• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar halen yön bulamıyor CAHİT SÖNMEZ

Piyasalar halen yön bulamıyor

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.06.2015, 00:00
Gündem öylesine yoğun ki piyasalar ne yapacağını şaşırmış durumda... Denklemden bir faktör eksiliyor tamam belirsizlikler biraz azaldı piyasalar şu tarafa yönlenebilir diyoruz ki nefesimiz kursağımızda kalıyor. Çünkü yeni bir bilinmeyen formüle doluyor. Yunanistan gibi...
Bizim piyasalar açısından bu ay içinde iki hayati konu vardı. Birincisi genel seçimler ve sonraki süreç, ikincisi FED toplantısı...
Seçimler tamamlandı ama hükümet yok ortada... Nasıl bir koalisyon olacağı da tam bir muamma... Bu konuyu sonlara bırakalım. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Haziran toplantısı geçen hafta sonuçlandı. Alışa geldiğimiz tespitler var basın açıklamalarında... Komitenin ön plana çıkardığı değerlendirmelere kısaca göz atalım...
Piyasaların en fazla itibar ettikleri yılsonu 'Federal Fonlama Oranı' tahminini değiştirmedi Komite ve yüzde 0,625 seviyesinde tuttu. Şuanda yüzde 0-0,25 olan faiz oranını Aralık sonu itibarıyla yüzde 0,625'e yükseltecek. Bu da iki kez faiz artırımının piyasaları beklediği anlamına geliyor. 37,5 baz puanlık farkı büyük olasılıkla 2'ye ayırıp, eşit olmayabilir, faizleri yukarı çekecek. Tabi diğer olasılıkları da atlamayalım; bir sonraki ayda yapacağı toplantıda 2015 sonu öngörüsünü aşağı doğru revize edebilir ve yüzde 0,50'lere çekebilir. Ya da Eylül Ekim toplantılarında "Kusura bakmayın, biraz heyecan yaratmış olabilirim ancak faizleri mevcut seviyesinde korumaya karar verdik" de diyebilir olasılığı oldukça düşük olsa bile...

BEKLENTİ YÖNTEMİ
Komite ılımlı faiz artırım kararının ardında yatan nedenleri de şu şekilde özetlemiş yayımladığı basın özetinde...
Atıl işgücünde azalma devam ediyor. Zaten işsizlik oranı aylar önce FED'in çizdiği çizginin altında inmiş yüzde 5,4'lere gelmişti. Hanehalkı tüketimindeki büyüme kısmen yükseliyor. Aynı şekilde sabit sermaye ve net ihracat halen yeterli seviyelerde değil. Buna karşın konut sektörü gelişimini birkaç aydır sürdürüyor ve ekonomik aktivitelerin yeterli olmasa da belli düzeyde kalmasının sağlıyor.
Komitenin faiz kararında kilit rol oynayan enflasyona gelecek olursak... Enflasyon uzun vadeli tahminlerin altında seyrediyor. Zira enerji fiyatları ve enerji dışı ithalat fiyatları düşüyor. Yine de Komite enflasyonun orta vadede kademeli olarak yüzde 2'lere geleceği beklentisini de vurgulamayı ihmal etmemiş.
Görüldüğü gibi FED bildiğimiz politikalarından vazgeçmiyor, kasıtlı bir şekilde belirsizlik yaratarak beklentileri yönetmeye çalışıyor. Sanırım bir sonraki toplantısında da yaklaşımını değiştirmeyecek.

NEGATİF AYRIŞMA
Avrupa'nın şımarık çocuğu Yunanistan bir kez daha kurtarılmayı bekliyor. Top Merkel'de... Euro bölgesi liderleri dün görüşmelere başladılar. 25-26 Haziran'da da AB liderleri bir araya geliyorlar Brüksel'de... Hem AB'ye hem de IMF'ye olan borçlarının bir şekilde ödenmesi gerekiyor. Ya yeni borçla ya da erteleme ile bu zor virajları almak istiyor Yunanistan. Çok büyük olasılıkla sorun olmayacak gibi görünüyor.
Piyasaların önünde şimdilik bir sorun kaldı; hükümet kurulması... Kurulana kadar veya kurulmazsa erken seçime kadar bizim piyasalar diğer piyasalardan negatif yönde ayrışacak ve bir süre daha yön bulamayacak. Dolayısıyla, piyasaların arada bir kendini rahatlatan hareketler yapmasının ardına kapılıp riskli pozisyonlar alınmamasında fayda görüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA