• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Değer kaybına yönelik pozisyonlar artıyor BİLAL DOĞAN

Değer kaybına yönelik pozisyonlar artıyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.04.2015, 00:00
BORSA: Borsa İstanbul günü Perşembe kapanışa göre 1770 puanlık (% 2.11) artışla son iki ayın en yükseği olan 85551 puandan tamamladı. BIST 100, döviz kurları ve faizlerdeki artışa karşın gün boyu pozitif görünümünü korudu. Piyasanın dolar bazında benzer ülkelere göre ucuz olması nedeniyle girişlerin artmış olabilir.
Bu hafta yurtiçinde TCMB enflasyon raporu ve Hazine ihaleleri, yurtdışında ise başta ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ve başta ABD büyüme olmak üzere makroekonomik verilerin takip edileceğini ifade edebilirim. BIST 100 endeksinin 87.500 seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin edebiliriz.
***
FAİZ: TCMB'nin 22 Nisan'da kısa vadeli faizleri sabit tutması ve ardından TL'yi kalıcı olarak destekleyecek adımlar atmaması ve bu adımların önümüzdeki dönemde de atılmayacağı endişesiyle iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz altı ay aradan sonra ilk kez çift haneye yükselmişti. Gösterge geçtiğimiz Cuma günü bu seyre devam ederek 10.2'yi gördü.
Faiz piyasasında gösterge tahvil faizinin çift haneye yükselmesiyle hedge alımları görülmeye başlandı. Faizlerdeki seyrin döviz piyasasına paralel şekilde devam edebileceğini bildirirken, bir yandan da Merkez Bankası'nın döviz kurlarındaki yükseliş karşısında nasıl bir aksiyon alacağını kestirmeye çalışıyoruz.
***
DÖVİZ: Türk Lirasındaki satış baskısı devam ediyor. TCMB'nin TL'deki değer kaybına siyasi nedenlerle tepki gösteremeyeceği endişesi satışın daha da belirginleşmesine neden oluyor. Dolar Cuma günü 2.7435 seviyesini görerek son günlerdeki rekorlarına bir yenisini ekledikten sonra akşam saatlerinde kısmen gerileyerek 2.72 civarında alınıp satıldı.
Merkez Bankası'nın piyasadaki satışı durdurmak için adım atmadığı her gün TL'de daha çok değer kaybı görüleceğine dair pozisyonlar açılmaya devam ediyor. Gittikçe Ocak 2014'teki 5- puanlık acil faiz artışına yaklaşıyoruz ve bu süreçte piyasa TCMB'nin elinin bağlı olduğunu söyleyebiliriz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA