• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Faiz artırımı ne anlama geliyor? CAHİT SÖNMEZ

Faiz artırımı ne anlama geliyor?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.03.2017, 00:00

FED sürpriz yapmadı, federal fonlama oranını 25 baz puan yükseltti. Zaten FED'in yapacağı faiz artırımı piyasalar tarafından fiyatlanmıştı.
Ancak Merkez Bankası'nın faizleri yukarı çekmesi öngörülmüyordu.
Özellikle de FED'in kararından sonra piyasaların gevşemesi ile... Zayıf olasılıkla faiz koridoru üst bandında 50 baz puanlık artış seçeneği masada duruyordu. Merkez Bankası sürpriz yaptı ve sadece geç likidite penceresi faiz oranını 75 baz puan yükseltti.
FED ile başlayalım faiz artırımlarının piyasalara yansımasına...
FED Başkanı Yellen'ın 49 dakikalık konuşmasını şimdi izledim ve notlar aldım. Şunu söyleyebilirim;
FED'in bulunduğu noktada bir değişiklik yok. Yani, yıl içinde 3 faiz artırım olasılığı devam ediyor. Para politikalarının sıkılaştırılması kademeli olacak. İtfa olan tahvil ve ipoteğe dayalı menkul kıymet kadar aynı miktarda varlık alımı da kesintisiz sürdürülecek.
İnternet sitelerine koydukları basın açıklamasında Amerikan ekonomisine yönelik yaptıkları tespitler hatta kullandıkları cümlelerde bile bir farklılık görünmüyor.
İşgücü piyasasında belirgin bir iyileşme var. Enflasyon orta vadeli yüzde 2 hedefe yaklaşıyor, ekonomik aktivite hızında ise ılımlı bir seyir söz konusu. Yellen da dile getirdiği cümleleri değiştirmiyor.
3 değişiklik tahminleri olduğunu, duruma göre hareket edeceklerini, kademeli sıkılaştırmadan yana olduklarını Mart toplantısı sonrasında da tekrar etti. Kısacası alışageldiğimiz ne şiş yansın ne kebap yaklaşımı...

BİLİNÇLİ BELİRSİZLİK

Aslında bu politikayı bilinçli uyguluyor FED... Neden derseniz?
Belirsizlik yaratarak piyasaların önünde gitmeye çalışıyor.
Normali de bu zaten. Ne yazık ki Merkez Bankası son aylarda bunu pek başaramadı. Faiz kararsızlığı piyasaların arkasına düşmesine neden oldu. Araba önde, at arkada bir at arabası gibi.
Gelelim Merkez Bankası'na...
Politika faiz oranı yani normal koşullarda bankaları fonladığı istikrarlı fonlama oranını beklediğimiz gibi değiştirmedi yüzde 8'de tuttu. Daha zor koşullarda kullandığı faiz koridoru üst bandı yani marjinal fonlama oranına da dokunmadı, yüzde 9,25'de kaldı. İlginçtir, saat 16'dan sonra paraya sıkışmış bankalara kaynak aktardığı geç likidite penceresi oranında 75 baz puan faiz artırarak 11'den yüzde 11,75'e çıkardı. Kısa bir hatırlatma yapalım; Merkez Bankası doların tansiyonu yükseldiğinden bu yana bankaları marjinal fonlama oranından ve geç likidite penceresinden para plase ediyor.
Bunların ağırlıklı ortalaması ile hedeflediği fonlama oranına ulaşıyor

KUR VE ENFLASYON BASKISI
Merkez Bankası bu kararı ile piyasalara şu mesajları vermiş oldu. Bir, sıkı duruşumuzu koruyacağız.
Gerekli görüldüğünde geç likidite penceresini daha fazla kullanarak ağırlıklı ortalama fonlama oranını yüksek tutabiliriz.
Böylece hem kur basıncını azaltabiliriz hem de enflasyonu baskılayabiliriz.
Piyasalara etkilerine bakalım son olarak...
Dolar yıl içinde ılımlı yükselişini sürdürecek. FED'in faiz artırmadığı toplantı sonrasında sıcak para gelişmekte olan piyasalar tercih edilecek. Tabi altını da...
Döviz en az faiz ve enflasyon farkı kadar yukarı yönlü hareket edecek, hisse senetleri ve tahviller ise belli bir bantta bir aşağı bir yukarı seyir izleyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA