• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

Dördüncü kez Avrupa Kupası finallerindeyiz

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.06.2016, 00:00
AMilli Futbol takımımız bugün Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde Hırvatistan karşısına çıkıyor. Gündemimiz haliyle futbol ve bugün geçmişte üç kez katıldığımız Avrupa Kupası finalleri maçlarımızı paylaşacağım sizlerle...

İlk kez 1996'da kaldık finallere.
Fatih Terim yönetiminde ilk maçımızı Hırvatistan'la yaptık ve son dakika golüyle 1-0 kaybettik.
Grupta diğer iki maçımızı da Portekiz'e 1-0, Danimarka'ya 3-0 kaybederek gol atamadan elendik.

Dört yıl sonra bir kez daha ve bu kez Mustafa Denizli yönetiminde Avrupa Kupası finallerindeydik. Türk Milli Takımı, B Grubu'nda İsveç, İtalya ve Belçika ile eşleşti. İlk maçta İtalya'ya 2-1 kaybettik ama Avrupa Şampiyonaları finallerinde ilk golümüzü attık. Gruptaki ikinci maçımızda İsveç ile golsüz berabere kalarak ilk puanımızı aldık.
Gruptan çıkan takımı belirleyecek son maçta ev sahibi Belçika'yı Hakan Şükür'ün, biri kaleciden bile yükseğe sıçrayarak kafayla olmak üzere attığı 2 golle devirerek Avrupa Şampiyonaları'nda ilk galibiyetimizi aldıkTürk Milli Futbol Takımı; İtalya'nın ardından ikinci olmayı başardı ve futbolda tarihinde ilk defa bir uluslararası organizasyonda çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde Portekiz ile eşleşen milliler; rakibine 2- 0'lık sonuçla yenildi ve 6. olarak turnuvaya veda etti.

Ve 8 yıl sonra 2008'de üçüncü ve son kez Avrupa finallerinde mücadele ediyorduk. Patron 1996'daki gibi Fatih Terim'di. Finallere Portekiz'e 2-0 yenilerek başladık.
Turnuvanın 2. maçında ev sahibi İsviçre ile karşılaştık. 1-0 yenik duruma düşmemize rağmen Semih Şentürk ve Arda Turan'ın golleriyle maçı 1-2 kazandık ve gruptan çıkma şansını son maça bıraktık. Grubumuzdaki son maçta Çek Cumhuriyeti karşısında 2-0 mağlup duruma düşmemize rağmen maçın bitmesine 15 dakika kala Arda Turan'ın 1, Nihat Kahveci'nin 2 golüyle maçı 3-2 kazanarak tarihimizde ikinci kez Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çeyrek finale çıktık. Maçın son dakikasında kaleci Volkan Demirel kırmızı kart görmüş, 10 kişi kalan takımımız, 3 oyuncu değiştirme hakkını kullanıldığı için Tuncay Şanlı kaleye geçmişti.
Hatırlıyorum da Hıncal Uluç dostumuzun bahçesinde büyük ekranda maçları izlerken ne heyecanlar ve coşkular yaşamıştık.
Çeyrek Final'de Hırvatistan önünde normal süresi 0-0 biten maçta 119. dakikada 1-0 mağlup duruma düştük ama 121. dakikada Semih Şentürk'ün attığı golle maçı penaltılara götürdük. Penaltılarla yarı finale adım attık.
Yarı finalde rakibimiz Almanya'ydı.
Öne geçtik. Almanya beraberliği yakaladı ve sonra 2-1 öne geçti. Son dakikalarda Semih Şentürk'ün attığı golle beraberliği yakaladık. Ama bu kez son dakika mucizesini yaratan Almanya oldu ve Philipp Lahm'ın attığı golle Almanya maçı 3-2 kazanıp finale çıktı.
Türkiye Avrupa Şampiyonası tarihinin en büyük başarısını yakalamış ilk dörtte yer almıştık.

Bugün dördüncü kez yer alacağımız Avrupa Kupası finallerinde ilk maçımızı Hırvatistan ile oynuyoruz.
23 futbolcumuzun 7'si yurtdışındaki takımlarda oynuyorlar.
En yaşlı futbolcumuz Hakan Balta (33), en gencimiz Emre Mor (18). Takımda 5 Fenerbahçeli, 4 Beşiktaşlı, 3 Galatasaraylı oyuncumuz var. En çok milli olan oyuncumuz 91 maçla takım kaptanı Arda Turan. Hiç milli forma giymemiş tek oyuncumuz 26 yaşındaki Bursasporlu kaleci Harun Tekin. En golcümüz de 44 maçta 20 gol atan Burak Yılmaz...

Hadi be çocuklar içimizin çok acıdığı şu günlerde yüzümüzü biraz olsun güldürün...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA