• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

TOPLUMSAL PARANOYA

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.07.2016, 00:00
Bu hafta sonu da sevgili dostum Av. Sinan Alasya ve eşi Oya Hanım'la beraberdik. Malum hava çok sıcaktı ve o sıcakta hanımlar denizde bıcı bıcı yaparken biz de Sinan ile beraber en sevdiğimiz spor olan beyin jimnastiğini yapıyorduk. Konumuz malum darbesel sorunlar ve halkımız. Ben,"Bu son zamanlarda herkes biraz fazlaca paranoid oldu" dedim. Sinan, "Eh yani niye olmasınlar ki?" dedi.
Ne demek paranoid? Kuşkucu, şüpheci, endişeli ,vesveseli,insanlara kolayca güvenemeyen ve hani "Buluttan nem kapan" veya "dana altında buzağı arayanlar" vardır ya işte bu gibi insanları kastediyorum. Bu günlerde tek gündem var darbe. Herkesin bir yorumu var.
Şimdiye kadar iyimser olan bir yoruma rastlamadım. En sık rastlanılan yorum:
"Abicim bence bu işin arkasında çok daha farklı ve bizim göremiyeceğimiz bir plan var." Her ne kadar bu tür yorumlardan bıksanız da hemen hemen herkesin böylesine paranoid düşünceleri var.
Sevgili Sinan Alasya'nın sorduğu gibi, Türk halkı niye paranoid olmasın ki?
Veya niye, nasıl paranoid oldu? Laf aramızda bir psikiyatrist olarak benim görüşüm de aynı, yani bizim Türk halkı biraz paranoid ve biraz depressiftir. Toplumumuzda paranoid depressif özellikler oldukça fazladır. Bazı marketlerde işyerlerinde duvarda yazılı bir vecize vardır.
"Benim hakkımda ne düşünüyorsan Allah sana iki mislini versin." Tabii ki bundan daha paranoidce bir laf olamaz. Hani yani olurda bana küfrediyorsan, beddua ediyorsan işte al sana iki misli. Darbe girişimi ile ilgili olarak herkes kül yutmaz hafiye. "Bütün bu işlerde bir tezgah var ama beni kandıramazlar, ben böyle numaraları yutmam." Bir halk neden paranoidleşir? Tabii ki durup durduğu yerde insan kendiliğinden olmaz. Yaşanan olumsuz deneyimlerin güvensizliğimizi tetiklemesi çok doğaldır.
Aslında bir insanın başkalarına yönelik güvensizlik duygularını çok yoğun yaşaması özünde kendine olan güvensizliğindendir.
Kendine güvenemeyen başkasına hiç kimse güvenmez.
Eğer bir toplum olumsuzluklar ile çok fazla karşılaşıyorsa; rezillikler, haksızlıklar, hırsızlıklar ve kötülükler ile çok fazla beraber olmuşsa o toplumun paranoid olmasından doğal bir şey yoktur.
Bizim ülkemizdeki insanların çoğunluğunda da ne yazık ki güvensizlik çok fazladır.
Şöyle bir düşün sevgili okur, halk olarak biz şimdiye kadar neler neler gördük.
Tabii ki arada bir olumlu güzel şeyler de gördük.
Ama güvensizliği tetikleyen ve paranoid olmamıza zemin hazırlayan olumsuz şeyler çok daha fazlaydı.
Eh bu durumda ilk sorumuz: Bu halk nasıl paranoid olmasın ki?
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA