• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolarda yükseliş devam eder mi? BİLAL DOĞAN

Dolarda yükseliş devam eder mi?

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.01.2017, 00:00

Dolarda tansiyon düşmüyor. Dolar fiyatları cuma günü 3.75 seviyesinin altına gerilerken bugün güne 3.78 seviyesinin üstünde başladı. Kur cuma günü ilerleyen saatlerde 3.81 seviyesinin üstünü görürken, Merkez Bankası'nın repo ihalesi açmaması üzerine 3.78 seviyesinin altına indi. Dolar/TL sonrasında yeniden 3.80 seviyesinin üzerine çıktı.
Merkez Bankası bir önceki gün yaptığı gibi, yine haftalık repo ihalesi açmayarak piyasa sıkılaştırması uygulamaya devam ediyor. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bugün %8.34, 1 haftalık repo faizi ise %8. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bu hamlelerle %8,39'a yükselecektir, yukarıda %8,50'ye kadar yolu var. Merkez Bankası'nın piyasayı fonlama maliyetinin artması TRY için olumludur. TRY maliyetinin artmasıyla beraber, aynı zamanda belli oranda faiz artırımının da yolu açılmaktadır.
Bu nedenle, Merkez Bankası'nın perşembe günü gerçekleştirdiği hamlede kur 3,92 seviyesinden 3,75 seviyesine kadar geriledi. Repo ihalesinin cuma günü de açılmaması sonrasında 3.82 seviyesine yükselmiş olan kur 3.78 seviyesine doğru geri çekildi.

PİYASALAR İYİMSER

TRY lehine bir trend öngörmek zor, çünkü kurun oturduğu belli bir bant yok.
Günlük, iki günlük, haftalık değişimler çok fazla. Kurun gerilediği seviyeler aşağı yukarı iki üç gün öncesinin seviyeleri. Ana hareketlerinin halen yukarı doğru olabileceğini düşünüyorum. Geniş resimde Anayasa süreci, TCMB faiz kararı ve Fitch not açıklaması gibi 3 lokal gelişme TRY açısından belirleyici olacaktır.
Bu kapsamda 24 Ocak'ta verilecek olan faiz kararı önemli. Merkez Bankası'nın alternatif enstrümanlarıyla piyasada aktif olması olumlu. Kurda, 24 Ocak'a kadar olağanüstü toplantıya sebebiyet verebilecek bir volatilitenin önüne geçeceklerdir. Merkez Bankası şu anda paranın maliyetini artırarak AOFM'yi yukarı çekiyor. Faiz artışı olursa, bunun ilave bir piyasa sıkılaştırması getirmesi gereklidir. AOFM'nin 8.50'ye doğru gitmesi faiz artırım miktarına ilişkin gereksinimi düşürür.
TCMB'nin Türk Lirası'nın aşırı değer kaybına karşı perşembe günü yaptığı manevranın başarılı olma ihtimalini yüksek görüyorum.
Sonuç olarak bu hafta piyasalarda döviz kurlarının daha aşağı yönde olacağı, borsanın ise 82.000'lerin üzerine çıkacağı yönünde güçlü veriler var elimizde. Net olarak piyasalara baktığımızda borsada yabancı alışlarının yoğunlaştığını görüyoruz.
Bu durum piyasalara yönelik iyimser havayı daha da güçlendiriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA