• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

MÜCADELECİLİK

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.04.2017, 00:00

Bir sihirbaz sultanın huzurunda becerilerini gösteriyormuş.
Sultan da sihirbazın gösterisine çok hayran kalmış ve "Allah'ım bu ne müthiş bir beceri, bir mucize, bu olağanüstü bir yetenek" demiş. Yakınındaki vezir bu yoruna itiraz etmiş ve "Sultanım hiçbir usta gökyüzünden zembille inmez. Sihirbazın becerisi onun çalışkanlığının ve pratiğinin sonucudur" demiş.
Sultan da bu yaklaşımından dolayı vezire kızmış. Veziri bir dana ile beraber zindana kapattırmış. Vezir zindanda hergün danayı taşıyarak bedensel çalışma yapmış. Dana zaman içinde büyüdükçe onu taşıyarak çalışan vezir de çok güçlü olmuş.
Günün birinde sultan yine vezirini görmek istemiş.Vezirin bu güçlü halini görünce şaşırmış ve "Allahım bu bir mucize ne kadar da güçlü bir insansın" demiş.
Vezir de "Sultanım hiçbir güç gökyüzünden aşağı inmez.
Bağışlayıcılığınız ile bana danayı verdiniz. Hergün dana ile çalıştım ve böyle güçlü oldum" demiş.
Toplumumuzdaki birçok insan yaşamdaki sorunlara bu hikayedeki sultan gibi yaklaşır.
Bu; dünyayı, sorunları ele alış tarzıdır. Ya sorunları çözecek yeteneklere sahipsiniz ya da değilsiniz.
Ya insanlar belli yetenekler ile doğmuştur ya da onlara asla sahip değildir. Hikayedeki vezir birçok kişide olan bu yaygın yaklaşım tarzının karşıtını- alternatifini sembolize eder. "Ya o ya da şu olasılığının karşıtı önemli bir yoldur.
Gerçekten de bir insanın yeterince zamanı ve inancı varsa ve doğru bir şekilde mücadele ederse birçok şeyi başarabilir. Aslında her insanda her türlü duygu zıttı ile bir arada ve beraberce vardır.
Yani iç dünyamızda birbirine karşıt bir şekilde bir arada olan birçok özellik vardır.
Örneğin bir yanımızda aktif bir şekilde mücadelecilik var iken diğer yanımızda pasif bir çekingenlik vardır.
İşte bu hikayedeki sultan gibi düşünenler, yani mücadele etmeye hiç kalkışmayanlar zaten başaramaz. Elbette her mücadele eden başaracaktır diye bir kural da yoktur. Ama başaranlar mutlaka mücadele edenler arasından çıkar.
"Nasıl olsa o üniversiteyi-fakülteyi kazanamam..
O kadın/adam beni beğenmez ki..
Beni o işe almazlar.
Beni müdür veya yönetici olarak seçmezler" Bu şekilde olumsuz bir önyargı ile yaklaşanlar herşeyi baştan kaybederler. Peki siz bu konuda nasılsınız?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA