• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kurdaki hareketlilik durdu BİLAL DOĞAN

Kurdaki hareketlilik durdu

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.01.2017, 00:00

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu bir basamak düşürerek 'yatırım yapılabilir' seviyenin altına çekti.
Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BBB-" olan kredi notunu "BB+" seviyesine düşürürken, not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Böylece Türkiye, Moody's'in ardından ikinci yatırım yapılabilir ülke notunu da kaybetmiş oldu. Fitch'in not güncellemesi ile birlikte artık Türkiye; Bahreyn, Portekiz ve Azerbaycan ile birlikte değerlendirmeye tabi olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımlara göre, 10 Ocak'ta yüzde 8,3 seviyesinde olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, uygulanan sıkı para politikası ile 27 Ocak itibarıyla yüzde 10,3'e yükseldi.

DÖVİZ MANİPÜLATÖRÜ

TL depo karşılığı döviz depo ihalelerine devam edildiği uygulanan sıkı duruş ile kur oynaklığının yüzde 24'ten yüzde 18 seviyelerine kadar gerilediğini ifade edebilirim. Ayrıca Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) getiri eğrisinin de yataylaştığını kaydeden TCMB, 5 yıl vadeli tahvil faizi ile BIST gecelik bankalararası repo kapanış faizi farkının 12 Ocak'ta bu yana hızla gerilediği ve sıfıra yaklaştığını bildirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'den yapılan açıklamada, ABD'nin Trans- Pasifik Ortaklığı (TPP) ticaret anlaşmasından çekilmesi sonucunda anlaşmanın sona ereceği ve ABD'nin korumacı bir ticaret politikasına yaklaşacağı bildirildi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'i "döviz manipülatorü" olarak tanımladığı ve ABD-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması'nı eleştirdiği hatırlatılarak, ABD Kongresi'nde bazı Cumhuriyetçilerin ABD'nin diğer ülkelerden ithal ettiği mallara konulan vergilerde reform yapma isteğinin altı çizildi.

MİSİLLEME HAMLESİ

ABD'nin ithal ettiği mallara konulan vergilerde artış olması durumunda, Çin'in de ABD'den ithal ettiği mallara vergi koyarak misilleme yapabileceğine dikkat çekilerek, ortaya çıkabilecek bir "ticaret savaşının" Asya-Pasifik ülkelerinin ekonomilerine hızla yayılabileceği vurgulandı.
ABD dahil Asya-Pasifik Bölgesi'nde toplam 12 ülkeyi kapsayan TPP ticaret anlaşması üye ülkeler arasında gümrük vergisi oranlarını azaltırken, üyeler arasındaki ticareti artırmayı hedefliyor.
Kredi derecelendirme kuruluşunun ülkemiz için açıkladığı kredi notunun piyasalar tarafından daha önceden satın alındığını gördük.
Bugünden itibaren piyasalar tekrar olumlu havaya dönecektir.
Borsa kaldığı yerden yükselecek döviz kurları da aşağı düşmeye devam edecek gibi gözüküyor. Piyasalar olumlu olarak bu hafta işlem görmeye devam edecektir. Çünkü Türk ekonomisinin temelleri çok şükür sağlam.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA