• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABDURRAHİM ŞENOCAK

Katılımcı yapı güçlendikçe kazalar önlenir, Türkiye güçlenir

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.07.2017, 00:00

Sanayi faaliyetlerinin artması ile tesislerde tehlikeli maddelerin kullanımı esnasında çalışanlar, halk ve çevre için ciddi zararlar oluşturan "büyük endüstriyel kazalar" yaşanmaya başlamıştır. Bu tür kazaların yaşanmaması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından birçok düzenleme yapılmıştır.
Şüphesiz bu düzenlemelerin en önemlilerinden biri 2013 yılında yürürlüğe giren "Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik"tir.
Yönetmelikte işletmelere büyük kaza önleme politika belgesi, güvenlik raporları hazırlanması, güvenlik yönetim sisteminin kurulması, acil durum planlarının hazırlanması, mümkün olan en yüksek önlem seviyesinin alınması gibi yükümlülüklere yer verilmiştir. Ayrıca İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri'ne harici acil durum planı hazırlama yükümlülüğü getirilmiştir.
Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de bu düzenlemede değişiklik yapılmasına dair bir yönetmelik yayınlandı.
Önemli değişikliklere bakacak olursak;
İşletmecinin büyük kazanın her türlü sonucunun meydana gelme frekansını indirme zorunluluğu Temmuz 2019'a ertelenmiştir..

EK SÜRE VERİLDİ

Güvenlik raporlarının teslimi için ek süre verildi. Büyük kaza önleme politikası ve güvenlik raporlarına ilişkin mevcut uygulamalar ile sonuçları Ocak 2019'a kadar uygulanmayacak.
Bu kapsamda ÇSGB'ye verilen güvenlik raporları kuruluşlara iade edilecek.
Bu değişiklikler işletmelerin yasal sorumluluklarını ortadan kaldırmıyor. Bilakis yürütülen çalışmaların layıkıyla sahaya tatbiki için bütün taraflara vakit ve imkân tanıyor. Bununla birlikte, işverenin ve çalışanların diğer sorumlulukları devam ediyor.
Bu noktada, işverenin iki önemli görevi bulunuyor.
Bunlardan ilki endüstriyel kazaların önlenmesi için yürütülen süreçlere çalışanları dâhil etmek; ikincisi olası bir kaza durumunda zarar görme ihtimali olan halkı bilgilendirmektir. Çalışanlar da büyük endüstriyel kazaların önlenmesine yönelik yapılan çalışmalarda aktif rol alacaktır.
Özetle, katılımcı yapının sağlanması söz konusudur.

GÜVENLİ ÇALIŞMA

Katılımcı yapının sağlanması, ceza kaygısı ile değil, güvenli çalışmanın her şeyden önemli olduğu anlayışının hem işverende hem de çalışanda yerleşmesi ile mümkündür. Bu anlayışın yerleşmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (ÇASGEM) çalışanlara ve işverenlere yönelik bilgilendirme toplantıları, seminerler ve eğitimler düzenlemektedir.
Sonuç olarak, yasal düzenlemeler endüstriyel kazaların önlenmesinde büyük katkı sağlayacak olsa da tesislerin güvenli hale gelmesi, bütün tarafların birlikte çalışarak bu düzenlemeleri uygulamaya koymaları ile mümkün olacaktır.
Belirtmeliyiz ki, çalışma hayatında katılımcı yapı güçlendikçe; kazalar önlenir, Türkiye güçlenir!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA