• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Logan: Başarılı bir yapısöküm denemesi BİRKAN YÜKSEL

Logan: Başarılı bir yapısöküm denemesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.03.2017, 00:00

Ergenlik sorunlarıyla baş etmeye çalışan arızalı bir genç kız, ebeveynliği bir saatli bomba gibi kucağında bulan tutunamamış bir baba ve aklı gidip gelen engelli bir büyükbaba, Amerika'yı güneyden kuzeye köhne bir araçla kat ediyor. Bu yolculukta geçmişle yüzleşecek, yaşamak için yeni bir amaç edinecek ve belki de aile olmayı öğrenecekler.
Bu sinopsis, önemli bir festivalin açılış filmine, orta halli bir aile dramasına yahut bir Alexander Payne başyapıtına değil, 'X Men' serisinin son filmi 'Logan'a ait. Christopher Nolan'ın 'Batman' özelinde başardıkları, Marvel evreninin suyu çıkana değin sömürülmüş olduğu gerçeği, özgün senaryo sıkıntısı ve en nihayet 'Deadpool'un yarattığı taze heyecan, Logan; namı diğer Wolverine'i, kendi gerçekliğini ters yüz etmeye sevk etmiş gibi görünüyor. Sonuç; tüm aksaklıklarına karşın başarılı bir film ve serinin uzak ara en iyi final sekansı oluyor.

O ESKİ HALİMDEN

Bir kahraman takma adı yerine, karakterin gerçek adının afişe çekilmesi yeterince manidar. Tükenmenin eşiğinde, karizmatik, sert ve güçlü günlerinin uzağında bir Logan ile karşılaşıyoruz. Ona eşlik eden 'baba X'; Charles Xavier için de durum böyle. Genetik ve fantastik kudretlerinin büyük bölümünü yitirmişken kötülerle boğuşmak, genç bir kızın sorumluluğunu üstlenmek ve hayatta kalmak zorundalar. Eşsiz zihin gücünden arta kalanları ve keskinliğini kaybetmiş 'adamantium' bıçakları bir yana bırakırsak, aşağı yukarı sıradan insanların hikayesi bu.
Tanrılar evreninden yeryüzüne doğru inip, normal olanla mesafeyi bir parça kapattığında dahi hem şahane sonuçlar hem de gelecek için heyecan verici potansiyeller elde ediyor 'Logan'. Anti kahraman janrına, gerçekçi bir ton, varoluşçu bir derinlik katmayı deniyor. Bunu başarabildiği ölçüde zevkle seyredilen, kendi türü için de önemli bir dönüm noktasına tanık oluyoruz.

ESER YOK ŞİMDİ

Film, türün / serinin tüm prodüksiyon ışıltısını, büyük imkanlarla ikmal edilmiş plastik güzelliğini ve bir meselesi 'var'mış gibi yapan sahtekarlığını alaşağı ediyor. Feraha ermeyen koşuşturmalar boyunca Logan; milyarlarca sıradan insana çok daha yakın, bizim gibi bir fani. Küçük oyuncu bir parça daha incelikle seçilse, senaryo biraz daha zekice olsa, diyaloglar biraz daha iyi yazılsa ve birkaç flashback ile 'burada neler oluyor' sorusunu biraz daha tatmin edici bir düzeyde yanıtlasa; 'Logan' bir festivali açmakla kalmayabilir, nice ödülü de kucaklayabilirdi.
Film elbette aykırı tavrı ile ama bununla birlikte girdiği tozlu yollar ve baktığı yaralı ruhlar sayesinde unutulmaz olacak. Yine de... İnsan; kart cezalısı bir futbolcuyu anma hissiyle derin bir 'ahh' çekmekten alamıyor kendini. 'Olağan Şüpheli' Bryan Singer, tam da şimdi ve asıl bu film için gerekliydi.

UNUTMALI(!)

X Men Last Stand / Son Direniş (2006)
X Men Wolverine / Başlangıç (2009)
X Men First Class / Birinci Sınıf (2011)
Green Lantern / Yeşil Fener (2011)
The Wolverine (2013)
X Men Apocalypse / Kıyamet (2016)
Batman vs Supermen / Adaletin Şafağı (2016

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA