• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Futbolun yiğitleri SİNAN GENÇ

Futbolun yiğitleri

sinan.genc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.05.2017, 00:00

Hani derler ya, "Yiğit lakabıyla anılır" diye... Futbolun da yiğitleri vardır. Çoğu kulüp ve futbolcul lakaplarıyla anılır, adına sloganlar atılır, lakaplar resmedilir, heykelleri yapılır, şarkılar bestelenir.
Futbolun kendisinin bile lakapları vardır...
"Ayak oyunu" diyenler de vardır, "sihirli ayaklar" diyenler de... Yaşanan acı veya tatlı, güzel veya çirkinlikler bir tek kelimede özelleşir ve o kelimeler bazen isminizin bile önüne geçer ve ölümsüzleşir...
Aslında inisiyatif sizde değildir çünkü toplum öyle yorumlamıştır ve sizi öyle yorumlamıştır.
Lakaplar bazen kendiliğinden oluşur, bazen bir kişi tarafından ortaya atılır toplum benimserse siz hoşnut olsanız da, olmasanız da o lakap kanun gibi üstünüze yapışır...
Her lakabın da bir öyküsü vardır ve o öyküler öylesine derindir ki yıllarca dillerden dillere, gönüllerden, gönüllere yol alır... Dünyada olduğu gibi bizim de futbolumuzda efsaneleştirdiğimiz kulüpler ve futbolcuların birbirinden ilginç lakapları vardır... Her birinin hikayesini yazmaya ne sütunlar, ne de konuşmaya nefesler yeter... Taçsız Kral Metin Oktay'da, 'Ordinaryus' Lefter de, 'Buldozer' Fevzi' de, 'Gode' Cengiz de, 'Gazcı' Erol Özışıklar da, 'Yavru' Ayhan Elmastaşoğlu da bizim yüreğimizden çıkan efsanelerin bazılarındandır. Türk futboluna lakaplarıyla damgasını vuran, aklımıza kazınan isimleri gelin hep birlikte hatırlayalım...

KULÜPLER

Galatasaray: Aslan/ Cim-Bom-Bom Fenerbahçe: Sarı Kanarya Beşiktaş: Kara Kartal Mersin İdmanyurdu:
Kırmızı Şeytanlar Trabzonspor: Karadeniz Fırtınası Bursaspor: Yeşil Timsahlar Eskişehirspor: Es-Es, Kırmızı Şimşekler Gençlerbirliği: Gelincikler- Şimşekler İstanbul Başakşehi:
Boz Baykuşlar Sivasspor: Yiğidolar Ankaragücü: Kupa Beyi Altınordu: Şeytanlar Antalyaspor: Akrepler Manisaspor: Tarzanlar Orduspor: Mor Menekşeler Adanaspor: Toros Kaplanları Akhisar Belediye:
Akigolar Boluspor: Köroğlu, Yarenler Bucaspor: Fırtına Denizlispor: Horozlar Elazığspor: Gakkoşlar Giresunspor: Çotanaklar Göztepe: Göz-Göz Karşıyaka: Kaf- Kaf Konyaspor: Çift Başlı Kartallar Sakaryaspor: Tatangalar Adana Demirspor:
Mavi Şimşekler Kocaelispor: Körfez Altay: Büyük Altay Aydınspor: Efeler, Zeybekler Uşakspor: Aşigolar Balıkesirspor: Bal-Kes İstanbulspor: Boğalar Sarıyer: Martılar Karagümrük: Kara Şimşekler Malatyaspor: Doğu'nun Kaplanları Erzurumspor: Dadaşlar Zeytinburnu: Şimşekler Nazillispor: Siyah İnciler Turgutluspor: Kasaba İzmirspor: Şimşekler

DÜNYADAN

Javier Zanetti- Traktör Harry Kewell- Oz Büyücüsü Pele-Siyah İnci Franz Beckenbauer-İmparator Zico-Beyaz Pele Socrates-Doktor Eusebio-Kara Panter Fernando Torres-Kasırga Carles Puyol-Demir Adam Lionel Messi-Pire Franck Ribery-Yaralı Yüz Luis Suarez-Tavşan Gianluigi Buffon-Süpermen Fabio Cannavaro-Berlin Duvarı Diego Godin-Firavun Radamel Falcao-Kaplan Pavel Nedved-Duracell Sergio Aguero-Kun Gheorghe Hagi-Karpatların Maradonası Mario Jardel-Süper Mario Mateja Kezman-Batman


YURTTAN

Metin Oktay (Taçsız Kral) Ordinaryus (Lefter Andonyadis) Baba Hakkı (Hakkı Yeten) Sinyor (Can Bartu) Baba Gündüz (Gündüz Kılıç) Berlin Panteri (Turgay Şeren) Kemik (Yılmaz Şen) Bay Gol (Osman Arpacıoğlu) Beton (Mustafa Ertan) Rıza Çalımbay-Atom Karınca Mehmet Özdilek-Şifo Metin Tekin-Sarı Fırtına Köylü (Yusuf Altuntaş) Feyyaz Uçar-Kibar Feyzo Turgay Şeren-Berlin Panteri Recep Çetin-Takoz İsmail Kartal-Arap Oğuz Çetin (İmparator) Bülent Uygun-Asker Rambo (Turan Sofuoğlu) Çingene (Arif Kocabıyık) İbrahim Üzülmez-Deli İbrahim Kepçe (Sergen Yalçın) Basri Dirimlili-Mehmetçik Can Bartu-Sinyor Hasan Şengün-Dobi Hasan Rigobert Song-Büyük Şef Ayı Gökmen (Gökmen Özdenak / Galatasaray) Kova Yaşar (Yaşar Duran / Fenerbahçe) Dobi Hasan (Hasan Öztürk) Kral (Tanju Çolak) Şeytan (Rıdvan Dilmen) Deli (Bahtiyar Yorulmaz) Sıpa (Ariel Ortega) Süper Mario (Mario Jardel) Kadıköy Panteri (Daniel Pancu)


Ege'nin unutulmaz efsaneleri

KASAP (Nehir Çetintaş) Altınordu'da sert futbolu nedeniyle taraftarlar ona "kasap" diye tezahürat yapıyordu.
YETİŞ (Cihat Yetiş):
Altaylı taraftarların maçlarda hırslandırmak için kullandığı lakaptı.
KAHİN (Mustafa Denizli) Altay'da oynadığı dönemde hiç olmayacak zamanlarda attığı ve attırdığı goller nedeniyle taraftarlar bu ismi taktı.
KRAL (Fuat Göztepe):
1920'li yıllarda attığı goller nedeniyle Metin Oktay'dan önce bu ismi aldı.
ARAP (Aladdin Tabak): Siyah tenli oluşu nedeniyle Göztepeli taraftarlar bu ismi taktı.
YAVRU Ayhan (Ayhan Elmastaşoğlu):
Orhan Ayhan'ın televizyonda maç anlatırken taktığı isim.
KARA İNCİ (Vahap Özaltay): Altay'ın sembol futbolcusu Vahap'ın lakabı "Kara İnci"ydi.
BABA: (Sait Altınordu):
Babacan tavırladı ve müthiş futbolu nedeniyle taraftarlar ona bu adı vermişti.
BOMBACI (Halil Kiraz): Attığı sert şutlarla ağları delen Halil Kiraz'a bu lakabı Göztepeli taraftarlar vermiştir.
İNGİLİZ (Nevzat Güzelırmak): Oyun stili, tek top oynama alışkanlığı sebebiyle devrin idarecilerinden David Franko'nun taktığı isim camiada da benimsenir.
MOSKOVA PANTERİ
(Ali Artuner): 20 yıl kendi sahasında yenilmeyen Rusya'yı Moskova'da 2-0 yendiği maçta futbol camiasının taktığı isimdir.
Ali Artuner'in 2 lakabından biri olan "Sihirli Kedi" lakabını 0-0 biten Göztepe- Roma maçı sonrası ünlü İtalyan Teknik Direktör Herrera takmıştı.
KAYNANA (Gürsel Aksel): Göztepe'nin unutulmaz Koca Kaptanı takımı kazansın diyerek takım arkadaşlarına taraftara sürekli laf yetiştirdiği işlerine karıştığı için bu lakapla anılırmış.
ÇARLİ (Çağlayan Derebaşı): Oyun sitili senedeniyle Çarli'ye benzetildiği için.
BULDOZER (Fevzi Zemzem): Topu ayağına aldığı anda rakip oyuncuların formasını tutup çekmesine rağmen sürükleyerek götürdüğü ve golü attığı için verilen lakap.
FUJİ (Mehmet Türken): İdmanlara Fuji marka bisikletle gidip geldiği için takılan isim.
GAZCI Erol (Erol Özışıkçılar): Karşıyaka'da hırslı futboluyla taraftarları gaza getirdiği ve babasının da tüpçülük yapması nedeniyle bu lakabı aldı.
GODE (Cengiz Kocatoros):
Lakabını, takım arkadaşlarıyla birlikte gittiği "Sefiller" filmindeki "Mösyö Gode"den alan isimdir Cengiz Kocatoros.
ŞEYTAN (Rıdvan Dilmen): Fenerbahçe'nin 1990'lı yıllardaki en önemli futbolcularından Rıdvan Dilmen'e ise Muğlaspor'da oynadığı dönemde kıvraklığı, çabukluğu ve kurnazlığı nedeniyle o dönemki teknik direktörü Kemal Dirikan tarafından "Şeytan" lakabı takıldı.
ALTOBELLİ (Rıza Tuyuran): Oyun stili ve attığı gollerle İnter'de oynayan Altobelli'ye benzetildiği için taraftarlar Tuyuran'a bu ismi taktı.
HAZRET (Deniz Kolgu): Göztepeli futbolcuların futboluna saygı duyduğu için ürettiği bir lakaptır.
EŞKIYA (Bülent Ataman): Göztepeli taraftarlar maçlarda gergin anların başrol oyuncusu olduğu için taktığı isimdir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA