• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Amerika’nın ‘acı bal’ı BİRKAN YÜKSEL

Amerika’nın ‘acı bal’ı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.01.2017, 00:00

"American Honey' her şeyden önce bir yol filmi, bir yolculuğun hikayesi.
Her yol filmi, izleyicisiyle rotanın içerdiği durakları, görüntüleri, yerleri paylaşır. Bu izlek boyunca seyirciyi yolculuğun parçası kılmaktaki hüneri, filmin niteliği hakkındaki tartışmayı belirler. İyi bir yol filmi, somut yolculuk fikrinin olduğu kadar, karakterin metaforik yolculuğuna da odaklanmayı becerebilmelidir. Hikayenin duygusu, eğlenceliden, melankoliğe doğru geniş bir yelpazede seçimin yapar ama hikayeyi unutulmaz kılan, aracın camından görünenden çok (ve bununla birlikte) insane dair kat edilen değişim mesafesine tanıklık etmenizdir.
Bu bakımdan 'American Honey'in tertemiz bir iş çıkardığı söylenebilir. Asla üstlenmemesi gereken sorumlulukların altında ezilen 18 yaşındaki Star, kendisini bulunduğu koşullardan kurtarması umudunu taşıdığı bir iş teklifine 'evet' der. Eyaletler arasında minibüsle serbestçe gezen bir topluluğun, kendisi gibi genç ve 'yırtma' hevesinde satış temsilcilerinden biri olacaktır. Bildik tabirle 'olaylar gelişir.
Gelişir ancak dingince, hiçbir keskin viraja sapmadan ve anlayana değin görmemize izin verilen yol üstü durakları boyunca.

KIRILGAN BİR GENÇLİK

Bağımsız filmleriyle haklı bir saygı gören yönetmen Andrea Arnold, aynı anda birçok önemli şeyi başarıyor. Her şeyden önce, diyelim ki Marvel evreninde rastlamanın zinhar mümkün olamayacağı bir Amerika fotoğrafı koyuyor önümüze. Kesif yoksulluk, alt/orta sınıfın üzerine kabus gibi çökmüş ekonomik krizin enkazı, parçalanmış aileler, dertlere derman olmaktan uzak sosyal politikaların iki yüzlülüğü ve bunlar arasında yönünü arayan kırılgan bir gençlik tasviri. Bu tabloya rağmen, özgürlüğünün peşinde, olabildiğince az ödünle ve tek başına yola düşmüş genç bir kadın özelinde, risk almaya, cesarete ve sınır ihlallerine davet eden bir metin 'American Honey'.

RUH KEMİREN BİR DÜNYA

Sasha Lane, Star rolünde genç yaşına rağmen son derece başarılı. Ancak Shia LaBeouf'ün özel bir parantezi hak ettiğini belirtmek gerek. Bir çok büyük stüdyo filminin yanı sıra, bağımsız yapımları da bilinçli bir tercihle kariyerine ekleyen, saygın yönetmenlerin de aradığı bir festival oyuncusuna dönüşen genç aktör, uçarı, serseri ve nihilist satış elemanı Jake rolünde ışıldıyor. Bir 'canavar oyuncu' gibi farklı karakterler arasında savrulan ama asla tökezlemeyen LaBeouf, hikayeye duyduğu sevgiyi neredeyse söze döken doğal ve etkileyici oyunuyla unutulmaz bir karaktere hayat veriyor.
'American Honey' ruhsuz bir kapitalizmin hem kazançları hem de ruhu giderek daha güçlü kemirdiği bir dünyanın içinde yol almaya çalışan gürültülü ve güzel çocukların hikayesi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA