• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

TRAFİKTE SAYGILI OLMAK

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.04.2017, 00:00
Varsayalım ki arabanızla şehir içinde gidiyorsunuz.
Bir dört yola yaklaşıyorsunuz.
Ama trafik çok sıkışık.
Araçlar dur kalk gidiyor. Kavşağa yaklaşıyorsunuz. Ancak soldan gelen araçlarda da aynı sıkışıklık var. Araçlar pek de gidemeden dur kalk oluyor. Trafik ışıkları yeşillenince birkaç araç geçiyor.
Soldan gelenlere de yeşil yanınca birkaç araç geçiyor ve yol sıkışıklık ile kapanıyor. O sırada en son geçmeye çalışan 1-2 şoför karşısında yolun kapalı olduğunu göre göre soldan gelenlerin önünü kapatıyor. Bu durumda o birkaç kişi önündeki trafiğin kapalı olduğunu göre göre sağdan gelecek araçların önünü kesmeye neden kalkışıyor?
Ya bir mucize gerçekleşir ve önündeki araçlar birden gitmeye başlarsa, "aman geç kalmayayım" şeklinde bir düşünce ile en iyisi önündeki araçla arasında mesafe kalmamasıdır. Peki ama bu arada sağdan gelenlerin önü kesilmiş oluyor. Açıkgöz ve çok çabuk bir şekilde önünüzdeki araçla aranızda hiç mesafe kalmayınca da sağdan gelenlere yeşil yansa bile beklemek zorunda kalıyorlar. Aslında bu davranış bir açıkgözlülük değil ama saygısızlıktır.
Yani önünüzdeki araçla aranızda 3-4 metre mesafe olsa sağdan gelenler rahatça geçebilecek.
Ancak kişinin kafasının içinden geçenler, "peki ama ya bu defa da sağdan gelenler yolu kapatırsa? Kapatır mı kapatır. Bu insanların hepsi saygısız. En iyisi yolu ben kapatayım. O bana saygısızlık yapacağına ben ona saygısızlık yapayım." Sonuç olarak araç kullanırken başka şoförlere saygılı davranabilirsiniz veya davranmayabilirsiniz.
Kimi insanlar araç kullanan diğer şoförlere karşı saygılı davranırken kimileri asla saygılı davranamaz.
Bu arada laf aramızda 34 plakalı olanlarda saygılı davranışlara zaten çok ender rastlanılır.
Bu arada en komik olanı bazı insanların kendisi çok da saygılı davranmaz iken başkalarının saygısızlığına öfkelenebiliyor. Yani bu durumda kişinin kendisi sağdan gelenlerin önünü ıslık çalarak kapatabiliyor. Ama kendisinin önü kapatıldığında öfkelenerek verip veriştiriyor.
Sonuç olarak başka insanlara karşı saygılı davranabilmek bir kültür meselesidir. Bu kültürün okul bitirmekle veya diploma sahibi olmakla bir alakası yoktur.
Bir insanın başka insanlara gösterdiği saygı kendisinin hakettiği saygı ile orantılıdır. Eğer ki bir insan hiç yontulmamış bir kütük ise kimseye saygılı davranamaz.
"Becerikli bir açıkgöz" olduğunu zannederek sağdan gelenlerin önünü kapatabilir.
Tabii ki aslında saygısız bir kütük olduğunu sergilemektedir. Araç kullanan herkes farkında olmadan kişiliğini ortaya koyar. Diğer bütün şoförler de sizin saygıdeğer olup olmadığınızı görür.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA