SON DAKİKA

İzmir'deki orman yangınında son durum ne?

İzmir'de Pazar günü başlayan ve 53 saat boyunca devam eden orman yangını tamamen kontrol altına alındı. Orman yangınında 500 hektarlık (700 futbol sahası büyüklüğünde) bir alan kül oldu. Tamamen kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmaları da devam ediyor. Ayrıca İzmir'deki orman yangınında teknolojiden de yararlanıldı. Kızılötesi ışınlarla helikoptere gelen sinyaller, karada çalışan ekiplere gönderilerek alevlere daha kısa sürede ulaşılması sağlandı.

Gece görüş sisteminin yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü'nün de ormanları yakanları tespit etmek için ormanların çeşitli yerlerine 'Fotokapan' yerleştirdiği belirtildi. Işığa ve sese duyarlı olarak çalışan sistemin fotoğrafları çekip merkeze gönderdiği aktarıldı. Ülke genelinde bin 800 kamera sisteminin olduğu, bunların 254'ünün ise İzmir'de bulunduğu açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yaptığı açıklamada da Kasım ayında yanan alanların temizleneceği ve bu alanlara 3 milyon fidan dikileceğini belirtti. Pakdemirli ayrıca ormanların korunan alanlar olduğunu ifade ederek buraların imara konu edilemeyeceğini açıkladı.