• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABDURRAHİM ŞENOCAK

Çalışan kadın güçlü Türkiye

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.05.2017, 00:00

Ülkemizde yasal bir engel olmamasına rağmen kadınların çalışma hayatına katılım oranı düşüktür. TÜİK verilerine göre bu oran kadınlarda %31,5 iken erkeklerde %71,6'dır. Bu nedenle kadınlar özel politika gerektiren dezavantajlı gruplara dahil edilmiştir. Geçen hafta Birleşik Krallık'a yaptığımız çalışma ziyareti sırasında İngiltere'deki durumun farklı olduğunu gördük. Merkezi Londra'da bulunan Öğrenim ve Çalışma Enstitüsü (Learning and Work Institute) ve İngiltere İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TUC) yetkilileri Birleşik Krallık'ta kadınlar ile erkeklerin çalışma yaşamına neredeyse aynı oranda katıldığını belirttiler. Hizmet sektörünün ve esnek çalışma uygulamalarının yaygınlaşması ile birlikte kadınların çalışma hayatına katılımları artmıştır. Bu nedenle kadınlar dezavantajlı gruplar arasında sayılmamaktadır. Sadece Birleşik Krallık'ta değil, diğer gelişmiş ülkelerde de kadınlar çalışma hayatında erkekler kadar temsil edilmektedir. Bu durum gösteriyor ki, kadınların istihdamda daha çok yer alması hem sürdürülebilir kalkınma hem de güçlü bir ekonomik yapı oluşmasında önemli bir etkendir. O halde daha güçlü bir Türkiye için çalışma hayatında daha çok kadın önceliğimiz olmalıdır.

DÜZENLEMELER YAPILDI


Ülkemizde kadın istihdamını artırmak için hükümetimiz çeşitli düzenlemeler yapmıştır.

Anayasa, İş Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişikliklerle kadınlara çalışma hayatında eşit muamele yapılması kanunen güvence altına alınmıştır.

Doğum borçlanması ile doğum nedeniyle çalışması kesintiye uğrayan kadın çalışanlara emeklilik dönemine geçişte kolaylık sağlanmıştır.

Doğum yapan annelere yarım gün çalışma imkanı verilmiştir. Böylece kadınlar çocuk yapmak ile çalışma hayatına katılmak arasında tercihte bulunmak zorunda kalmayacaktır.

Yakın zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından "Büyükanne Projesi" hayata geçirildi. Bu kapsamda torunlarına bakan büyükannelere devlet desteği sağlanmıştır. Bu proje ile annelerin istihdamda kalmasının önü açılmıştır.

Peki yukarıda özetlediğim gelişmeler nasıl sonuç doğurdu? Bu düzenlemeler neticesinde, kadın istihdam oranı uzun yıllardan sonra %20'lerden %30'lar seviyesine çıkmıştır. Buna ek olarak çalışma hayatında başlatılan Milli Seferberlik kampanyasında, pek çok alanda olduğu gibi, kadın çalışanlara yönelik yeni politikalar üretildi ve üretilmeye devam etmektedir. Umut verici bu gelişmeler, ekonomik anlamda geleceğe daha güvenli bakmamızı sağlayacaktır.

Kadın güçlenirse Türkiye güçlenir!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA