• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Zor bir yıl nihayet bitiyor CAHİT SÖNMEZ

Zor bir yıl nihayet bitiyor

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.12.2016, 00:00

Her yılbaşlarında biraz hüzünlü olurduk geride bıraktığımız yılı uğurladığımız için. Hatta giden yıl çok yaşlanmış ve yıpranmış, yeni yıl ise genç ve dinamik resimlendirilirdi. Belki de bizleri hüzünlendiren tamamladığımız yılı kaybediyoruz duygusu idi. Sanırım bu yılbaşı benzer duyguları pek çoğumuz yaşamayacağız.
Çünkü her açıdan oldukça zor bir yıl yaşadık. 2016 gerek siyasi gerekse ekonomik açıdan meşakkatli olmasının yanı sıra insan kayıplarının da fazla yaşandığı bir yıldı.
Bandı geri saralım, 2016'da yeni yılı etkileyecek neleri geride bırakıyoruz kısaca bir göz atalım...
En büyük sürpriz Amerika'nın Trump'ı başkan seçmeleri idi. Bırakın diğer ülkeleri kendileri bile inanamadılar seçim sonuçlarına...
Çünkü hem ekonomide hem de siyasette daha marjinal politikalar uygulama vaadinde bulunmuştu. Mümkün olduğunca ithalatı sınırlamayı planlaması, iç talep kaynaklı büyümeyi ön plana çıkarması, vergi oranlarını düşürerek ve teşvikleri genişleterek firmaların yatırımlarını hızlandırmayı öngörmesi küresel dengelerin yeniden inşa olmasına neden olacak.
Zaten yeterli oranda büyüyemeyen "küresel ticaret" belki de Trump'ın muhafazakar politikaları ile küçülecek yeni yılda...
Dünya Ticaret Örgütü bizim kadar karamsar değil, tahmine göre 2017'de dış ticaret hacmi yüzde 3,8 büyüyecek.

FED'İN BELİRSİZLİĞİ!

Yine Trump'ın dikkat çeken bir vaadi de AB ile yürütülen hatta tamamlanma aşamasına gelen "Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması" idi. Eğer başarırsa bu anlaşmayı rafa kaldıracak. Bu durumda Türkiye'nin en büyük partneri AB'nin de dış ticareti olumsuz etkilenecek.
Sonuçta dünya ticaret pastasından yüzde 0,98 aldığımız payın aşağı gelme riski ortaya çıkacak yeni yılda...
Küresel belirsizlik ve buna bağlı olarak artan riskler doğal olarak piyasaların oynaklığını da arttırdı. Tabi FED'in faiz artırım sürecinde "bilinçli belirsizlik" politikaları da önemli etkendi oynaklığın artmasında...
Aynen tansiyon gibi bir indi bir çıktı piyasalar. Altın 1.061 dolarla yıla başlamıştı 1.147 dolardan kapatıyor 2016'yı.. Yüzde 8,1 yükselmiş altın fiyatları...
Dolar 2,91'den 3,54'e kadar tırmanmış ki bu da yüzde 21,6 artış anlamına geliyor. BIST 100 yüzde 10 civarında sıçrama ile 70.528'den 77.542'ye ulaştı.
Faiz oranları ise önce aşağı sonra yukarı yönlü trend izledi. Tam bir çan eğrisi çizdi diyebiliriz. İki yıl vadeli gösterge tahviller tek hane ile başladı iki hane ile yılı tamamlıyor.

SİYASİ GELİŞMELER

2016 asıl politik gelişmeler açısından üzücü bir yıl oldu. Lanet terör yüzünden onlarca sivil vatandaşımızı kaybettik, asker ve polisimizi şehit verdik.
15 Temmuz tam bir utançtı. Vatan hainlerinin kalkışmasına tanık olduk. Ne yazık ki aklımızın ucundan bile geçmeyecek, artık gerilerde kaldı dediğimiz o lanet girişim ülke olarak hepimizi derinden yaraladı.
Neyse ki halkımızın tek yürek olup verdiği başarılı sınavla yaralar hızlı bir şekilde sarılmış oldu.
Siyaset, ekonomi ve piyasalar iç içe olduğundan elektrik akımı gibi birbirlerini beslediler. Bu yüzden zor geçen bu yılın nihayet sonuna geldik. Salı günü 2017'nin tahminlerini sizlerle paylaşacağım.
Hem benim hem de kayda değer bazı uluslararası kuruluşların...
Hepinize yeni yılda sağlık ve mutluluklar diliyorum..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA