• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolarda düşüş devam eder mi? BİLAL DOĞAN

Dolarda düşüş devam eder mi?

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.02.2017, 00:00

Dolar fiyatı Cuma gününe 3.7615 seviyesinden başlarken,Fed sonrası düşüşünü sürdürdü. Kur en düşük 3.7198 seviyesini gördü.
Cuma gününü 3.7800'li seviyelere yakın tamamlayan dolar/ TL sabah Fed açıklamalarıyla aşağı yönlü bir seyir izliyor.
Dolar fiyatı güne 3.7615 seviyesinden başladı.
Euro/TL ise gün içerisinde en düşük 4.0135 seviyesini görürken, şu sırada 4.0394 seviyesini gördü.

Faiz artışı

Dolar/TL Merkez Bankası'nın 2 puana sıkılaştırma adımlarına devam etmesi ve ABD Merkez Bankası'nın ileriye dönük mesajlarda Mart ayında faiz artışı yapabileceğine ilişkin belirgin bir sinyal vermemesi sonrasında gelişmekte olan ülke para birimlerine artan girişlerle 10 Ocak'tan beri düşük seviyeye geriledi.
Küresel piyasalarda dolar,yatırımcıların Fed'den bekledikleri kadar şahin bir duruş görememelerinin ardından gerilerken; politika yapıcıların bazı piyasa bazlı enflasyon göstergelerinin hala düşük olduğuna işaret etmelerinin ardından seans zirvesinden düşüşe geçti.
Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi 14 Kasım'dan beri en düşük seviyeye geriledi.

Küresel piyasalar

Cuma günü FED'in yılın ilk FOMC toplantı kararlarını açıklaması ve hafif şahin tonda ifadelere yer verse de faiz artırımının zamanlamasına yönelik bir vurguda bulunmaması piyasalarda Mart ayında faiz artırımına gidilemeyeceği algısını bir miktar güçlendirdi.
Bu sayede gelişmiş ülke para birimlerine göre ABD dolarının ortalama değerini ölçen dolar endeksi (DXY) 100.00 seviyesinin altında bulunuyor.
Bu durumda küresel piyasalarda GOÜ para birimlerine ve emtialara olumlu yansıyor.
TL'de geçtiğimiz senenin sonlarından bu yana oluşan keskin negatif ayrışmanın son haftada bir miktar telafi edilme çabalarını görüyorum. Bu noktada piyasalarda oluşan pozitif gelişmeleri ABD dolarının küresel ölçekte yaşadığı değer kaybına bağlıyorum. Üç unsuru şu şekilde sıralayabilirim;

Ticaret avantajı

Trump'ın Çin-Japonya ve Almanya'yı para birimlerinin değerini düşük tutarak haksız bir şekilde ticaret avantajı sağladıkları yönünde sert uyarıları sonucu ABD dolarında değer kaybının yaşanması. Yılın ilk FOMC toplatısında Mart ayında faiz artırımının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine yönelik güçlü bir sinyal alınamadı. Bu durum doğal olarak Trump'ın ekonomi politikalarına yönelik adımlarını beklerken dolara değer kaybettiriyor. Yurt içi tarafta ise sıkça konuşulan Fitch'in not indireceği beklentilerinin gerçekleşmesi sonucu beklentinin son bulmasının oluşturduğu rahatlık. USD/TL paritesi geçtiğimiz Cuma Fitch kararı sonrası gerileme hareketlerine hız verdi.

Yabancı alımlar

Geçen haftaki yazımızda belirttiğimiz gibi borsada bir yükselişin başlayacağı, yabancı alımların başladığı, net alımların satışlardan daha fazla olduğunu ifade etmiştik.
Geçen haftaki kapanışlara baktığımızda BİST'in rekor bir yükselişle haftayı 88.390 seviyelerinden kapattığını görüyoruz.
Bu haftaya geldiğimizde 90.000'leri test etmesi uzak bir hedef değil, onunla birlikte kredi derecelendirme kuruluşlarının olumsuz açıklamaları piyasalar tarafından daha önceden satın alındığını zaten ifade etmiştik.
Özet olarak içinde bulunduğumuz hafta içerisinde de döviz kurlarında aşağı yönlü bir hareket başladı. Euro 4.0000 liranın altına inmeye, dolar ise 3.7000'lerin altına inmeye başladı.
Bizler bu düşüşün devam edeceğini düşünmekteyiz.
Önümüzdeki süreçte olumsuz tablo görünmüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA