• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Belirsizlikler altında getiriler CAHİT SÖNMEZ

Belirsizlikler altında getiriler

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.03.2017, 00:00

Merkez Bankaları ardı ardına sıralandılar Mart ayı olağan toplantıları için.
Dün Avrupa Merkez Bankası tamamladı. Haftaya önce FED'in hemen bir gün sonrasında da Merkez Bankası'nın toplantısı var. Yazımı kaleme alırken henüz AMB kararını kamuoyuna duyurmamıştı. Ama çok büyük olasılıkla faizleri değiştirmeyip sıfır seviyelerinde bırakacak. FED çok büyük olasılıkla 25 baz puan federal fonlama oranını yükseltecek.
Merkez Bankası ile ilgili tahmini bilimsel gerekçelere göre değil, mevcut durumuna göre tahmin etmeye çalışalım; faiz artırması gerekirken faiz artırmamayı tercih edecek gibi...
Yukarıdaki öngörülerimiz tutarsa doların hem TL hem de euro karşısında değer kazanacağı tespiti yapabiliriz. Tabi hareketin devamlılığını beklemek doğru olmaz. Çünkü FED'in yapacağı faiz artırımı sadece 25 baz puan kadar olacak. Aynı zamanda piyasadaki dolar likiditesini de eksiltmeyecek.
Likidite vermek için satın altığı tahvil ve özel kesim ipoteğe dayalı menkul kıymetlerden itfa olan kadar yeniden tahvil alımı yapacak. Bu yüzden şimdiden faiz artırım kararı belli oranda fiyatlandığından ve bol likidite miktarında da değişim olmadığından doların yükselişi makul seviyelerde kalacak. Hatta kar realizasyonları sonrası bir miktar düzeltme hareketinin de gelebileceğini söyleyebiliriz.

MERKEZ NE YAPAR?

Asıl önemli olan Merkez Bankası'nın FED kararına nasıl bir tepki vereceği... Bu hafta içinde Başkan Çetinkaya'nın verdiği mesajları göz önünde bulundurduğumuzda mümkün olduğunca faiz konusunda ılımlı olmaya çalışacağını görüyoruz. Daha açık bir ifadeyle, fonlama oranını faiz artırmadan yüksek seviyelerde tutmaya çalışacak. Nasıl derseniz?
Tabiki geç likidite penceresini daha yoğunlaştırarak... Peki, olağan olmayan bu fonlama kanalını bu kadar kullanması doğru mu? İşte bu soru Merkez Bankası'nı da tedirgin ettiğinden bir ihtimal marjinal fonlama oranında yani faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan artırım düşünebilir.
Gelelim finansal araçların reel getirilerine...
Mevduat hesapları aylıktan yıllığa kadarki geniş zaman diliminde enflasyon sonrasında hep negatif düzeyde kalmış. Diğer bir deyişle yatırımcısına kaybettirmiş.
Eğer önümüzdeki aylarda kur etkisiyle enflasyon yükselişini sürdürür yada iki hanelerini korursa mevduat faiz oranları da zorunlu olarak yükseltilir bankalarca...

DÖVİZ VE ALTIN

Aynı şekilde tahvil getirisi de enflasyon arındırıldıktan sonra 3 aylık dönemde yüzde -3,31 ve yıllık yüzde -5,96 seviyesinde gerçekleşmiş. Bir ara atakta olup sonra dinlenmeye geçen altın halen pozitif getiriye sahip...
Geçen ay reel getirisi yüzde 0,28, 3 ayda 5,57, yıllık da ise yüzde 16'yı aşmış. Yıllık bazda altın halen getiri listesinin ilk sırasında...
Altını dolar izliyor yüzde 13,12 gerçek getiri ile. Üçüncü sırada borsa var. Enflasyon arındırıldıktan sonraki getirisi yüzde 9,35.
Malum kurlar yükselince hisse senetlerinin fiyatı ucuzlamış, diğer taraftan karlılığı yüksek bankacılık sektörü de devreye girerek borsayı coşturmuşlardı. Euro da dolar gibi Şubat ayında negatife geriledi ama 3, 6 ve yıllık getirileri pozitif.
Şimdilik durum böyle... Döviz yatırımcı açısından kısmen cazip görünüyor. Altın ise alternatif olarak kenarda duruyor. Merkez Bankalarının önümüzdeki hafta kararlarını öğrenelim sonra finansal araçların geleceğine yönelik tahmin yapalım...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA