• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Bipolar bozukluk 2

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.12.2016, 00:00

İlk defa çocukluk çağlarında veya ileri yaşlarda da olabilir. Yani her yaşta ortaya çıkabilir. Kişi manik veya depressif bir atak yaşar sonra iyileşir. Hatta birçok kişi tamamen iyileştiğini zannederek tedaviyi boşlayabilir. Ancak bazen birkaç ay veya yıl sonra ve hatta 10-15 sene sonra da olsa mutlaka tekrarlar.
"Kendime, hayatıma dikkat edeceğim, irademi kullanıp bir daha hastalanmayacağım" düşüncesi çok yanlıştır. Bu hastalığın tekrarlanması kişinin kontrolunde değildir. Bizim halkımız bir ruhsal rahatsızlık ortaya çıkınca mutlaka bir suçlu arar. "Kaynanası yüzünden...", "Kocası aldattığı için...", "İflas ettiğinden..." "Dersleri ve okulu yüzünden" rahatsızlandı zannedilir. Oysa bir şeker hastalığı veya guatr nasıl insanın elinde olmayan bir hastalıksa bipolar bozukluk da aynı şekilde insanın elinde değildir.

CİNLERLE BİR İLGİSİ YOKTUR

Bu rahatsızlık kimi zaman alkolizm veya uyşturucu madde kullanımı ile beraber olabilir.
Tabii ki alkol, esrar, ekstazi ve benzeri maddeler bipolar bozukuluğu kuvvetle tetikler. Bazen yeme bozuklukları ile karışır.
Anoreksiya veya obezite ile beraber olabilir.
Cinler, şeytanlar, nazar veya büyü ile hiçbir ilgisi yoktur. Elbette okuyup üflemekle veya muskacılar ile tedavi edilemez.
Kronik seyirli bir hastalık olması nedeniyle "denize düşen yılana sarılır" deyişindeki gibi muskası olmayan hastalar çok azdır.
Ama bu konuda bilgisizliği nedeniyle halkımızı mı yoksa sahtekarlıkları nedeniyle muskacıları mı suçlamak lazım tam bilemiyorum.

İLAÇ TEDAVİSİ ESASTIR

Hastalığın hiç tekrarlanmaması için önleyici tedavi yapılmalıdır. Bazı ilaçların düzenli ve devamlı kullanılması gereklidir .Bu ilaçları kullanırken zaman zaman kan tahlillerinin yapılması gereklidir. Kişinin durumu iyi bile olsa kontrol muayenelerini ihmal etmemelidir.
Olabildiğincce devamlı olarak aynı doktora gitmeniz gereklidir.
Sık sık doktor değiştirmek yanlıştır. Bu rahatsızlık sırasında psikoterapi ancak bu eğitimi almış olan psikiyarist veya psikologlar tarafından yapılabilir.
Ancak bipolar bozuklukta tedavi esas olarak ilaç tedavisidir.
Eğer bu kişi tedavisini düzenli olarak sürdürebilirse okulunu bitirebilir. Doktor, mühendis, avukat veya öğretmen olarak çalışmasına devam edebilir.
Evlenip çoluk çocuk sahibi olabilir. Önemli olan tedavisini akıllıca düzenli sürdürmesidir.
Yani aslında korkulacak bir hastalık değildir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA