• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Başka bir dünya mümkün mü? BİRKAN YÜKSEL

Başka bir dünya mümkün mü?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.11.2016, 00:00

'Doğaya dönüş', modern dünyanın nefessiz bıraktığı zamane insanı için her geçen gün daha ciddi bir alternatif haline geliyor. Büyük kentlerden uzakta yeni bir hayat kurmak, beslenme alışkanlıklarını köklü biçimde değiştirmek gibi kolayca saptanan eğilimlerin yanı sıra, güçlü bir anti kapitalist damara yaslanan anti küreselleşmeci, ekolojik hareketlerin varlığında da bu motivasyonu görmek mümkün. Yeryüzünün sorunları, varoluşumuzu sıkıştırdıkça bu arayışın hem çeşitleneceği hem de politik ve kültürel sonuçlarının somutlaşacağı aşikar. 'Kaptan Fantastik', bu sosyolojinin beyaz perdedeki yansımalarından biri. Matt Ross'un hem yazıp hem yönettiği film, yüksek ihtimalle ekolojist bir başyapıt olarak uzun süre hafızalardan silinmeyecek.

YOĞUN BİR DENEYİM

Sinematogrofi bağlamında son derece nitelikli bir düzey tutturan hikaye, insana söylediği, önerdiği yahut izleyiciyle tartıştığı mesele özelinde de nadir bir derinliğe sahip, şahane bir yapım. Eşini henüz kaybetmiş bir babanın altı çocuğu ile birlikte modern hayatın tüm bileşenlerinden uzaktaki yaşama deneyimine odaklanıyor öykü. Olayların gelişimi, bu 'tuhaf' aileyi, ısrarla kaçındıkları pratiklerle mecburi bir temasa sokuyor daha sonra. Bu çatışmadan eşsiz bir mizah, kalbi avuçlarına alan gerçek bir dram ve politik bir tartışma alanı doğuyor. Söz konusu karşılaşmanın her anı, izleyicinin neredeyse hikayenin bileşenleri kadar yoğun bir deneyim yaşamasına olanak tanıyor.
Taraf tutuyor, pozisyonunuzu sıkça değiştiriyor, hak veriyor, anlıyor ve öfkeleniyorsunuz.
Yönetmenin en önemli başarısı, 'total bir reddin' tüm sorunları çözmeye yetmeyeceğine ilişkin teze, demokratik bir ispat alanı tanıyor oluşu. Ancak Ross'un yaptığı, konforlu bir 'orta yol'culuk değil. Vahşi bir tüketim rejiminin, dünyaya ve varlığımıza açtığı derin yaraları ifşa etmekten hiç vazgeçmiyor, enerjisini, 'nasıl bir alternatif' sorusunun tartışılmasına hasrediyor film.

SEYİR HAZZI

Tüm bunlar olurken, kahramanları değiştiren ve dönüştüren yolculuğa, sıcacık bir duygu yoğunluğuyla tanıklık ediyorsunuz. Seyirciye çok az filmin verebileceği gerçek bir seyir hazzı, unutulmaz bir öykü. Hepimizin 'Aragorn'u, Viggo Mortensen; anarşist ruhlu ve yumuşak kalpli baba rolünde döktürüyor, ona eşlik eden altı çocuk oyuncunun tamamı, gelecekte de dikkatle takiplerini gerektirecek şahane performanslar koyuyor ortaya.
'Kaptan Fantastik', çok uzun aralarla perdeye düşen, izlendikten çok sonra bile kafaların içinde dönüp dolaşan, rüyalarda yeniden çevrimleri yapılan, toplu taşıma araçlarında insanın kendi kendine defalarca tartışıp anımsadığı, kısaca hep bizimle kalacak o çok özel filmlerden biri.

UNUTMAMALI

Into the Wild - Sean Penn (2007)
L'Ours (Ayı) - Jean-Jacques Annaud (1988)
Bal - Semih Kaplanoğlu (2010)
Spirited Away (Ruhların Kaçışı) - Hayao Miyazaki (2001)
Fitzcarraldo - Werner Herzog (1982)
Wild (Yaban) - Jean Marc Valee (2014)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA