• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
FED ilk faiz artırımına yakın mı? CAHİT SÖNMEZ

FED ilk faiz artırımına yakın mı?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.02.2017, 00:00

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) her toplantı sonrasında neler söyleyebileceğini artık üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliyoruz. Fazla ip ucu vermeden işsizlik, büyüme ve enflasyon oranlarının durumunu kısaca değerlendirip "ılımlı yol alındığı" vurgusu yapıyor.
Buna karşın daha detaylı bilgileri daha doğrusu ipucu ve mesajları sonradan açıkladığı "toplantı tutanaklarından" alabiliyoruz.
Geçen hafta yılın ilk toplantısına ait tutanak yayımlandı. Toplantı katılımcılarının ve bu komiteye toplantı öncesinde rapor hazırlayan personelin hem ekonomik hem de finansal görünüş hakkındaki görüşlerine yer veriliyor bu raporda...
Tutanaklarda ön plana çıkan noktalara değinelim...
Son cümleyi şimdi yazayım lafı uzatmadan; Komite "ilk faiz artırımının beklentilerden daha yakın" olduğu mesajını net bir şekilde vermiş.
Hemen kısa bir not düşelim; ilk toplantı tarihi olan 14-15 martta faiz artırımı geleceğine dair bir bulguya da rastlayamıyoruz.
Komite üyeleri yakın zamanda faiz artırımları konusundaki argümanlarını Trump yönetiminin düşük vergiler, esnek regülasyonlar ve yüksek iç talep potansiyeline dayandırıyorlar.
Zaten Trump seçim kampanyasında ekonomik büyümenin bu politikalarla ivmelendirileceğini sonuçta işsizlik oranının daha makul seviyelere gerileyeceğini sürekli dile getiriyordu. İlginçtir, Trump'ın adı tutanaklarda hiç anılmamış ama politikaları sıkça hatırlatılmış.

Trump belirsizliği!

Katılımcılarda belirsizlikler yüksek olduğunda, Trump'ın maliye ve diğer hükümet politikalarında hangi ölçüde hangi sürede ve hangi kompozisyonda değişikliğe gideceği ciddi belirsizlik yaratıyor.
Ocak toplantı tutanağında;
Federal fonlama oranının yüzde 0,50-0,75 aralığında tutulması kararı oy birliği ile alınmış. Bu önemli... Biliyorsunuz geçen sene Esther George faizlerin aynı seviyede tutulması kararlarına hep muhalefet yapar ve gerekçelerini; istihdamda belirgin artış olmasına, ekonomik büyüme trendinin sürmesine ve enflasyonun Komite hedefleriyle uyumlu patika izlemesine dayandırırdı.
Hatta geçen Haziran toplantısında New York FED Başkanı üye William Dudley da katılmıştı George'a... Detaylara geçmeden dikkat çeken ikinci önemli nokta belirsizliğe belirgin bir şekilde vurgu yapılmış olması...

BÜYÜME VE İŞSİZLİK

Son toplantıda Komitenin faizleri değiştirmemesinin nedenleri 3 temel kriterine göre şöyle özetleniyor; Aralık toplantısından bu yana büyüme hızı ılımlı seyrediyor.
Hatta gelecek yıl ve 2019 yılında da büyüme oranı makul oranlarını koruyabilir olasılığı da atlanmamış. Çünkü henüz hanehalkı harcamaları temkinli gidiyor, iş dünyası da yatırım konusunda beklenen iştahı göstermiyor. Yine de firmalar ileriye yönelik pozitif beklentilerini koruyorlar.
İşsizlik oranı yüzde 4,7'lerde.
Tarım dışı istihdam aylık 165 binler seviyesine ulaşabiliyor.
Bu arada işgücü maliyetleri yeni yılda yüzde 2,25 yükselmiş, istihdam edilenlerin saatlik gelirleri de geçen yıla göre yüzde 3 aşağı gelmiş.
Enflasyon oranı halen orta vadeli hedeflerin gerisinden gelişini sürdürüyor. Gıda ve enerji fiyatlarına göre önümüzdeki aylarda enflasyon seyri değişebilir. Enerji dışı enflasyon ise TÜFE'nin biraz üzerindeki seviyesini koruyor.
Komite üyelerinin durum değerlendirmeleri kısaca böyle.
Biraz ortada, birazda uçlarda kalan mesajlar vermeye çalışmışlar.
Her zaman ki gibi...
Sözün özü Komite beklentilerden daha önce faiz artırımı yapabilir. Ancak bu aksiyon olasılığı Mart ayındaki toplantı için oldukça düşük. Bu takdirde yazımı alışageldiğiniz mesajla sonlandırayım; Kur tahmini yapılmaz, dolarla borçlanılmaz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA