızlık olanlar veya daha önce bir ruhsal rahatsızlık yaşamış olanlar doğal olarak risk içindedir. Ancak bazen de aralıklı olarak 3- 5 senedir esrar veya extacy alanlarda henüz bir rahatsızlık olmayabiliyor.

Ama altını çizmek istediğim kelime "henüz"dür. Yani gerçekte bir ruhsal rahatsızlığın ortaya çıkması sadece zaman meselesidir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA