• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Alzheimer 1

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.02.2016, 00:00
İzmirli çok meşhur bestekar sanatçı Avni Anıl'ın yaşadığı söylenen bir unutkanlık- dalgınlık olayını anlatacağım. Bir gün Karataş'taki evinden Kemeraltı'na gidecekmiş. Hava da iyi olduğu için yürümeye başlamış. Yolun ortasında sigara yakmış. Sigarasını içe içe yürürken bir de bakmış ki kendi evinin kapısına gelmiş. Ne oldu ben ne yaptım diyerek düşünüyor. Yolun yarısındayken sigarasını yaktığında rüzgar nedeniyle yönünü değiştirdiğini ve otomatik olarak o yönde yürümeye devam ettiğinin farkına varıyor. Bu durum tipik bir unutkanlık- dalgınlıktır. Ama bu gibi durumların nedeni herkeste aynı değildir. Kimi insanlarda yaşlanma veya Alzheimer belirtisidir. Tabii ki Avni Anıl'ın yaşadığı bu unutkanlık- dalgınlık bir rahatsızlık değildir, yani normaldir. Çünkü o yolda yürürken sadece o yolda yürümüyordu. Kim bilir hangi makamda hangi beste çalışmasını yapıyordu.


KAFANIZ YOĞUNSA

Eğer kafanız bir konu üzerine çok yoğunlaşmış ise çok basit konularda unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik veya sakarlık yapabilirsiniz. Zaman zaman olabilen böylesine unutkanlık-dalgınlıklar bir hastalık değildir. Bilimsel çalışmalara çok fazla yoğunlaşanlarda veya o sıralarda bir sorunla çok meşgul olanlarda bu gibi unutkanlık- dalgınlıkların olması normaldir. Ancak eğer böylesi durumlar çok sık tekrarlıyorsa bir hastalık ihtimali göz önünde tutulmalıdır.

Alzheimer yani demans (bunama) rahatsızlığının en önemli belirtisi unutkanlıktır. Ancak sorun eski bellekte değil ama yakın bellektedir. Yani Alzheimer rahatsızlığı başlamış birisi gençlik veya çocukluk yıllarını çok detaylı bir şekilde anımsayabilir. İlkokul yıllarını veya arkadaşlıklarını herkesi şaşırtacak şekilde anlatabilir. Ancak 3 dakika önce tanıştığı insanın ismini anımsayamaz. Öğlen yemeğinde ne yediğini söyleyemez. Parasını evde bir yere saklamıştır ama bir türlü bulamaz. Esasında bellek bozuklukları yavaş yavaş başlar ve zaman içinde ağırlaşır. Başlangıç döneminde kişiler ufak tefek unutkanlıkları fark eder ve rahatsız olurlar. Bazıları bu sorun için yardım arayışına girebilir, özellikle titiz, tertipli, düzenli ve biraz da obsessif insanlar bu unutkanlıklardan çok fazla yakınabilirler. Böyleleri yapacakları işleri unutmamak için küçük akıl defteri kullanırlar. Bu akıl defterine unutmaması gereken işleri yazarlar. Ancak Alzheimer hastalığı daha da ilerlediğinde doğal olarak unutkanlıklar daha da artabilir. İşte bu gibi aşamalarda da paronaya veya depresyon gibi ruhsal sorunlara rastlayabiliriz. Örneğin kişi parasını sakladığı yeri bulamayınca yakınlarını hırsızlık yapmakla suçlayabilir. Yakın çevresindekilerin onun aleyhinde davrandıklarını onu istemediklerini iddia ederler. Evlatlarının hayırsız, vefasız ve nankör olduğundan şikâyet ederler. Alzheimer hastalığında soyut düşünce, yargılama, kişilik ve konuşma- dil alanlarında sorunlara rastlanabilinir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA