• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
2017’de piyasa beklentileri CAHİT SÖNMEZ

2017’de piyasa beklentileri

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.01.2017, 00:00

Yeni yılda piyasalara yön verecek faktörlerin başında gelişmiş ülke merkez bankalarının uygulayacakları politikalar geliyor. Gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler zaten ayrışmışlardı geçen son birkaç yılda. Şimdi buna FED ile diğer gelişmiş ülke merkez bankaları asimetrisi de eklenecek.
FED şahinleşirken, başta Avrupa Merkez Bankası (AMB) olmak üzere diğer gelişmiş ülke merkez bankaları aksine güvercinleşecekler. Bu da güçlü dolar anlamına gelecek ve piyasalara tam anlamıyla yön verecek 2017'de...
Kurmaya çalıştığımız bu bağlantının dayanağı; piyasa faiz oranları ve hazine tahvillerinin reel getirileri. Biraz açalım...
Amerika piyasaları için yapılmış ampirik bir çalışma 2000 yılından sonra hazine tahvil getirisi ile hisse senedi temettü getirileri arasında yüzde 64 oranında negatif korelasyon olduğunu kanıtlamış. Yani tahvil faiz oranları düşerken hisse senetleri getirileri büyük oranda artmış.

TAHVİL İLE HİSSE SENETLERİ

Negatif ilişki altın içinde geçerli...
Amerikan hazine kağıtlarının reel getirilerinin negatif yüzde 0,46 seviyesinde olması altının teorik ons fiyatının 1,359 dolarlarda olmasını gerektiriyor.
Eğer enflasyon arındırıldıktan sonra tahvil getirisi yüzde -1'lere kadar gerilerse, altın fiyatları da 1,546 dolara yükselebilir. Aynı şekilde, gerek diğer kıymetli madenler gerekse emtialarda da söz konusu tahvil reel getirisi ile negatif korelasyon.
Dolayısıyla faiz oranları ve enflasyon oranları yeni yılda takip etmemiz gereken parametrelerin başında gelecek.
Bir önemli faktörün daha altını çizelim...
Trump'ın vergi politikası ve altyapı harcamaları ekonomiyi canlandırırsa Amerika ekonomisinin büyüme hızı belli oranda momentum kazanacak. Sonuçta büyüme enerji, üretimde kullanılan materyaller ve finans kesimlerini canlandıracak, bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin borsa performanslarını da artıracak. Önemli yatırım bankaları bu argümandan hareket ederek şu ortak paydada birleşiyorlar; geçen yıl S&P 500'de yüzde 2,75 olan hisse başına kazanç 2017'de yüzde 12'ye kadar çıkabilir. Endeks değeri olarak da 2,300-3,350 seviyeleri bu yıl sonu itibarıyla öngörüler içinde ağırlık kazanıyor.
Altın tahminlerine gelirsek...

ALTIN YÜKSELECEK!

Altın piyasasında önemli ağırlığı olan Credit Suisse bu yılın ilk çeyreğinde altının 1,350 dolarlara, yılsonunda ise 1,500 dolarlar sınırına dayanabileceğini öngörmüş. Gerekçelerini de şöyle sıralamış; Merkez bankalarının rezervlerinde daha fazla altın tutmak istemeleri, borsa yatırım fonlarının bu yıl altına daha fazla ilgi göstermeleri ve küresel belirsizlikler...
Rakamları abartılı bulunca Dünya Altın Konseyi ve Kanadalı en büyük altın madencilerinin de tahminlerine göz attım.
Ortak kanı altının yıl içinde yükselecek olması. Ancak hepsi altın fiyatlarının 2020 yılında yeniden 1,300 dolarlara ineceğini öngörmüşler.
Gerçekten ilginç...
AMB gevşek para politikasında iki değişiklik yaptı. Birincisi süreyi Marttan Eylüle uzattı.
Miktarı 80 milyar eurodan 60 milyara indirdi. Değişiklik ve FED'in olası 3 faiz artırımı kuşkusuz 2017'de doların daha güçlenmesine neden olacak.
Daha önce de vurguladığım gibi tahvil faizleri ile Amerika enflasyon oranını yakından takip edeceğiz.
Reel getirinin negatif ya da çok düşük seviyelerde kalması küresel piyasaları rahatlatmaya devam edecek. Tersi durumda Amerika piyasaları bir adım öne çıkacak.
Yerim kalmadı. Bir sonraki yazımda yeni yılda Türkiye piyasalarında ne bekliyoruz sorusunu yanıtlamaya çalışacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA